Hjem VIN TIL MATENFRANSK VIN RÅTT OG DELIKAT FRA JURA

RÅTT OG DELIKAT FRA JURA

av Espen Nersveen
Jean Francois Ganevat holder hus i Jura og produserer årlig mellom 30 og 40 forskjellige flasker vin. Et helt hinsides antall med tanke på hvor pertentlig han er med hver eneste cuvee. Alt håndplukkes og sorteres nøye, og han har selv i underkant av 10 hektar vinmark, plantet med over 15 forskjellige druer. Resten kjøper han fra flere forskjellige appelasjoner fra andre steder i Frankrike, men det meste blir uansett solgt under Vin de Table eller Vin de France, altså uten geografisk spesifikasjon.

Ganevat jobber biodynamisk og bruker minimalt med svovel om noe i det hele tatt. En kultprodusent med røtter tilbake til 1650, virkelig en av foregangsfigurene fra ny-hippe Jura. Denne ukens vin er en leken rakker med rødt drueinnhold. En miks av Gamay, Poulsard og Trousseau. Flasken er tappet uten svovel og trenger en kort time med lufting for å fjerne det litt reduktive førsteinntrykket. At en vin er reduktiv betyr rett og slett at den har litt mangel på oksygen, ikke uvanlig på nytappede viner. Vinen har også fått 3 ukers karbonisk maserasjon, som vil si at druejuicen fermenteres delvis som hele druer, en teknikk mye brukt i Beajoulais og som gir en utrolig frisk og ren fruktstil.

Ganevat Le Jaja du Ben 2014 | 250,- | 88 poeng
Frukten fremstår rå og moden, sødmefull og svært saftig. Dufter av sursøte kirsebær, animalske og jordlige aromaer. Råheten og syrligheten bærer hele veien, med en delikat tørrhet i avslutningen. I overkant intens for terrassen, men helt nydelig sammen med mat. Jeg åpnet flasken til den franske klassikeren pasta bolognese, og det dempet råskapen, harmonerte med syrligheten og fremhevet den delikate og forholdsvis bløte frukten. En vin som utviklet seg og endret karakter fra åpning til tomflaske så her er det bare å fylle opp glassene og bli med på reisen.

Mer snacks