Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR SALMALAKS SOUS VIDE

SALMALAKS SOUS VIDE

av Espen Nersveen

Jeg må ærlig innrømme at min vakre sous vide supreme har blitt litt for støvete til tider, men at den leverer hver gang den blir tatt i bruk er det ingen tvil om. Den ukentlige laksen skulle tilberedes og som alltid så prøver man jo å variere fremgangsmåten litt. I dag ble den vakuumpakket før den tok seg en liten dukkert.

Jeg kjøpte meg nylig nok en kokebok fra min store helt Heston Blumenthal, denne gangen dreier det seg om retter man kan lage hjemme i boka At Home. En bok som jeg i aller høyeste grad kan anbefale. I denne boka så skriver han om hvordan han tilbereder laks sous vide, og det er slik jeg har laget den i dag. 50 grader i 15 minutter.

INGREDIENSER

  • 1 laksefilet på 180 gram pr pers
  • 1 ss olivenolje pr filet
  • 2 persillerot
  • 1 fennikel
  • 1 broccoli
  • soyanøttesmør
  • litt melk
  • litt smør
  • sitronsaft
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Vi begynner med å skrelle og kutte opp 2 persillerot og 1 liten fennikel. Sleng dette i en kjele og fyll på med vann til det såvidt dekker. Kok opp og la småkoke til det er mørt.

– Del opp brokkolien i mindre buketter og legg til side.

– Så finhakker vi alle ingrediensene til soyanøttesmøret, en saus jeg aldri bli lei av. Fytti rakkern den er god. Fullfør sausen helt frem til siste oppvarming, dette gjøres like før servering.

– Dersom du har et vannbad så varmer du dette opp til 50 grader, dette kan selvfølgelig også gjøres i en kjele. Isåfall ta mye vann da variasjonen ved varmeforandring blir mindre, ha i et termometer og følg med hele tiden.

– Salte laksen forsiktig og legg de i hver sin pose sammen med 20 g olivenolje(en litt raus spiseskje) og vakuumer posen.

– Legg laksen i vannbadet og la den ligge her i 15 minutter.

svsalma02

– Mens laksen bader så finner du frem stavmikseren og lager en pure av persilleroten og fennikelen. Tilsett en spiseskje smør og spe med melk frem til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper samt litt sitronsaft. La stå på svak varme til servering.

– Kok opp vann tilsatt litt salt og kok brokkolibukettene i ca. 1 minutt. Sil av.

– Fullfør soyanøttesmøret ved å gi den en liten oppvarming.

– Legg på 3 rause spiseskjeer med pure på hver tallerken, så en laksefilet over med brokkolien dandert rundt. Fullfør med et par spiseskjeer saus.

Drikke:
For første gang, men forhåpentligvis ikke siste, så presenterer jeg her også drikke til maten. Jeg er en stor forkjemper for kos også i hverdagen, og lite kan toppe et glass med god vin en helt vanlig tirsdag ettermiddag. 😉
Vi drakk en Weissenkirchen fra Wachau i Østerrike, 2010 Smaragd Riesling(varenummer: 8008301) produsert av Dömane Wachau. Mineralsk og fruktig både på duft og smak, særlig eple kom tydelig frem. Middels fylde, krisp og mye syre. Lang og syrlig ettersmak med både eple og sitrusfrukt.
En veldig god match til maten, den balanserte syrligheten matchet den fete laksen og den smaksterke sausen. Koster 156 kroner på polet. Ta den du din strenge alkoholreklamelovgivning.

weissen

Mer snacks

8 kommentarer

Kristin februar 22, 2012 - 10:49

Hei,

siden jeg ser du er interessert i å lære mer om kombinasjon av drikke og mat, vil jeg anbefale kursene til Ølakademiet. Her kan du lære mer om ulike typer øl, hvordan de går til mat og kan brukes i mat. Vel så spennende som vin. 🙂

Mvh
Kristin

Espen Nersveen februar 22, 2012 - 11:49

Heisann
Øl er veldig spennende, men jeg må nok innrømme at vinens verden virker hakket mer spennende for min del. Selv om jeg en kald IPA, gjerne fra Ægir, er en stor favoritt til alt som er grillet. 😉

Gabriel mars 25, 2012 - 20:02

TAKK! Sous Vide Salma ble en nydelig lørdagslunch. Soyanøttesmøret er fantastisk! Det gikk rett inn på favorittlista 😉

Espen Nersveen mars 25, 2012 - 21:47

Soyanøttesmør er dritdigg. 😉

Domäne Wachau Weissenkirchen Riesling Smaragd 2011 | Heia Mat september 4, 2012 - 06:39

[…] til maten, og resten av flaska utover kvelden. Nammenam. Jeg har tidligere plotta ned noen ord om 2010-årgangen, nå var det den ett år yngre broren som stod til […]

Nanette Sørlle desember 30, 2012 - 17:57

Denne var virkelig helt fantastisk!! Tusen takk for flotte oppskrifter 😀

Espen Nersveen januar 2, 2013 - 09:36

😉 Så bra, og takk selv.

Øystein juni 10, 2014 - 20:05

Tusen takk for mange gode oppskrifter. Denne retten var som de andre, helt nydelig. Håper det kommer flere SousVide oppskrifter 🙂

Det går ikke å kommentere