Hjem VIN TIL MATENFRANSK VIN ROYAL KOMMUNEVIN FRA KONGEN AV CHABLIS

ROYAL KOMMUNEVIN FRA KONGEN AV CHABLIS

av Espen Nersveen
Som vin-interessert leser av denne bloggen så vil ett innlegg som dette nesten bare være frustrerende. Produsenten Raveneau fra Chablis er nemlig verdenskjent for sine hvite viner, men det gjør de også så ettertraktet at de er svært vanskelig å få tak i. Det gjelder å være på importøren idet en ny årgang kommer inn. Jeg derimot fikk smake hos en kompis. Takk for det.

Domaine Raveneau er kongen av Chablis, og vinene deres er uten tvil solide referanseviner for hva Chablis virkelig har å by på. Domaine Raveneau ble startet av Francois Raveneau og drives i dag av sønnene Bernard og Jean-Marie. De har i dag rett i underkant av 10 hektar med vinmark, og er særlig kjent for plottene de har i Grand Cru vinmarkene Les Clos, Blanchots og Valmur. Dagens flaske som er en standard Chablis begynte de først å lage så sent som i 2007, etter et oppkjøp av en kommune-vinmark noen år tidligere.

Alle druene blir håndplukket, og får så 12-18 måneder på stort sett gamle eikefat. Dette er lagringsviner som ofte kan fremstå litt lukket og uvillig i ung alder, men med lagring så snakker vi vinkunst (har jeg hørt fra de som har drukket eldre Raveneau). 2010 var jo en fantastisk årgang, men også en årgang som krever tid. Vi klarte ikke å vente, men med noen timers lufting så gikk det ned.

FAKTABOKS

  • Produsent: Domaine Raveneau
  • Land: Frankrike, Chablis
  • Drue: 100% Chardonnay
  • Årgang: 2010
  • Alkohol: 12,5%
  • Utvalg: Spesialutvalg
  • Poeng: 90

SMAKSNOTATER

I starten var vinen ikke overraskende noe lukket, men med noen timer i karaffel så våknet den til liv. Og da øste den ut moden sitrusfrukt, nesten litt kandisert sitron, masse mineralitet og sjøluft på nesa. I munnen oppleves den rik og fyldig, men samtidig herlig frisk og livlig. En fantastisk konsentrasjon og fast struktur. En noe bredskuldret og solid vin, med en stil som kan minne mer om en klassisk sentralburgunder. Smaksløkene tar til seg alt fra syrlige norske epler til mer solmodne aprikoser. Smaken sitter i og bare varer og varer, med flott innslag av mineralitet i avslutningen. Eksepsjonell kvalitet til å være en standard kommune-Chablis, men bør få ligge på langs i noen år til.

Problemet er ikke at vinen er dyr, for det er den ikke, men det produseres så få flasker, og det er hvertfall få som kommer hit til Norge. Men skulle du komme over en Raveneau, om det er i en vinbutikk eller på restaurant, så vil jeg anbefale å gi den et forsøk. Du blir neppe skuffet.

Mer snacks