Hjem SJØLVE LIVET VINKUNNSKAP INN VIA ØRET

VINKUNNSKAP INN VIA ØRET

av Espen Nersveen

De aller fleste foretrekker å drikke vin, meg selv inkludert, men hvis man kun skal lære om vin via munnen så tar det ganske lang tid å utforske vinens verden. I tillegg til å lese om vin i bøker, blader og blogger så liker jeg godt å lytte til kunnskapsrike folk preike om vin. Vin på podcast er perfekt når du sitter i bilen, på trikken eller bare vil få litt faglig vin-påfyll.

Vinens verden er enorm, og fremstår til tider som så stor og uendelig at den også blir uangripelig. Sånn opplevde jeg det i hvert fall når jeg ønsket å lære mer, men så gradvis får man et par knagger å henge litt kunnskap på og denne magiske verdenen åpner seg mer og mer, og fremstår bare vakrere og vakrere.

Vin er noe man kan kose seg med og nyte helt uten noe som helst kunnskap, men jo mer man kan jo mer kompleks blir nytelsen og desto mer gøy blir det å gå dypere inn i materien.

Dersom du er nysgjerrig på vin så har jeg her et par strålende podcaster å anbefale, fra lett tilgjengelig informasjon om hva som er forskjellen på de musserende vinene på vinmonopolet til ordentlig nerding med timeslange episoder om gjær i vinmaking. Noe for enhver smak.

Alle podcastene er selvfølgelig tilgjengelig i iTunes, og hyl ut om du lytter på noen jeg ikke har beskrevet her.

Vinmonopolets Podcast
Jeg liker denne jeg. Et panel med kompetente mennesker tar det ned på et folkelig nivå uten at det blir kjedelig. De kan ikke snakke konkret om produkter, men tar heller for seg temaer som «Hva er økologisk vin?», «Hva skal jeg drikke til julematen?», «Hva er en god årgang?» osv. Episodene er på rundt 30 minutter, og er så vidt jeg vet den eneste norskspråklige vin-podcasten.

Wine for Normal People
Ganske så forklarende tittel. En sommelier og en «normal fyr» tar for seg diverse temaer om vin, vindyrking og vindrikking. De har spilt inn nesten 200 episoder spekket med vinstoff. De har intervjuer med vinmakere, de kan ta for seg Toscana som helhet, gå i dybden på de forskjellige cru’ene i Beaujolais og en hel masse annet spennende vinstoff. Alt er bra presentert for den vin-interesserte som ønsker å lære.

I’ll drink to that! Talking wine with Levi Dalton
Denne podcasten består av den kunnskapsrike og nysgjerrige Levi Dalton i samtaler med vinmakere, restauranteiere, vinjournalister, rett og slett vinfolk fra hele verden. Tematikken og detaljnivået gjør at man nok får mer ut av disse samtalene med litt bakgrunnskunnskap. Folka han snakker med er de flinkeste i bransjen og samtalene er høyst interessante. Nærmer seg 400 timeslange episoder.

Guild of sommeliers Podcast
Denne podcasten har et tungt kunnskapsbasert fokus. Geoff Kruth er Master of Wine og har med seg et variert panel av vinkelnere og vinprodusenter og tar for seg tematikk som betydningen av gjær i vinmaking, prosessen bak Champagne og går i dybden på alt fra Sake til Sherry. Mange av episodene dreier seg også om livet som sommelier og i bransjen som sådan. Anbefales.

God lytting, og drikk gjerne litt samtidig. Dobbel dose påfyll.

Photo by Karsten Würth (@inf1783) on Unsplash

Mer snacks