Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT PØLSEHAUG PÅ ET HAV AV RISOTTO

PØLSEHAUG PÅ ET HAV AV RISOTTO

av Espen Nersveen
Risotto er en av grunnmurene hva gjelder hverdagsmiddager her i huset. Snasne, grove pølser er også en elementær del av hva som inntas av mat. Og selv om jeg har gjort det mange ganger før; la oss spleise disse og nyte en særdeles smaksrik, raus og mettende hverdagsmiddag. Pølserisotto for president.

Jeg ble tidligere i år kontaktet av Gilde (sponset innlegg-alarm) i forbindelse med at de drev og utviklet noen nye typer grove middagspølser. Sannsynligvis har jeg en liten tyster i familien som går rundt og forteller folk hvor glad jeg er i gode, grove pølser. At jeg også er høyere enn sjølvaste pølsemaker Leif Juster gjorde meg nok ikke mindre aktuell.

Jeg og et knippe andre matbloggere tok turen til deres pølseverksted og snekra sammen et bredt utvalg av tasty pølser. Vi lagde varianter med all verdens av krydderkombinasjoner og ble samtidig presentert de to variantene som nå blir lansert.

gilderisotto03

 

En Salsiccia laget på svinekjøtt og krydret med pepper, fennikel, chili, timian og hvitløk. Og en Krainer laget på svinekjøtt og storfekjøtt, røkt på bøkeflis og krydret med ramsløk, pepper, sitron og karve.

Og selv om jeg er blitt betalt så mye cash for å skrive dette innlegget at selv Donald Trump ville blitt misunnelig, så kan jeg med ti kokkekniver i matblogghjertet si at disse pølsene er digge. Favoritten er Salsiccia, men Krainer’n kommer på en god andreplass.

Denne mengden passer fint til 4 personer.

INGREDIENSER

 • 600 gram pølser
 • 1-2 sjalottløk
 • 2 fedd hvitløk
 • 320 gram risottoris
 • 1 - 1,5 liter kyllingkraft
 • 1 klunk hvitvin/eplejuice
 • smør
 • parmesan
 • olivenolje
 • fersk timian
 • salt og pepper
 • en skvis sitronsaft

SLIK GJØR DU DET

– Risotto er langt enklere enn mange tror, og når man tross alt skal lage det til familie og venner så er det bare å senke skuldrene og koke. Godt blir det nesten uansett.

– Sjalottløken og hvitløken finhakkes og legges i en dyp stekepanne som allerede innehar litt varm solsikkeolje eller lignende. Kyllingkraften kokes opp i en kjele og holdes varm.

– Når løken er blitt blank og fin så tilsettes risen. La dette småfrese i pannen i et par minutter før du tilsetter en raus klunk hvitvin/eplejuice. Det skal såvidt dekke risen.

gilderisotto02

 

– Hvitvinen kokes så inn i risen før du begynner å tilsette kyllingkraften. Denne tilsettes i mindre doser jevnlig i ca. 20 minutter. La kraften koke nesten helt inn i risen før du tilsetter mer. Jeg pleier å gjøre dette i 5-6 etapper. Altså med 3-4 minutters mellomrom.

– Risen skal være gjennomkokt, men langtfra grøtete. Når den holder denne konsistensen så tar du risen vekk fra platen, tilsetter en bit smør og  en raus klunk god olivenolje. Riv over parmesan og tilsett noen finhakkete urter, timian er godt. La stå i ett minutt eller to før du blander alt sammen. Smak til; kanskje du trenger å tilsette litt mer salt? En skvis sitronsaft er heller sjelden feil.

gilderisotto04

 

– Sånn da var risottoen ferdig. Og imens den stod og putret så er det bare å steke opp pølsene til de får en fin og gyllen stekefarge.

– Risottoen legges opp i dype tallerkener, med en haug av pølser på toppen. Riv over litt mer parmesan og dryss over litt urter.

– Nyt et av de bedre hverdagsmiddagene jeg vet om. God appetitt.

Mer snacks