I barndommen brukte jeg mye tid til å plukke blåskjell, de var riktignok ikke til meg, men til strandkrabbene. Men nå som jeg har blitt «voksen» så har min egen appetitt på disse skjellene blitt minst like stor som krabbenes. Det er jo et helt fantastisk produkt som du finner helt fra Middelhavet i sør til Barentshavet i nord. Og det er jo flust av de langs norskekysten. Selv om mange forbinder blåskjell med sommer så er det nå på vinteren de er på sitt beste.
Vi valgte å fortsette den asiatiske trenden vi startet med vårrullene, selv om ikke blåskjell akkurat er utpreget asiatisk så var de andre ingrediensene det. Vi klinka til med kokosmelk, ingefær, chili, hvitløk, koriander osv. Alt som er godt rett og slett. Dette er fast food på sitt beste. Når skjellene er rensa så er prosessen langt raskere enn f.eks. å steke en grandiosa.
INGREDIENSER
- 1 kg blåskjell (2 pers)
- 1 stor chili
- 1 kinesisk hvitløk
- 1 sitrongress
- 2 lime
- 1 fersk ingefær
- 1 boks kokosmelk
- 1,5 dl fløte
- fersk koriander
- cashewnøtter
- godt brød
SLIK GJØR DU DET
– Begynn med det kjedelige, fjern «skjegget» fra skjellene. Det er disse de bruker for å feste seg til bryggekanten, med hverandre osv. De er svært kjipe å få med i retten så vær nøye. Kast alle skjell som har skade på seg eller som allerede er åpne.
– Del chilien i to, kutt den ene halvparten i skiver, finhakk den andre halvparten sammen med hvitløk og ingefær. Del sitrongresset i større biter da disse ikke skal spises, men kun gi smak. Grovhakk cashewnøtter og koriander.
– Ha chili, hvitløk, sitrongress og ingefær i en stor kjele sammen med litt olje. Freses i ca. 1 minutt til det er blitt blankt.
– Tilsett skjellene, fløten og kokosmelken. Gi det et oppkok og la det koke i en 2-3 minutter til alle skjellene har åpnet seg. Skvis over saften fra 2 lime, rør rundt og ta ut skjellene med en hullsleiv.
– Kast de skjellene som ikke har åpnet seg. Kok kraften videre i opptil 5 minutter til det begynner å tykne litt.
– Ha skjell over i noen dype tallerkener og hell kokoskraften over, pynt med koriander, cashewnøtter og skivet chili. Knask blåskjell, dypp brødet i kraften og slurp i deg resten. Det er fresht, sunt, smakfullt og pent å se på. Perfekt hverdagsmat.
16 kommentarer
Blåskjell er forbilledlig multinasjonal, og tåler alt av tilbehør, fra ingenting annet enn en skvett sjøvann til sauser av roquefort og dijonsennep. Jeg liker den asiatiske vrien du har tatt på bloggen i det siste. Blåskjellene liker det også ser det ut til!
yummie!
Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som dagens anbefaling på Lesernes VG.
Hei Magne, så artig da. Det må du bare fortsette å gjøre. 🙂
Hei.
Jeg driver og dykker til vanlig. Er det noen bestemt dybde blåskjellene bør hentes fra. Hva med størrelsen?
Takk takk 🙂
Når det gjelder dybde Stig så er ikke dette noe jeg kan gi noe kvalifisert svar på, men jeg tror man kan hente det fra rimelig grunt vann. Bare husk å ringe blåskjell-telefonen først.
Det ser deilig ut, men du bør også prøve Hildes Omelett http://scissorhill.wordpress.com/2011/02/08/hildes-omelett-til-middag/
Damn dette så godt ut er selv kokk og selverklært matvrak, skal teste ut oppskrifta din idag, har aldr sett denne varianten av blåskjell suppe før , er det noe du har funnet ut selv?
Heisann Bjarne, jeg kan betrygge deg med at det smaker svært godt så vil anbefale å gi det et forsøk. I tillegg til å være selverklært matvrak selv så er jeg også intenst avhengig av kokebøker. Disse frekventers daglig og denne oppskriften er fra en av disse. Utgangspunktet mitt er som regel fra en eller annen oppskrift, men liker å mikse og variere litt. Merker at jeg er mindre og mindre avhengig av en oppskrift for å få til noe godt og det er jo bra. 🙂
Sinnsykt digg. Og frua ble helt fra seg av begeistring. Takk for oppskriften!
Så utrolig hyggelig å høre, er så gøy med sånne tilbakemeldinger. Tusen takk. 🙂
Håoer du kan finne noe mer på siden min som frua di kan bli begeistret over…
Har du et vintips til denne retten?
Kanskje en litt kraftig riesling med god syrebalanse. Kokos er jo litt fett, også er det endel sterke smaker. Kan jo prøve en – Keller. Den tror jeg vil passe veldig bra.
Hei du
Dette skal prøves ut, herlig på høystakken kvelder. Men, hvor i Bærum kjøper du fersk sitrongress? Mener å ha lett forgjeves etter dette tidligere uten hell…
Sitrongress kjøper jeg i Oslo når jeg er der, til denne spesifikke retten så kjøpte jeg det på Gutta på Haugen. 😉
[…] […]
Det går ikke å kommentere