Okey, nå skal jeg jaggu meg reklamere for et produkt her, om innlegget er sponsa? Nei, dessverre. Dersom noen kjenner markedssjefen i Meny så tips henne gjerne om dette innlegget, kanskje jeg kan få gratis pølser resten av livet? Til hele familien? Og venner? Eller fiender? Uansett, siden jeg er en så i overkant raus type så reklamerer jeg først, så får lønna komme en annen gang.

Hva er egentlig en pølse? Jo, det er (som regel) kjøtt som er stappet inn i en tarm. Rimelig rettfram egentlig, mannen som fikk ideen må ha vært en svært så kreativ(?) sjel, men det får så være. Jeg vet ikke om det er fascinerende eller trist at kvaliteten på en pølse kan variere såpass mye som den gjør. Du har variantene som selges på 7-eleven som de ikke får lov til å kalle pølse engang, du har wiener’n som kan inneholde både fugl og fisk, og du har pølse som smaker skikkelig, årntlig, dritdigg. Denne gangen falt valget mitt på den siste varianten, en salsiccia (fænsi italiensk, betyr pølse) fra Jacobs-serien som selges på Meny. Dette er (såvidt meg bekjent) den eneste rå pølsa som selges i butikk. Standardpølsene er jo ferdige og skal kun varmes opp igjen.

Men tilbake til go’pølsa, dette er en lang og slank pølse på 250 gram, med god fettprosent og herlig smaksrikt svinekjøtt. Jeg vet ikke om man kan være uenig med sine egne smaksløker, men i dette tilfelle er vi hvertfall helt enige om at det er den beste pølsa du får i dagligvarebutikken. Men siden pølsa er rå, og kjøttet er svin så er det viktig at du steker den godt nok, den må bli gjennomstekt.

Jeg mener å ha lest at slakter Idsøe i Stavanger har en pølsefinger med i spillet hva gjelder dette produktet, men det vet jeg ikke med sikkerhet.

Men nok preik, la oss for pokker se å få spist denne pølsa nå da. Jeg lagde en porsjon risotto jeg, stekte pølsa i panne, og vips så var maten klar. Men du kan også slenge den på grillen, kanskje med litt råstekte poteter og en vaskebøtte med aioli.

INGREDIENSER

  • 1 pølse pr pers
  • 100 g risottris pr pers
  • 4 dl valgfri kraft pr 100 g ris
  • sjalottløk
  • en klunk hvitvin
  • parmesan
  • smør
  • sitron
  • god olivenolje
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Vi freser finhakket sjalottløk i en panne til blankt, har i risen og freser den i et par minutter.

– Hell over hvitvin, og kok dette helt inn.

– Hell så over halvparten av kraften, og la dette koke inn på middels varme.

– Fortsett å spe på med kraft til risen er gjennomkokt, men fortsatt må tygges.

– Slå ned varmen til minimum, skvis over saften av en sitron, riv over en god neve med parmesan, på med et par klunker god olivenolje og noen biter med smør. Om du har noen friske urter så kan du i ha det også.

– Sett på lokk og la stå i noen minutter.

– Mens risottoen står og godgjør seg så steker du pølsa i litt olje i en middels varme panne.

– Ta av lokket på risottoen, bland alt godt sammen og smak. Litt mer salt kanskje? Noen kvern med pepperkverna? Mer sitron? Det er her matlagingsklinten skilles fra matlagingshveten, vil du være klint eller hvete?

– Legg opp maten, skjenk noe godt i glasset, len deg tilbake og la deg fascinere over hvor mye nytelse vi kan hente ut av en særdeles velbrukt tarm. Det er ikke tilfeldig at ingen ord rimer på pølse vettu, har du først fått i deg en skikkelig god en så trenger man ikke noe mer. Punktum finale.

Print Friendly, PDF & Email