Hjem MINE OPPSKRIFTERBRØD OG BAKST ELTEFRITT GRYTEBRØD MED ROSMARIN OG SESAMFRØ

ELTEFRITT GRYTEBRØD MED ROSMARIN OG SESAMFRØ

av Espen Nersveen

Det er vanskelig å få poengtert godt nok hvor forbaska enkelt det er å lage dette brødet. Også smaker det helt nydelig. Det er virkelig et brød som alle kan, og bør, lage jevnlig. Når det gjelder å variere brødet så er det variasjon av grovhet som er mest interessant. Jeg liker at brødet mitt er relativt nøytralt på smak, men når det er sagt så var det ganske så digg ispedd litt rosmarin og sesamfrø også.

Eltefritt brød eksisterer allerede på denne bloggen, og selv om det fins utallige oppskrifter på eltefritt brød rundt om på nettet så er dette innlegget stadig ett av mine mest besøkte. Kanskje det kan være fordi jeg tar et par snarveier i forhold til de fleste andre ved å hoppe bukk over en brette/etterheve-prosess som jeg ikke ser verdien av? Det gjør om mulig brødet enda enklere, og er det noe vi elsker så er det ting som er enkelt, og samtidig digg. Eller så kanskje det er fordi flere har fått øynene opp for hjemmebakst? Uansett. Mer brød til folket.

sesambrod02

INGREDIENSER

  • 700 gram siktet hvetemel
  • 300 gram grovbakst
  • 1/2 teskje tørrgjær
  • 3 teskjeer salt
  • 8 dl kaldt vann
  • 2-3 ss rosmarin
  • en neve sesamfrø

SLIK GJØR DU DET

– Finn frem en stor arbeidsbolle. Vei og mål opp alle de tørre ingrediensene og ha de over i denne bollen. Røres lett sammen. Bland inn et par spiseskjeer med finkuttet rosmarin.

– Hell så over det kalde vannet, og rør dette sammen med en sleiv. Deigen skal være samlet, men ganske våt. Dekk så arbeidsbollen med plastfilm, og legg over et kjøkkenhåndkle. La deigen stå i romtemperatur.

– Deigen skal nå få stå i fred i minimum 12 timer, og kan fint stå helt oppimot 24 timer. Jeg pleier å lage deigen på kvelden, og så steke den når jeg er kommet hjem fra jobb dagen etter. Da har man deilig nystekt brød til kveldsmat.

– Etter at deigen er ferdighevet så setter du en solid gryte med tilpasset lokk, gjerne støpejernsgryte, inn i ovnen, og setter den på 250 grader. La gryta stå i minimum en halv time. Det er selvfølgelig viktig at både gryte og lokk tåler disse temperaturene. Jeg bruker en støpejernsgryte på 5,2 liter.

– Etter at gryta er blitt god og varm tar du den ut av ovnen, drysser litt mel i bunn og heller/skraper deigen over i gryta. Dryss så over en raus porsjon med sesamfrø, dekk hele toppen av brødet. Få på lokket og sett gryta inn i ovnen.

– La brødet steke på 250 grader med lokk, i 30 minutter. Ta så av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek i ytterligere 15 minutter.

– Sannsynligvis er brødet ditt perfekt stekt nå, men det kan være stor forskjell på gryten man bruker, og ikke minst ovnen. Så om du har et nøyaktig digitalt steketermometer så kan du sjekke kjernetemperaturen på brødet. Når den viser 96 grader så er du i mål. Selv bruker jeg en thermapen til dette formålet. Når brødet er ute av gryta kan du også banke det litt på undersiden, det skal da komme en hul lyd om brødet er ferdig.

– Grattis med nytt og deilig brød. Det er selvfølgelig best akkurat nå, men om du oppbevarer det i et kjøkkenhåndkle så holder det seg fint i et par dager. I verste fall så er det jo bare å slenge noen skiver i brødristeren.

– Heia brødbaking.

Mer snacks

1 kommentarer

Elin oktober 1, 2014 - 14:51

Hei Espen!

Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

Legg vår Widget og bloggen din vil bli vist på vår topp liste!

Ha en fin dag!

Vennlig hilsen,
Elin
Alleoppskrifter.no

Det går ikke å kommentere