Jeg må ærlig innrømme at min vakre sous vide supreme har blitt litt for støvete til tider, men at den leverer hver gang den blir tatt i bruk er det ingen tvil om. Den ukentlige laksen skulle tilberedes og som alltid så prøver man jo å variere fremgangsmåten litt. I dag ble den vakuumpakket før den tok seg en liten dukkert.

Jeg kjøpte meg nylig nok en kokebok fra min store helt Heston Blumenthal, denne gangen dreier det seg om retter man kan lage hjemme i boka At Home. En bok som jeg i aller høyeste grad kan anbefale. I denne boka så skriver han om hvordan han tilbereder laks sous vide, og det er slik jeg har laget den i dag. 50 grader i 15 minutter.

INGREDIENSER

  • 1 laksefilet på 180 gram pr pers
  • 1 ss olivenolje pr filet
  • 2 persillerot
  • 1 fennikel
  • 1 broccoli
  • soyanøttesmør
  • litt melk
  • litt smør
  • sitronsaft
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Vi begynner med å skrelle og kutte opp 2 persillerot og 1 liten fennikel. Sleng dette i en kjele og fyll på med vann til det såvidt dekker. Kok opp og la småkoke til det er mørt.

– Del opp brokkolien i mindre buketter og legg til side.

– Så finhakker vi alle ingrediensene til soyanøttesmøret, en saus jeg aldri bli lei av. Fytti rakkern den er god. Fullfør sausen helt frem til siste oppvarming, dette gjøres like før servering.

– Dersom du har et vannbad så varmer du dette opp til 50 grader, dette kan selvfølgelig også gjøres i en kjele. Isåfall ta mye vann da variasjonen ved varmeforandring blir mindre, ha i et termometer og følg med hele tiden.

– Salte laksen forsiktig og legg de i hver sin pose sammen med 20 g olivenolje(en litt raus spiseskje) og vakuumer posen.

– Legg laksen i vannbadet og la den ligge her i 15 minutter.

svsalma02

– Mens laksen bader så finner du frem stavmikseren og lager en pure av persilleroten og fennikelen. Tilsett en spiseskje smør og spe med melk frem til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper samt litt sitronsaft. La stå på svak varme til servering.

– Kok opp vann tilsatt litt salt og kok brokkolibukettene i ca. 1 minutt. Sil av.

– Fullfør soyanøttesmøret ved å gi den en liten oppvarming.

– Legg på 3 rause spiseskjeer med pure på hver tallerken, så en laksefilet over med brokkolien dandert rundt. Fullfør med et par spiseskjeer saus.

Drikke:
For første gang, men forhåpentligvis ikke siste, så presenterer jeg her også drikke til maten. Jeg er en stor forkjemper for kos også i hverdagen, og lite kan toppe et glass med god vin en helt vanlig tirsdag ettermiddag. 😉
Vi drakk en Weissenkirchen fra Wachau i Østerrike, 2010 Smaragd Riesling(varenummer: 8008301) produsert av Dömane Wachau. Mineralsk og fruktig både på duft og smak, særlig eple kom tydelig frem. Middels fylde, krisp og mye syre. Lang og syrlig ettersmak med både eple og sitrusfrukt.
En veldig god match til maten, den balanserte syrligheten matchet den fete laksen og den smaksterke sausen. Koster 156 kroner på polet. Ta den du din strenge alkoholreklamelovgivning.

weissen

Print Friendly, PDF & Email