Hjem MINE OPPSKRIFTERGRØNNSAKER OG VEGETAR GUACAMOLE MED LITT EKSTRA GO’SAKER

GUACAMOLE MED LITT EKSTRA GO’SAKER

av Espen Nersveen

Det er ikke vits å holde det skjult lenger. Så la meg sparke ned skapdøren, hoppe ut og skrike til verden; «Jeg ELSKER guacamole». Sånn, puh, godt å få det ut. Meksikansk mat er jo ekstremt populært her til lands, og tacosen er en selvskreven fredagsgjest hos de aller fleste. Og selv om den norske tacosen kanskje ikke er så ekstremt meksikansk så kommer man uansett ikke utenom guacamolen. Den må med.

Det er mange varianter av guacamolen ute og går, alt fra utelukkende avokado kun tilsatt noen dråper lime til boksversjonen i butikken som kun inneholder 1,5% avokado. Si hva du vil, men den skal man holde seg ekstremt langt unna. Gift.
Uansett tilsetninger, hovedingrediensen er og blir avokado. Selv liker jeg allikevel å slenge med litt flere gode smaker. Du lurer kanskje på hvilke? Så fortsett og les da for pokker.

INGREDIENSER

  • 2 modne avokader
  • 3 spiseskjeer finhakket tomat
  • 2 spiseskjeer finhakket rødløk
  • 2 spiseskjeer finhakket koriander
  • 1 spiseskje finhakket hvitløk
  • 1 teskje finhakket chili
  • saften fra 1-2 lime
  • en dæsj god olivenolje
  • litt salt, sukker, pepper
  • ev. 1-2 spiseskjeer rømme

SLIK GJØR DU DET

– Først må vi skolde tomatene. Lag et lite kryss i skinnet på hver tomat og ha de oppi kokende vann i et minutts tid, så raskt over i iskaldt vann.

– Del avokadene på midten langs stenen, vipp ut stenen med en kniv og spe ut kjøttet med en skje. Ha det over i en bolle og mos det grovt med en gaffel.

– Riv av skinnet på tomatene, del de i fire. Skrap ut kjernen og all væsken og finkutt tomatene. Ha tre spiseskjeer over i bollen med avokadoen.

– Finhakk rødløk, koriander, chili og hvitløk og ha det over i bollen.

– Kvern over litt pepper sammen med en klype salt og en klype sukker. En liten dæsj med god olivenolje er også godt, men bare hvis den er ordentlig god. Smak det til.

– Skvis over saften fra en lime, og smak hvorvidt det er nok syre. Hvis ikke så tar du gradvis litt og litt mere lime, smak hele tiden.

– Jeg liker å ta en spiseskje eller to med rømme i, både for smaken sin skyld, men også for å få en litt mer kremete konsistens. Her er det livsviktig at ingen av de sør-amerikanske vennene dine ser dette for da deler de deg nok i to med macheten sin.

Guacamole er jo supert som snacks sammen med litt tortillachips, til kyllingretter og selvfølgelig til alt meksikansk og spicy. Også er det jo pinlig sunt da. Jeg går ofte ned en buksestørrelse eller to etter en skål med gækkis.

Mer snacks

3 kommentarer

Mari februar 20, 2012 - 19:35

Verdens beste mat! Aldri prøvd med rømme i, det må jeg huske på neste gang 🙂

John Erik februar 20, 2012 - 21:06

Heia Guacamole! For en litt søtere twist på «gækkisen» anbefales å hive i litt mango i tillegg. Namnam.

-JE-

Espen Nersveen februar 21, 2012 - 10:32

Mango i gækkisen. Det hørtes frekt og freidig ut, men verdt et forsøk. 🙂

Det går ikke å kommentere