Hjem MINE OPPSKRIFTERGRILL & BBQ PULLED PORK BABY

PULLED PORK BABY

av Espen Nersveen
En skikkelig marmorert svinenakke tilberedt over glødende kull, ved eller pellets i timesvis. Dekket av en smaksrik rub, røyken trekker inn i kjøttet, fettet smelter, før det hele rives i fillebiter og dynkes i BBQ-saus. Fy pokker så digg. Halleluja. Du tror det ikke før du har smakt det.

Det som for få år siden var en rett kun de ivrigste grillgutta kjente til er nå å få kjøpt som wraps på 7-eleven. Hvis ikke det er et hint om dommedag så vet ikke jeg. Pulled pork er grisekjøtt revet i mindre biter. Jada, enig i det. Og ja, det kan fint tilberedes i ovn, men sluttresultatet når ikke originalen til knærne engang, ikke meg heller for den saks skyld. Pulled pork skal tilberedes på en smoker, altså en grill der kjøttet varmebehandles indirekte, på lav temperatur med masse røyk, over laaaaaaang tid. Typ 12-16 timer.

pulled02

 

Bortsett fra grill og kjøtt så trenger vi her kun tre ting. Sennep. En ordentlig god BBQ-rub, og flaks for deg så har jeg allerede oppskrift på det her på bloggen. Og en skikkelig digg saus. Jaggu, har visst en oppskrift på det også jeg. I utvalgte butikker så kan man nå faktisk få tak i BBQ-saus av decent kvalitet, krydderblanding også. Idsøe i Stavanger har kokt ihop en saus med han grillCraig som er skikkelig snasen, krydder har de også tilgjengelig.

Jeg hadde fått tak i en svinenakke fra Prima Jæren. En sexy og flott marmorert rakker av en svinenakke. Grillen hadde jeg fra før, og tiden tikker jo sakte avgårde uansett. Så man kan jo like godt tilberede litt mat imens man filosoferer over livets strabaser og venter på at alderdommen skal ta knekken på en. Og for de av dere der ute, dere sjuke jævler, som ikke har en real mannemanngrill å lage mat på, dere kan overføre oppskriften til stekeovnen deres. Såvidt. Det er på kanten, men jeg føler meg for tiden både raus og inkluderende.

pulled03

 

INGREDIENSER

  • svinenakke fra prima jæren
  • sennep
  • bbq-rub
  • bbq-saus
  • et halvt døgn-ish

SLIK GJØR DU DET

– Det som er fint med BBQ er at det er sjukt enkelt. Det tar bare litt tid. Først fyrer vi opp grillen/smokern/stekeovnen og får den stabilisert et sted mellom 110 og 130 grader.

– Kjøttet bør ligge i romtemperatur noen timer før det skal på grillen. Det tar lang nok tid å få kjøttet fra 20 til 92 grader, vi trenger ikke ta det helt fra 4 grader.

– Vi begynner med å dekke hele svinenakken med helt vanlig dijonsennep. Så tar vi frem krydderet og dekker hele kjøttstykke. Ikke vær redd for å bruke for mye, har du en skikkelig bra og balansert rub så kan man knapt få på nok.

pulled04

 

– Sånn, da er kjøttet klart for å bli varmebehandlet. Legg det over i en passende form (viktig for å ta imot kjøttsaften), legg kjøttet på grillen eller i ovnen og la ligge i 12-16 timer helt til kjernetemperaturen har nådd 92 grader.

– Og det er nå det begynner å bli finurlig. Jeg har lagd pulled pork plenty av ganger, og selv om jeg bruker omtrent samme størrelse på nakken, samme grill og samme temperatur så kan det variere med flere timer i forhold til når kjøttet er ferdig. Ofte stanser temperaturen på rundt 75 grader, og bare blir værende der i timesvis før den fortsetter å stige. Men at en standard nakke blir ferdig etter rundt 12 timer er høyst sannsynlig. Om det er viktig at kjøttet er ferdig til en gitt tid så er det mye bedre å starte litt ekstra tidlig. Når kjøttet har nådd 92 grader så pakker du det bare tett inn i aluminiumsfolie og kjøkkenhåndklær og det vil da holde seg varmt i timesvis.

pulled05

 

– Når det nærmer seg servering så tar du på deg engangshansker og river nakken i mindre biter. Fascinerende å kjenne hvor fantastisk saftig, mørt og aromatisk kjøttet er blitt. Hell over BBQ-saus og bland det hele godt sammen.

– Sånn. Nå har du laget en skikkelig amerikansk, autentisk BBQ-klassiker. Pulled fuckings pork. Sjukt digg, vilt enkelt, og nærmest avhengighetsskapende. Men om du lagde denne retten i ovn så vet du hvertfall hva du skal ønske deg til jul, en skikkelig fet smoker fra mine tidligere kollegaer i BBQshop.no.

– Du ser det rosaskjæret i langs kanten på kjøttet? Det er røyken som trenger inn og gir en fantastisk dybde i smaken. Smokin’ hot.

pulled06

 

Denne artikkelen er del av en serie artikler jeg skriver for Spesialitet. Spesialitet er et kvalitetsmerke som gis til norskprodusert mat og drikke, som garanterer en unik smaksopplevelse. Merket tildeles av en uavhengig fagjury til produkter laget med de beste råvarer av stolte fagfolk etter særegne oppskrifter. Merkeordningen Spesialitet eies av stiftelsen Matmerk. Mer informasjon finner du hos Spesialitet.no

Spesialitet

 

 

Mer snacks

4 kommentarer

Simen oktober 1, 2015 - 21:33

Hei Espen,
Kan du anbefale en smoker? Gjerne en som er litt liten av størrelse (type Weber sin)

Espen Nersveen oktober 2, 2015 - 11:42

Jeg ville definitivt sett på utvalget til BBQshop.no. Om du skal ha en autentisk, men veldig kul smoker så er Yoder Smoker sine bra. Cheyenne er en fin start. Pellets er jo veldig spennende og lettvint, Traeger sine er rimelige og bra. Eller så er Primo-grillene bra, og de funker også veldig bra til low and slow.

Anders april 7, 2016 - 08:51

Hei. Supert stykke kjøtt du har der! Jeg må lage denne i ovn foreløpig. Vil du anbefale å svi kjøttet først? Og bruker du ingen veske rundt kjøttet? Vil fettet i kjøttet være nok til å holde det fuktig? Super blogg btw!

Espen Nersveen april 27, 2016 - 11:14

Takk for hyggelige ord. Sorry for at jeg er så treig. Du trenger ikke svi kjøttet nei. Jeg bruker ikke noe væske, men setter ofte en vannpanne ved siden av som skaper fuktighet, det er sikkert lurt i ovn også. På grill så vil fettet og kjøttsaften være mer enn nok for å holde det saftig og fuktig.

Det går ikke å kommentere