Hjem VIN TIL MATENITALIENSK VIN KARAKTERRIK SICILIANER

KARAKTERRIK SICILIANER

av Espen Nersveen
Ahh, Sicilia. Denne solfylte øya med nydelige strender, fantastisk mat, temperamentsfulle mafiosos og deilig vin. Jeg tar en slurk og drømmer meg bort til denne middelhavsperlen jeg aldri har besøkt. Selv om vinen sliter med å ta deg til Sicilia rent fysisk, så lar den deg i det minste gjøre en liten reise mentalt.

Vinen er nemlig karakterrik og aromatisk. Og jeg er overbevist om at duften som siger opp fra vinflasken kan gjenskape følelsen av å være på Sicilia. Duften av solmodne kirsebær, viltvoksende urtebusker og solkysset asfalt. Dufter du kun får ved sydligere breddegrader, og som fremstår uimotståelige når de dukker opp i et vinglass en kjølig juni-dag her på berget. 

Bak denne vinflasken står det tre herremenn hvis forbokstav i etternavnet utgjør navnet COS. En etterhvert svært så anerkjent produsent som benytter eldgamle teknikker til å lage fremragende viner. De har holdt på siden 1980, og kultiverer i dag 35 hektar vinmark. Biodynamisk selvfølgelig, om det skulle være noe tvil. Som andre kvalitetsbevisste produsenter på Sicilia så er fokus rettet inn mot å forvalte den delikate frukten og det unike jordsmonnet på best mulig vis.
Det vil si å gå bort fra å bruke små eikefat, og over til amfora-krukker. COS bruker nemlig amforaer både til fermentering og modning. Dette er leirkrukker som graves ned i grus for at de skal holdes stabile både fysisk og temperaturmessig. Vinen kan ekstrahere sakte, over lang tid og er en særdeles ren måte å lage vin på. Det skal fremheve det unike i vinen, og forsterke både druekarakter og stedegenhet. 

COS holder til på sørsiden av Sicilia i DOCG-klassifiserte Cerasuolo di Vittoria. Vingården ligger 250 meter over havet, på et kalksteinplatå som tidligere lå under havoverflaten. Vinene spontanfermenteres, filtreres ikke og får kun tilsatt litt svovel ved tapping. COS lager viner som skiller seg ut fra mengden, og flaskene er også lett gjenkjennelige ved at de har en lav og noe stutt form. En form som er en tro kopi av en flaske de skal ha funnet, med opphav fra 800-tallet.

COS sverger til lokale druesorter, og innholdet i denne flasken består av 60% Nero d’Avola og 40% Frappato.

COS Pithos Rosso 2015 | 260,-
Dufter av mørke, solmodne røde bær, viltvoksende urtebusker og nylagt, solkysset asfalt. Delikat, ren og presis frukt med fin konsentrasjon. Leskende, med smak av sursøte kirsebær. Fin struktur, med en klar og syrlig avslutning. Fast og mørk ettersmak som sitter lenge. Ordentlig go’sak.

Mer snacks

2 kommentarer

Thomas Frydenberg juni 17, 2017 - 14:08

Takk for god informasjon, lærte mye nytt her. Ønsker deg en fin helg!

Espen Nersveen juni 20, 2017 - 09:12

Tommel opp.

Det går ikke å kommentere