I barndommen brukte jeg mye tid til å plukke blåskjell, de var riktignok ikke til meg, men til strandkrabbene. Men nå som jeg har blitt «voksen» så har min egen appetitt på disse skjellene blitt minst like stor som krabbenes. Det er jo et helt fantastisk produkt som du finner helt fra Middelhavet i sør til Barentshavet i nord. Og det er jo flust av de langs norskekysten. Selv om mange forbinder blåskjell med sommer så er det nå på vinteren de er på sitt beste.

Vi valgte å fortsette den asiatiske trenden vi startet med vårrullene, selv om ikke blåskjell akkurat er utpreget asiatisk så var de andre ingrediensene det. Vi klinka til med kokosmelk, ingefær, chili, hvitløk, koriander osv. Alt som er godt rett og slett. Dette er fast food på sitt beste. Når skjellene er rensa så er prosessen langt raskere enn f.eks. å steke en grandiosa.

INGREDIENSER

 • 1 kg blåskjell (2 pers)
 • 1 stor chili
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 1 sitrongress
 • 2 lime
 • 1 fersk ingefær
 • 1 boks kokosmelk
 • 1,5 dl fløte
 • fersk koriander
 • cashewnøtter
 • godt brød

SLIK GJØR DU DET

– Begynn med det kjedelige, fjern «skjegget» fra skjellene. Det er disse de bruker for å feste seg til bryggekanten, med hverandre osv. De er svært kjipe å få med i retten så vær nøye. Kast alle skjell som har skade på seg eller som allerede er åpne.

– Del chilien i to, kutt den ene halvparten i skiver, finhakk den andre halvparten sammen med hvitløk og ingefær. Del sitrongresset i større biter da disse ikke skal spises, men kun gi smak. Grovhakk cashewnøtter og koriander.

– Ha chili, hvitløk, sitrongress og ingefær i en stor kjele sammen med litt olje. Freses i ca. 1 minutt til det er blitt blankt.

– Tilsett skjellene, fløten og kokosmelken. Gi det et oppkok og la det koke i en 2-3 minutter til alle skjellene har åpnet seg. Skvis over saften fra 2 lime, rør rundt og ta ut skjellene med en hullsleiv.

– Kast de skjellene som ikke har åpnet seg. Kok kraften videre i opptil 5 minutter til det begynner å tykne litt.

– Ha skjell over i noen dype tallerkener og hell kokoskraften over, pynt med koriander, cashewnøtter og skivet chili. Knask blåskjell, dypp brødet i kraften og slurp i deg resten. Det er fresht, sunt, smakfullt og pent å se på. Perfekt hverdagsmat.

Print Friendly, PDF & Email