En sitronterte på tungen er som en pil fra amor midt i hjertet. Følelsene tar overhånd og jeg kjenner en lett forelskelse for denne terten som balanserer det søte og det syrlige på ypperlig vis. Ordentlig søt med en underliggende bittersyrlighet og lett sprø på bunn. Hmm, beskriver jeg terten eller frua nå tro? Denne varianten er ekstremt snasen, og samtidig veldig enkel å lage. Det er terta si det.

Jeg har tidligere lagt ut en oppskrift på sitronterte med italiensk marengs, og selv om den også var uhyre god så var oppskriften fra Heston Blumenthal og da faller fort raskt og enkelt ut av ligninga. Denne varianten derimot er helt på høyden smaksmessig, men langt enklere å sette ihop.

sitronterte02

 

Jeg brukte en terteform på 28 cm, og jeg vil absolutt anbefale en med løs bunn. Da er det lekende lett å få terten ut av formen når den er ferdig stekt og dandert.

INGREDIENSER

 • PAIBUNN
 • 300 g hvetemel
 • 200 g kaldt smør i terninger
 • 100 g melis
 • 1 egg
 • SITRONKREM
 • 2 dl ferskpresset sitronsaft
 • 160 g sukker
 • 2 hele egg
 • 6 eggeplommer
 • 1 ss maisenna
 • 120 g kaldt smør i terninger
 • MARENGS
 • 4 eggehviter
 • 40 + 140 g sukker

SLIK GJØR DU DET

– Vi begynner med tertebunnen. Smuldre sammen mel, melis og smør enten for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Jeg synes det er like greit å gjøre det for hånd, tilsett egget og bland og kna det til en deig. Pakk den i plastfilm og legg den i kjøleskapet i minst 1 times tid, gjerne allerede kvelden i forveien.

– Ta ut deigen og legg den mellom to bakepapir. Kjevle den ut til et par mm tykkelse (må muligens romtemperes noe før det lar seg gjøre), og legg den over i en terteform. Dekk til eventuelle sprekker og hull i deigen. Prikk bunnen med en gaffel og sett den kaldt i 30 minutter. Dekk bunnen med aluminiumsfolie og fyll den med tørkede erter, mynter, ris eller noe annet som vil hindre bunnen fra å heve og kanten fra å trekke inn fra terteformen.

– Varm opp ovnen til 180 grader og stek tertebunnen i 10 minutter. Fjern folien med innhold og stek videre til bunnen har fått en lett gyllen farge. Hos meg tok det ganske nøyaktig 15 minutter. La den stå og kjøle seg ned på kjøkkenbenken.

sitronterte03

 

– I en kjele så visper du sammen sitronsaft, maisenna, sukker, hele egg og eggeplommer. Visp hele tiden mens du varmer det opp mot kokepunktet. Idet det begynner å småboble i kjelen så visper du i 30 sekunder til før du tar kjelen vekk fra varmen. Nå er kremen blitt fyldig og fin. Tilsett smøret og rør dette inn i den varme sitronkremen. Hell sitronkremen over i den stekte tertebunnen, og sett den i kjøleskapet i 2 timer til kremen er stivnet.

– Pisk sammen eggehviter og 40 gram sukker til en halvstiv marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk den helt stiv. Marengsen kan smøres utover terten eller du kan bruke en sprøytepose og få det enda mer fænsi. Siden jeg er en så jæskla jordnær type velger jeg selv å smøre det utover med en sleiv før jeg svir av marengsen med en gassbrenner.

– Sånn, da er terten klar for momsing. Fråtsetime. Kjærligheten til sitronen er en evigvarende romanse.

 

Print Friendly, PDF & Email