Hjem MINE OPPSKRIFTERKRAFTER OG SAUSER AIOLI

AIOLI

av Espen Nersveen

Aioli er rett og slett sjuukt digg. Jeg husker godt fra mine mindre matkyndige dager der jeg nesten besvimte når jeg hørte om folk som lagde sin egen aioli. Hææ, det må jo være tilnærmet umulig å lage noe så digg på egenhånd. Det skal sies at jeg i den tiden kun spiste frossenpizza, stekte biffen til mursteinskonsistens og kokte istykker risengrynsgrøt.

Nå har matinteressen tatt helt overhånd og jeg føler meg nesten syndig om jeg ikke lager alt selv fra bunnen av. Heldigvis er jo aioli noe av det aller enkleste man kan lage selv, det er jo gi og for seg kun en majones tilsatt hvitløk. Og så lenge man holder seg unna et par fallgroper så er det lekende lett.

Det er særlig to erfaringer jeg har gjort meg og det er at alt må være romtemperert. Dersom eggene er kjøleskapskalde så vil ikke blandingen binde seg. Det er også lurt å tilsette syren midtveis eller senere i prosessen, da har allerede oljen og egget innledet et fint vennskap og det er mye lettere å innlemme en tredje ingrediens.

INGREDIENSER

  • 1 egg
  • 1 ss sennep
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 4 dl solsikkeolje
  • 1 dl olivenolje
  • saften av en halv sitron
  • en klype salt

SLIK GJØR DU DET

– Ha romtempererte egg, romtemperert sennep, litt salt og finhakket hvitløk i en stor bolle. Bland dette sammen med en stavmikser, eventuelt miks for hånd om du setter spesielt pris på muskelsmerter.

– Tilsett oljen sakte, men sikkert, i en tynn stråle. Dersom det er tegn til splittelse så ta en oljepause og miks til det roer seg.

– Når du er ca. halvveis i oljen kan du tilsette saften fra en halv sitron. Fortsett med olje til du har oppnådd ønsket konsistens. Smak til med salt og ytterligere sitronsaft.

– Spe gjerne inn litt kaldt vann for å kontrollere tykkelsen, den skal helst ikke bli altfor stiv.

Kan brukes til det aller meste og holder seg fint en uke eller to i kjøleskap.
Har du f.eks litt halvgammelt brød er det perfekt hverdagssnacks å riste opp noen skiver med dette og dyppe i deilig, hjemmelaget aioli.

Mer snacks

13 kommentarer

Daniel juni 23, 2010 - 21:51

Hva slags sennep bruker du? Dijon?

Reply
Espen Nersveen juni 24, 2010 - 09:18

Jepp, her brukte jeg en finkorna sennep. Men det er kun for syns skyld, slik at det ikke er så mange synlige sennepsfrø.

Reply
Snasen hamburger | Heia Mat juni 24, 2010 - 10:09

[…] burgeren er ferdig, finner du frem nystekte hamburgerbrød, smører disse inne med litt hjemmelaget aioli, legger på ønsket salat som rødløk, isbergsalat, tomat, osv. Plasserer burgeren på plass, […]

Reply
Tweets that mention https://heiamat.no/?p=948utm_sourcepingback -- Topsy.com juni 24, 2010 - 22:10

[…] This post was mentioned on Twitter by . said: […]

Reply
Aioli « meg, mitt og mine juli 11, 2010 - 00:09

[…] oppskrift som var helt super, på en blogg som heter Heia Mat. (Den originale oppskriften finner du her). Jeg anbefaler virkelig å prøve å lage sin egen aioli dersom du er glad i dette. Det er mye […]

Reply
Håkiz september 27, 2010 - 23:27

En dæsj sherryeddik funker bra

Reply
Espen Nersveen september 28, 2010 - 07:57

Det har jeg faktisk blitt tipset om tidligere og. Høres jo virkelig ikke feil ut.

Reply
Focaccia | Heia Mat februar 2, 2011 - 10:32

[…] sammen, men det blir fantastisk godt og er absolutt verdt innsatsen. Kanskje du skal vispe ihop en Aioli som du kan servere […]

Reply
Moules-Frites | Heia Mat januar 30, 2012 - 12:11

[…] usedvanlig frekk kombinasjon som passer urovekkende bra sammen, herlig sprø pommes frites dyppet i aioli sammen med saftige og smaksrike blåskjell. En kg med blåskjell koster ca. femtilappen, en svært […]

Reply
Spicy Herr Strøm | Heia Mat februar 1, 2012 - 10:32

[…] 2 dl aioli […]

Reply
Kyllingsandwich | Heia Mat februar 16, 2012 - 19:24

[…] aioli […]

Reply
Jakob mars 9, 2012 - 15:19

av alle ting synes jeg at sushi eddik gir fantastisk resultet (i mangel av annen syre testet jeg denne)

Reply
Risotto med salsiccia | Heia Mat mai 6, 2012 - 00:27

[…] Men nok preik, la oss for pokker se å få spist denne pølsa nå da. Jeg lagde en porsjon risotto jeg, stekte pølsa i panne, og vips så var maten klar. Men du kan også slenge den på grillen, kanskje med litt råstekte poteter og en vaskebøtte med aioli. […]

Reply

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.