Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR BLÅSKJELL I KOKOS

BLÅSKJELL I KOKOS

av Espen Nersveen

I barndommen brukte jeg mye tid til å plukke blåskjell, de var riktignok ikke til meg, men til strandkrabbene. Men nå som jeg har blitt «voksen» så har min egen appetitt på disse skjellene blitt minst like stor som krabbenes. Det er jo et helt fantastisk produkt som du finner helt fra Middelhavet i sør til Barentshavet i nord. Og det er jo flust av de langs norskekysten. Selv om mange forbinder blåskjell med sommer så er det nå på vinteren de er på sitt beste.

Vi valgte å fortsette den asiatiske trenden vi startet med vårrullene, selv om ikke blåskjell akkurat er utpreget asiatisk så var de andre ingrediensene det. Vi klinka til med kokosmelk, ingefær, chili, hvitløk, koriander osv. Alt som er godt rett og slett. Dette er fast food på sitt beste. Når skjellene er rensa så er prosessen langt raskere enn f.eks. å steke en grandiosa.

INGREDIENSER

  • 1 kg blåskjell (2 pers)
  • 1 stor chili
  • 1 kinesisk hvitløk
  • 1 sitrongress
  • 2 lime
  • 1 fersk ingefær
  • 1 boks kokosmelk
  • 1,5 dl fløte
  • fersk koriander
  • cashewnøtter
  • godt brød

SLIK GJØR DU DET

– Begynn med det kjedelige, fjern «skjegget» fra skjellene. Det er disse de bruker for å feste seg til bryggekanten, med hverandre osv. De er svært kjipe å få med i retten så vær nøye. Kast alle skjell som har skade på seg eller som allerede er åpne.

– Del chilien i to, kutt den ene halvparten i skiver, finhakk den andre halvparten sammen med hvitløk og ingefær. Del sitrongresset i større biter da disse ikke skal spises, men kun gi smak. Grovhakk cashewnøtter og koriander.

– Ha chili, hvitløk, sitrongress og ingefær i en stor kjele sammen med litt olje. Freses i ca. 1 minutt til det er blitt blankt.

– Tilsett skjellene, fløten og kokosmelken. Gi det et oppkok og la det koke i en 2-3 minutter til alle skjellene har åpnet seg. Skvis over saften fra 2 lime, rør rundt og ta ut skjellene med en hullsleiv.

– Kast de skjellene som ikke har åpnet seg. Kok kraften videre i opptil 5 minutter til det begynner å tykne litt.

– Ha skjell over i noen dype tallerkener og hell kokoskraften over, pynt med koriander, cashewnøtter og skivet chili. Knask blåskjell, dypp brødet i kraften og slurp i deg resten. Det er fresht, sunt, smakfullt og pent å se på. Perfekt hverdagsmat.

Mer snacks

16 kommentarer

Werner februar 8, 2011 - 20:51

Blåskjell er forbilledlig multinasjonal, og tåler alt av tilbehør, fra ingenting annet enn en skvett sjøvann til sauser av roquefort og dijonsennep. Jeg liker den asiatiske vrien du har tatt på bloggen i det siste. Blåskjellene liker det også ser det ut til!

Marit februar 9, 2011 - 15:37

yummie!

Magne D. Antonsen februar 9, 2011 - 16:01

Hei, Magne fra VG Nett her. Nå har jeg lagt innlegget ditt inn som dagens anbefaling på Lesernes VG.

Espen Nersveen februar 9, 2011 - 16:24

Hei Magne, så artig da. Det må du bare fortsette å gjøre. 🙂

Stig februar 9, 2011 - 17:31

Hei.
Jeg driver og dykker til vanlig. Er det noen bestemt dybde blåskjellene bør hentes fra. Hva med størrelsen?

Espen Nersveen februar 9, 2011 - 18:56

Takk takk 🙂
Når det gjelder dybde Stig så er ikke dette noe jeg kan gi noe kvalifisert svar på, men jeg tror man kan hente det fra rimelig grunt vann. Bare husk å ringe blåskjell-telefonen først.

Øyvind Sakshaug februar 9, 2011 - 18:24

Det ser deilig ut, men du bør også prøve Hildes Omelett http://scissorhill.wordpress.com/2011/02/08/hildes-omelett-til-middag/

Kokken bjarne februar 10, 2011 - 13:04

Damn dette så godt ut er selv kokk og selverklært matvrak, skal teste ut oppskrifta din idag, har aldr sett denne varianten av blåskjell suppe før , er det noe du har funnet ut selv?

Espen Nersveen februar 10, 2011 - 16:08

Heisann Bjarne, jeg kan betrygge deg med at det smaker svært godt så vil anbefale å gi det et forsøk. I tillegg til å være selverklært matvrak selv så er jeg også intenst avhengig av kokebøker. Disse frekventers daglig og denne oppskriften er fra en av disse. Utgangspunktet mitt er som regel fra en eller annen oppskrift, men liker å mikse og variere litt. Merker at jeg er mindre og mindre avhengig av en oppskrift for å få til noe godt og det er jo bra. 🙂

Christian februar 12, 2011 - 19:51

Sinnsykt digg. Og frua ble helt fra seg av begeistring. Takk for oppskriften!

Espen Nersveen februar 13, 2011 - 08:54

Så utrolig hyggelig å høre, er så gøy med sånne tilbakemeldinger. Tusen takk. 🙂
Håoer du kan finne noe mer på siden min som frua di kan bli begeistret over…

Krister september 5, 2012 - 13:37

Har du et vintips til denne retten?

Espen Nersveen september 5, 2012 - 17:49

Kanskje en litt kraftig riesling med god syrebalanse. Kokos er jo litt fett, også er det endel sterke smaker. Kan jo prøve en – Keller. Den tror jeg vil passe veldig bra.

SS september 25, 2012 - 21:39

Hei du

Dette skal prøves ut, herlig på høystakken kvelder. Men, hvor i Bærum kjøper du fersk sitrongress? Mener å ha lett forgjeves etter dette tidligere uten hell…

Espen Nersveen september 29, 2012 - 17:54

Sitrongress kjøper jeg i Oslo når jeg er der, til denne spesifikke retten så kjøpte jeg det på Gutta på Haugen. 😉

Anonym oktober 20, 2013 - 21:34

[…] […]

Det går ikke å kommentere