Det er helt sjukt hvor mye vi kan takke grisen for. Fytti katta(?) så mye svinaktig god mat det dyret der kan ta kred for. Tenk hvor fattig søndagsfrokosten hadde vært uten bacon, barnebursdagen uten wienerpølse, julaften uten ribbe og bbq-restauranten uten spareribs og pulled pork. Nei, det livet orker jeg ikke å se for meg engang. Tristesse satt i system, eller hverdagen om du blir sammen med en vegetarianer. Er det ikke sjukt at de ikke er single alle som en?

 

Ribba er blant mine aller beste venner, sånn er det blitt når man har flyttet ut av byen og fått seg småunger, da lider det sosiale og man må knytte andre bekjentskaper. At vi har et fruktbart vennskap skal allikevel ingen ta i fra oss, jeg gir tid, omsorg og mye kjærlighet og i retur får jeg sprø svor, smeltet fett og smaksrikt kjøtt. Vinn vinn.

Porchetta er et fænsi ord for det langt mer selvforklarende navnet ribberull. En ribbe som fylles med godsaker og rulles. Enkelt og greit. Gjort skikkelig så skal du helst bene ut en hel pattegris og lage porchetta av det, men det går veldig fint med tynnribbe også. En smule enklere.

INGREDIENSER

  • 2 kg tynnribbe
  • 2-3 fedd hvitløk
  • en neve pistasjnøtter
  • en neve bløtlagte, tørkede aprikos
  • litt salvie
  • 1 l vann
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Jeg beregner 500 g ribbe til hver, man skal ikke forlate spisebordet sulten når det er gris til middag. Ideelt sett snitter du svoren i tynne striper på tvers, ca. 1 cm mellomrom, men min ribbe var allerede rutet så da ble det slik denne gangen. Deretter skjærer du vekk beina, og salte og pepre raust et par dager i forkant om du har mulighet til det.

 

– Legg ribba med svorsiden ned og dekk kjøttsiden med grovhakkede pistasjnøtter og tørket aprikos som har fått et par timer i vann. Litt grovhakket salvie er også veldig godt. Dette er klassiske smaker til porchetta, men alt som er godt går jo som kjent i grisen.

– Rull ribba tett sammen og bind den opp med hyssing. Legg ribba i en ildfast form, aller helst en som ikke er altfor stor. Fyll på 1 liter vann, og dekk formen med et par lag aluminiumsfolie.

– Stek ribba på 225 grader (ikke varmluft) i 45 minutter.

– Ta av folien, senk varmen til 200 grader og stek videre i 30 minutter. Så senker du temperaturen ytterligere, til rundt 130 grader og steker i rundt halvannen time til. Jeg pleier å steke min ribbe til den har en kjernetemperatur på 80 grader, men får som regel bra resultat på alt fra 70-85 grader. Så kompis er nemlig ribba, den leverer nesten uansett. BFF & Evig Kjærlighet.

 

– Forhåpentligvis har du nå fått en ganske så fin svor, eventuelt setter du opp varmen så høyt som ovnen tillater for å få den enda sprøere. Men da bør du følge nøye med så den ikke svir seg.

– En gris av dette kaliber fortjener noe godt i glasset, og jeg slurpet i meg en Riesling Kirchspiel Feinherb fra eminente Katharine Wechsler. Den har nemlig endel restsødme, som i samspill med syrligheten gjør den til en ypperlig match til fett ribbekjøtt. Løp og kjøp.

– Nøff nøff!

 

Print Friendly, PDF & Email