Hjem SJØLVE LIVET HVORDAN BLI BEDRE PÅ KJØKKENET?

HVORDAN BLI BEDRE PÅ KJØKKENET?

av Espen Nersveen

Dette er et spørsmål jeg har stilt meg selv sikkert tusenvis av ganger siden jeg for første gang tok turen inn på kjøkkenet for typ 6 år siden. Utvikling og forbedring er enkelt når utgangspunktet er lik null. Det er når du begynner å få litt dreisen at motbakkene kommer, fremgangen stagnerer og motivasjonen har en tendens til å dabbe av. Dette er ikke noe som kun gjelder matlaging, men innenfor alle områder en ønsker å tilegne seg kunnskap eller evner. Så hva skal til for å utvikle seg videre, hvordan kan man bli litt bedre enn det man var i går?

Jeg har ofte kjent på følelsen av at jeg har stagnert på kjøkkenet, jeg har sluttet å pushe meg selv og prøve nye ting og dermed har utviklingen strandet. Heldigvis er det en liten fremgang å spore når jeg titter tilbake på mine første blogg-innlegg, men kunne den vært større? Helt klart.

Nå skal ikke jeg si at jeg har løsningen på hvordan man skal bli en bedre hjemmekokk, men jeg har uansett gjort meg opp noen tanker som jeg føler er relevante for den utviklingen jeg selv har hatt, og ønsker å ha videre. Det er 3 punkter som er ganske selvsagte så unnskyld for at jeg ikke kommer drassende med noe helt vilt og revolusjonerende her. Tenk på det som første kapittel i selvhjelpsboken jeg planlegger å lansere i 2041. At disse 3 punktene kan overføres til alt man ønsker en forbedring på her i livet er selvfølgelig grunnlaget for at boken skal bli en bestselger. Jeg må bare vente med lanseringen til Trine har gått av med pensjon og Tom Victor Gausdal er blitt matlei og flyttet til Shangri-La for å skate og meditere.

meatfest

TA ET BEVISST VALG

Kanskje det aller viktigste steget, og noe jeg var ekstremt bevisst da jeg begynte å føle meg frem på kjøkkenet. Man kan ikke tro at det å lage ållreit mat bare på magisk vis vil bli en naturlig del av hverdagen, uten å ta noen valg. Det må prioriteres. Les kokebøker, surf på nettet og hent inspirasjon. Lag handlelister og planlegg innkjøp. Kjøp inn en trygg råvare, men benytt en ny teknikk. Plukk med deg noe du ikke har smakt før, og tilbered det trygt. Utforsk. Vær nysgjerrig. Sett av et par dager i uken der du skal tilberede noe nytt, eller innarbeide en ny teknikk. Grill noe du ikke har grillet før, tilbered et stykke fisk sous-vide eller confiter noe du ikke visste kunne confiteres.

Når jeg var helt fersk på kjøkkenet så ga jeg meg selv stadig utfordringer, det kunne være så enkelt som å kjøpe inn hel kylling, and og fisk. Ting jeg ikke ante hvordan jeg skulle angripe, men ved hjelp av youtube, kokebøker og repetisjon så ble det noe man etterhvert håndterte tålelig greit. Kunnskap var tilegnet. Jo mer man lager mat jo bedre blir man. Etterhvert dreier det seg mer om fingerspitzengefühl, hvordan salte et stykke fisk, hvor lenge skal kamskjellet steke, mangler suppa litt syre, blir anretningen penere med noen ferske urter. Prioritering.

SETT AV TID

Dette faller på mange måter under det forrige punktet. Det holder nemlig ikke å prioritere det mentalt, man må også sette av tid. Jeg har i mange år ment at hovedutfordringen til at nordmenn skal få i seg et skikkelig middagsmåltid er klokkeslettet det skal serveres. Det vil alltid være vrient å diske opp noe godt til 2 voksne og 2 barn dersom maten skal være på bordet klokka 17.00. Hvis en tar utgangspunkt i at måltidet ikke er planlagt og heller ikke handlet inn, du slutter på jobb klokka 16.00 og skal via barnehagen så står en igjen med et umulig utgangspunkt. Men dersom man har planlagt middagen, handlet inn i forkant, gir barna en gulrot og sier at middagen er klar klokka 18.00 stå stiller man umiddelbart langt sterkere.

Men tid går også på hvor mange ganger i uken du ønsker å «lage» middag. Dersom fredager er forbeholdt taco, lørdag hjemmelaget pizza og mandag pannekaker fordi det er raskt og enkelt så er plutselig halvparten av livets middager fullbooket. Utvikling dreier seg om utforsking, og selv om du lar fredagstacoen være hellig så er det fortsatt 6 middager i uken igjen. I helgene kan man til og med diske opp noe bakverk eller noe godt til lunsj. Da er det tid og rom for utvikling da. Tiden investert fører jo uansett kun til bedre mat, bedre helse, økt livsgnist, nytelse og mer tid med familien. Vel verdt investeringen spør du meg.

OMFAVN KJØKKENET

Det er de færreste av oss som er 100% fornøyd med hvordan kjøkkenet sitt enten ser ut eller fungerer. Du er neppe perfekt du heller, men samboeren din gir deg vel en nattaklem i ny og ne, prøver å fokusere på dine positive egenskaper og har ikke (ikke enda hvertfall) byttet deg ut med noe flottere og nyere. Kjøkkenet ditt er sikkert ikke perfekt, men det er det du har, omfavn det og elsk det for det det er. Det viktigste er at du trives der. Det skal godt gjøres å tilbringe timesvis i et rom og miljø man ikke trives. Så gjør det hyggelig, få inn noen planter og urter, sørg for å ha musikk tilgjengelig. Hold orden, det må være ryddig og rent, fjern alt dilldall som ikke har noen funksjon. Så lenge du har en god porsjon med benkeplass, en velfungerende ovn og en koketopp så har du alle muligheter til å lage eksepsjonell mat. De aller fleste av oss har uansett langt større kjøkken enn hva mange restauranter har tilgjengelig. Av ekstrautstyr så kan man kjøpe inn ting ved behov, men strengt tatt er det veldig lite man behøver.

vin

I mitt søte, lille, naive hode så er det kun disse tre punktene vi trenger å fokusere på for å få økt glede, bredere kunnskap og forbedrede evner på kjøkkenet. En solid grunnmur med prioritering, litt rydding av tid og ny kjærlighet for husets hjerte. Det er selvfølgelig et ti-talls andre punkter som også kunne vært med, men det får komme en annen gang. Over 1000 ord har jeg brukt på å fortelle noe selvfølgelig, men kanskje det kan gi litt økt motivasjon på kort eller lang sikt?

Takk for meg…… neeeei, vent. Jeg glemte det aller viktigste. Vin. Du må drikke vin før, under og etter måltidet. God vin. Shit. Det hadde vært pinlig om artikkelen ble publisert uten det punktet. Da ville alt annet vært forgjeves. En lett brisen munter kokk er en god kokk.

hovedfoto: Anette Andresen/botrend.no (hjemme hos meg)

Mer snacks