Hjem MINE OPPSKRIFTERFUGL ANDEBRYST MED PASTINAKKMOS OG LØK

ANDEBRYST MED PASTINAKKMOS OG LØK

av Espen Nersveen
Andebryst er knallgodt, og faktisk uhyre enkelt å tilberede. Kjøttet er rikt på smak, så man trenger heller ikke så mye til hver person, hvertfall ikke som hverdagsmiddag. En rotmos av noe slag er alltid en slager, og her hadde jeg litt løk med en sjysaus til. Snasen mat.

Denne mengden er fin til 4 personer.

andebryst03

 

INGREDIENSER

 • 2 stk andebryst
 • 10-12 sjalottløk
 • 5-6 hvitløksfedd
 • rosmarin/timian
 • 3 dl kraft
 • 200 g pastinakk
 • 200 g sellerirot
 • melk
 • smør
 • aspargesbønner
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Vi begynner med løken. Skrell den og om de er små i størrelse kan du beholde de hele, hvis ikke halverer du de. Legg de i en ildfast form sammen med litt urter og noen knuste hvitløksfedd. Salte og pepre. Hell så over kylling eller oksekraft med god smak, selv er jeg stor fan av kraftene de har på Meny i serien Jacobs Utvalgte. Nei, det er ikke sponsa innlegg. Et par smørklatter skader heller ikke. Det trenger ikke dekke løken, men må være nok til at det blir saus.

– Dekk formen med aluminiumsfolie og bak i ovn på 200 grader i ca. 1 time. Løken blir mør og du får samtidig en saus. Det kan man like.

– Når det gjelder rotmos så bruker du det du har eller har lyst på. Sellerirot, potet, pastinakk, persillerot, kålrot, mulighetene er mange. Skrell, del i like store, men ganske små, biter og kok i vann til det er mørt. Sil av vannet, spe inn melk og noen klatter med smør til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Nam.

andebryst02

 

– Snitt opp skinnet på andebrystet, jo kaldere bryst jo enklere er det. Snitt nesten helt gjennom, men ikke ned i kjøttet. Salte og pepre godt på begge sider. Legg andebrystet med skinnet ned i en kald panne uten verken smør eller olje, sett panna på ca. 7 av 10 og la steke i ca. 7 minutter. Da skal skinnsiden være brun og fin og du kan snu brystet og steke videre i 1 minutt.

– Legg andebrystet over i en ildfast form, eller sett stekepanna inn i ovnen, og la steke videre i 10 minutter på 180 grader. Sjekk kjernetemperaturen underveis,  når den har nådd 54-55 grader kan du ta brystet ut av ovnen og la det hvile i 15 minutter før du begynner å skjære i det.

– Litt grønt er alltid ålreit, og jeg kokte noen aspargesbønner ved siden av. Litt krønsj er fint. Et par minutter i kokende vann, ut med vannet, hell over litt god olivenolje og salt og pepper.

– Kvakk, kvakk. Godt måltid!

Mer snacks

2 kommentarer

Christian februar 4, 2017 - 18:48

And er godt! Kjapt spørsmål: hvorfor skriver du ikke kjernetemperatur i stedet for steketid? Det er jo mer presist, og lettere å orientere seg etter. Googler man feks på andebryst + kjernetemp, og vil ha kjøttet rosa, så varierer svarene med ca. 10-12 grader. Noe som ikke henger på grep.

Espen Nersveen februar 13, 2017 - 09:32

Tja, si det. Kjernetemp på and pleier jeg ta til ca. 55-56 grader. Legger det inn i oppskriften nå.

Det går ikke å kommentere