Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR TORSK MED CHORIZO-VINAIGRETTE

TORSK MED CHORIZO-VINAIGRETTE

av Espen Nersveen

Torsk er en vidunderlig fisk, og ligger vel på en delt førsteplass med laks hva angår hyppighet på middagsbordet hjemme hos oss. Det viktige er jo variasjon, både vedrørende tilberedning av fisken, men kanskje enda viktigere med tilbehøret. Torsk tåler jo litt motstand og nettopp derfor er det så spennende med denne smakfulle, litt sterke chorizo-vinaigretten. Plasser det hele på en lett og luftig blomkålpuré og du har en tallerken.

INGREDIENSER

 • 200 g torsk pr. pers
 • 1/2 blomkål
 • 7 dl melk
 • 1 sitron
 • olivenolje
 • smør
 • VINAIGRETTE
 • 100 g chorizo
 • 2 vårløk
 • 2 ss pinjekjerner
 • 2-3 fedd hvitløk
 • 5-6 tørkete aprikos
 • timian
 • 1 ts korianderfrø
 • 1 sitron
 • god olivenolje

SLIK GJØR DU DET

– Begynn med å riste pinjekjernene i en tørr panne, de skal få en tydelig brunfarge, men pass på så de ikke blir svidd. Det viktige er at de får en litt crispy overflate. Når dette er gjort legger du de tilside.

– Fjern skinnet på chorizoen og del kjøttet i små terninger, del opp aprikos og vårløk i tilsvarende størrelser, mens hvitløken blir finhakket. Knus 1 teskje med korianderfrø i en morter eller med et annet passende redskap. Skyll og grovhakk en liten neve timian.

– Skyll og del opp blomkålen i mindre biter, ha de over i en kjele og hell over melken. Gi det et lite oppkok og la det småputre til blomkålen er helt myk, dette tar ca. 10-12 minutter. Sil ut melken, men spar på den. Ha blomkålen over i en blender sammen med litt smør, olivenolje og saften fra 1 sitron. Kjøres til en fin og glatt puré, spe med melk for riktig konsistens og smak til med salt og pepper. Holdes varmt frem til servering.

– Samtidig som at blomkålen putrer så har du en god slump (opptil 1 dl) med god olivenolje i en varm panne. Tilsett chorizoen og stek denne i et minutt eller to, ha så oppi aprikosen og bland godt. Tilsett hvitløken, vårløken, timian, korianderfrø og pinjekjerner. Fres videre i 1 minutt, skru ned varmen til svært svak og la panna stå i en 10 minutters tid. Rett før servering så har du over saften fra 1 sitron. Det er fantastisk godt og svært vesentlig å tilsette syre med tanke på hvor mye olje og fett det er i panna fra før.

– Torsken tilbereder vi på enklest mulig vis, en god slump olje i en varm panne. Ha i torsken med skinnsiden ned, stekes i et par minutter til den har fått en fin brunfarge. Snu fisken, ha oppi en klatt med smør og et par hvitløksfedd. Salte og pepre fisken, skru av plata og la fisken hvile i en 3-5 minutter. Mens fisken slapper av så overøser du den med stekesjyen fra panna, hva er vel bedre enn å bli dynket ned av hvitløksinfisert smør mens du tar deg en hvil?

– Anrett en god porsjon med blomkålpuré på hver tallerken, legg på et fiskestykke med skinnsiden opp og fullfør verket med et par spiseskjeer chorizo-vinaigrette. Heia torsk.

Mer snacks

22 kommentarer

Leilani Espinola februar 11, 2011 - 11:59

I love Chrizo it really is one of the best tasting sausages around

Espen Nersveen februar 11, 2011 - 14:25

True true, chorizo is definately one of my favourite sausages and one that I use pretty much all the time. 🙂

KJ februar 11, 2011 - 13:03

Hei,

hørtes nydlig ut, søndagsmat garantert! Har dog et par spørsmål til stekingen av torsken. Etter at den blir snudd skal den saltes og peppres, men vil ikke dette bare havne på skinnet? Og vil dynkingen med det hvitløksinfiserte smøret trenget gjennom skinnet?

Vil også berømme deg for god skriving, bilder og uttrykket på bloggen!

Espen Nersveen februar 11, 2011 - 14:24

Heisann
Var kanskje ikke tydelig nok, men det er snakk om en filet UTEN skinn, men fisken har fremdeles en skinnside. Altså der hvor skinnet satt. Denne siden er som regel litt mer fast slik at den tåler bedre varme. Dersom du steker en fisk med skinn så trenger den nok litt lengre tid i panna samt at man må salte og pepre på begge sider. Man må nok også da steke fisken litt lengre på siden uten skinn.

Det som er viktig er at man ikke oversteker fisken, at man har en varm panne og at fisken får hvile.

Og tuusen takk for at du liker bloggen min, det er hyggelig å høre. Håper at du kan finne flere søndagsmiddager her etterhvert. 🙂

KJ februar 12, 2011 - 03:53

Akkurat der oppklarte du ganske mye for meg! Selvsagt har fileten en skinnside selv etter at skinnet er fjernet… Mange takk!

Jeanette februar 13, 2011 - 22:41

Dette så helt fantastisk ut! Det skal absolutt prøves. Ellers må jeg benytte anledningen til å fortelle deg at du har en flott matblogg! Nydelige oppskrifter, gode beskrivelser og lekre bilder! Heia:)

Espen Nersveen februar 14, 2011 - 19:14

Tusen tusen takk Jeanette. 😉

Synnøve mars 10, 2011 - 21:05

Hei
Testet denne her om dagen og den smakte veldig bra!

Takk for inspirerende blogg!:)

Mvh
Synnøve

Espen Nersveen mars 10, 2011 - 21:13

Så bra da. Takk for at du bruker siden min da, skal gjøre mitt ytterste for å dele flere oppskrifter du kan prøve ut. 🙂

Daniel januar 29, 2012 - 03:49

Takk for kjempebra oppskrift! Jeg stekte i ovn jeg da, med olje, smør, hvitløk og laurbærblad.

Espen Nersveen januar 29, 2012 - 10:48

Jeg liker denne godt selv, bra den smakte. 😉

Kjersti september 3, 2012 - 11:09

Hei,

jeg synes det er litt rart at du ikke gir noe kred til kokeboka «gourmet for begynnere» (http://www.bokklubben.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=2673834) hvor denne oppskriften er hentet fra.

Espen Nersveen september 3, 2012 - 13:07

Mulig det, men da ville det jo blitt veldig mye henvisninger til kokebøker, restauranter, kokker, matblogger osv. Man tar jo litt her og litt der, noen ganger lager man en rett direkte fra en kokebok, andre ganger med en twist. Jeg antar at ingen tror at alle oppskriftene på denne bloggen er hentet helt og holdent fra eget hode, men at jeg er inspirert av/stjeler mat andre har laget.

Marthe januar 6, 2013 - 19:39

Kommenterte akkurat på en annen oppskrift hos deg også, men lurer på om du har et vintips til denne torskeretten også? Ser veldig god ut.

Espen Nersveen januar 7, 2013 - 13:25

Her er det snakk om litt kraftigere saker med chorizo og den slags, så her kunne man nok gått både til rødt og hvitt. Selv ville jeg nok valgt en riesling, og denne fra wittmann vil være en fin match.

RMK januar 28, 2013 - 21:51

Denne vinagretten er bare helt fantastisk, lagde litt for mye og kjørte resten i en omelett, nydelig

Espen Nersveen januar 31, 2013 - 00:14

Ja, det er en helt fantastisk vinaigrette/saus.

Kine mars 25, 2013 - 20:11

Hei, takk for inspirasjon, denne retten var på menyen hos oss i dag:):)

ps!! håper at det er ok at jeg linket til oppskriften på bloggen min i dag:)

Kine:):)

Gro desember 15, 2014 - 09:30

Denne lagde jeg en gang for mange år siden, og den er kjempegod! Men til hvor mange personer er denne oppskriften beregnet egentlig?

Espen Nersveen desember 15, 2014 - 15:24

Denne oppskriften er beregnet for to voksne og en veldig liten. 🙂

Robert oktober 27, 2015 - 18:37

Hei, lagde denne i dag, men dampet den i stedet og avsluttet ved å benytte 1,5 dl av melken til endelig pure. På den måten slipper man at så mye melk går til spille. 🙂

Espen Nersveen november 12, 2015 - 15:06

Digg. Det hørtes både smart og godt ut.

Det går ikke å kommentere