Hjem MINE OPPSKRIFTERBRØD OG BAKST ELTEFRITT GRYTEBRØD

ELTEFRITT GRYTEBRØD

av Espen Nersveen

Fy faen som jeg er glad i godt brød. Det er ikke pent å banne, men noen ganger er det det eneste som funker. Jeg elsker brød. Intenst. Alltid gjort det. Med litt rask hoderegning så vil jeg anslå at jeg har spist i overkant av 40.000 brødskiver. Stable de oppå hverandre så snakker vi fort et brødtårn på rundt 800 meter, eller Empire State Building + Empire State Building + Monolitten + Monolitten + Meg + Meg. Det er tårnet sitt det.

Visste du at en brødskive er ca. 100 kalorier? Med litt smør og pålegg så snakker vi fort 150 kalorier. Om man da tar utgangspunkt i at 7000 kalorier tilsvarer 1 kg så betyr det at jeg har lagt på meg ca. 857 kg bare ved å spise brød. Eller motsatt, dersom jeg aldri hadde rørt disse brødskivene så hadde jeg hatt en vekt på -737 kg. Min indre anorektiker feller en uforløst tåre.

Egentlig vil jeg jo bare lire av meg masse usammenhengende brødtøys, brødmetaforer og brødhistorier fra brøddommen, unnskyld, barndommen. Men bloggen min er jo ikke for meg, den er for deg, og jeg antar at grunnen til at du har trykket deg inn hit er fordi du er på jakt etter oppskrift på brød. Et jævlig godt brød. Og det skal du få.

Grytebrød, eltefritt brød, no-knead-bread, en etterhvert velkjent brødbakingsteknikk. Den er enkel, fleksibel og så og si feilfri. Kan man si at man har en matblogg uten å ha minst en oppskrift på et slikt brød? Jeg er usikker, men i ren frykt så kommer min oppskrift her. Og du skal ikke se bort ifra at det kommer flere.

De fleste oppskrifter rundt omkring på webben har utgangspunkt i en deig med 500 gram mel. Det er bare sløsing av arbeidskraft og tid, skal du først bake et brød så baker du med 1 kg mel. De fleste oppskriftene har også en rutine etter den lange kaldhevingen, der brødet legges ut på benken med masse mel, brettes et par ganger og hever videre i 2 timer. Dette er også helt unødvendig, skaper bare masse søl og krever ekstra innsats. Hele poenget med dette brødet er jo at det er så utrolig enkelt, så dermed stryker vi den biten av oppskriften. Det du sitter igjen med er da i all sin enkelthet; bland sammen noen ting, vent et døgn, stek, spis. Huleboerbrød.

Halvparten av melmengden bør bestå av siktet hvetemel, den andre halvparten gjør du akkurat som du vil med. Og så er det helt opp til din medfødte/opptrente fantasi å finne ut hva slags finurlige smaker og ingredienser du ønsker å tilsette brødet i tillegg. Oppskriften nedenfor er et brød jeg har hatt stor suksess med. Det blir luftig, fuktig, semigrovt og smaksrikt.

grytebread02

ELTEFRITT GRYTEBRØD

Fy faen som jeg er glad i godt brød. Det er ikke pent å banne, men noen ganger er det det eneste som funker. Jeg elsker brød. Intenst. Alltid gjort det. Med litt rask hoderegning så vil jeg anslå at jeg har spist i overkant av 40.000 brødskiver. Stable de oppå hverandre så snakker vi fort et brødtårn på rundt 800 meter, eller Empire State Building + Empire State Building + Monolitten + Monolitten + Meg + Meg. Det er tårnet sitt det. BRØD OG BAKST ELTEFRITT GRYTEBRØD European Print oppskriften
Nok til: 4 Forarbeid: Koketid:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Hva synes du? 3.6/5
( 161 vurderinger )

Ingredienser

  • 700 gram siktet hvetemel
  • 100 gram grovmalt sammalt hvetemel
  • 200 gram finmalt rugmel
  • 1/2 teskje tørrgjær
  • 3 teskjeer salt
  • 8 dl kaldt vann

Sånn gjør du det

- Finn frem en stor arbeidsbolle. Vei og mål opp alle de tørre ingrediensene og ha de over i denne bollen. Røres lett sammen.

- Hell så over det kalde vannet, og rør dette sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske våt. Dekk så arbeidsbollen med plastfilm, og legg over et kjøkkenhåndkle. La deigen stå i romtemperatur.

- De neste 24 timene skal livet ditt leves akkurat som før, dog gjerne litt bedre. Få ut potensialet ditt. Gjør moren din stolt. Vær en god kjæreste, mann, hustru, datter, sønn, osv.

- Etter noe rundt 18 til 24 timer så er brøddeigen din ferdig. Da setter du en solid gryte med tilpasset lokk, gjerne støpejernsgryte, inn i ovnen, og setter den på 250 grader. La gryta stå i en halvtimes tid.

- Ut med gryta, dryss litt mel i bunn og hell, skrap, få deigen over i gryta. Jeg drysset også over litt solsikkefrø. På med lokket og inn i ovnen.

grytebread03

- La brødet steke på 250 grader med lokk, i 30 minutter. Ta så av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek i ytterligere 15 minutter.

- Sannsynligvis er brødet ditt perfekt stekt nå, men det kan være stor forskjell på gryten man bruker, og ikke minst ovnen. Så om du har et nøyaktig digitalt steketermometer så kan du sjekke kjernetemperaturen på brødet. Når den viser 96 grader så er du i mål. Selv bruker jeg en thermapen.

- La brødet hvile på rist en halvtimes tid. Frem med brødkniven, kviteseidsmøret og et stort glass melk.

- Eureka, brødet ditt er ferdig. Uten å tråkke Jesus på tærne, for det å lage vin av vann er kult, men å lage brød av mel er om mulig enda fetere.

67 kommentarer
42

Mer snacks

67 kommentarer

Rune november 8, 2013 - 10:24

Jeg synes faktisk det blir enda enklere med et lengere kaldhevingssteg. Jeg lar den stå ute over natta/noen timer før den havner i kjøleskapet. Når deigen er kald, er den mye lettere å ha med å gjøre. Å få den fra bollen og over i gryta kan ellers være noe herk med så våte deiger. Den viktige praktiske fordelen er imidlertid på planleggingssida. Jeg holder deigen i kjøleskap i alt fra noen timer til en uke. Hvis jeg trenger brød, har jeg alltid en deig tilgjengelig. Den får en god time på kjøkkenbenken før den går i ovnen, ikke stort mer enn tid enn det tar å varme gryta. Det tar altså kortere tid enn ved konvensjonell brødbakst, og jeg må ikke vite dagen før at jeg vil bake. Hvis jeg ikke rekker hjemom når jeg hadde tenkt til å bake, har den ikke vondt av å bli i kjøleskapet en dag eller to til.

Når brødet går i ovnen, slenger jeg sammen en ny deig i samme bolle. Eventuelle rester fra forrige deig er bare fint å ha med, så den trenger ikke engang vaskes. Opplegget tar lite tid, krever lite planlegging og gir lite oppvask. Eneste ulempen er at deigen alltid tar en del plass i kjøleskapet.

Espen Nersveen november 8, 2013 - 11:27

Det var ikke så dumt det Rune. Når det gjelder å få deigen over i gryta så er det ganske problemfritt synes jeg, men fleksibiliteten det gir er jo svært gunstig. Problemet for min del blir nok plass i kjøleskapet, det er alltid helt pakka. 🙂

Linda Karender november 8, 2013 - 11:12

Mmmmmmmm, helge frokosten er bankers dette skal prøves. Skal gå for det Rune sier det er jo genialt 🙂

Tormod november 8, 2013 - 12:11

Har prøvd et par varianter av dette. Fantastisk gode blir de og usannsynlig lite jobb å lage. Skal jammen teste din oppskrift også.
God ide å lage stor porsjon samt å helle deigen rett i gryta i stedet for å bale med å helle den relativt grisete deigen på bordet for deretter spa den opp i gryta 🙂

Første gangen jeg lagde dette stod deigen bare 10-12 timer i tillegg til at jeg i uvitenhet brukte lunkent vann. Ble kjempemessig det – så man må nødvendigvis ikke droppe å lage brødet til søndagsfrukosten selv om barnetv på lørdagen er slutt..

Potet- og sellerirotsuppe | Heia Mat november 12, 2013 - 12:28

[…] eple og bacon-blandingen i midten og drissle litt god olivenolje over. Server sammen med deilig hjemmelaget brød og […]

Hanne november 20, 2013 - 11:40

Hvor stor gryte bruker du her?

Espen Nersveen november 20, 2013 - 19:37

Heisann
Min gryte har en omkrets på Ø26 cm.

Magnus november 21, 2013 - 19:43

hei. Testa denne i dag, men etter 30 min på 250 og 15 min på 200 var brødet veeldig deigete i midten fortsatt?? Brukte en mindre versjon av romertopf.
Bare å ha på lokket igjen og sette opp tempen? Eller ha den på 200 fortsatt? Satte på lokket igjen så toppen ikke skulle bli mer ferdig.
Noen tanker??

Espen Nersveen november 21, 2013 - 20:01

Det var jo synd. Var den ikke ferdigstekt i midten altså? Lot du den ligge å hvile en stund på rist før du skar i den?
En måte å sjekke om brødet er ferdig er å tappe litt på bunnen, da skal det være en ganske hul lyd.
Nå er det jo sånn at ovner også er forskjellige, og ikke alltid så nøyaktige, men dersom du skal steke den lengre neste gang så ville jeg økt tiden med lokket på.

Magnus november 21, 2013 - 20:03

Jeg har den faktisk fortsatt i ovnen. Jeg stakk en strikkepinne inn og sjekket, og da kom den ut med ganske mye fuktig deig. Så fortsatte med lokket på en liten stund til. Skal sjekke om 10-15 min, så satser jeg på at det funker greit.

Espen Nersveen november 21, 2013 - 20:06

Skjønner.
Du skal ikke se bort ifra at den ville blitt ferdig om du bare hadde latt den hvile, men det skader neppe med litt mer steketid.
Lykke til. 😉

Magnus november 21, 2013 - 20:07

Hehe, det kan tenkes ja. Vi satser på at den blir bra nå, ser iallefall veldig bra ut på utsiden…

Magnus november 21, 2013 - 20:22

Dette skulle visst ikke være enkelt.. Hadde en grei mengde mel i bunn av gryta, men nå sitter brødet helt fast i gryta så er vrient å få hvilt det på en rist. Får satse på å hvile det i gryta også prøve å lirke det ut når det er mer kjølig.. noen tanker om hvorfor det fester seg fast? kan gryta ikke ha vært varm nok?

Espen Nersveen november 21, 2013 - 20:38

Du kan hvertfall trøste deg med at det sannsynligvis blir langt bedre og enklere neste gang. 🙂
Det er en stor sjanse for at gryta ikke var varm nok ja, dersom den hadde vært det så hadde den dannet skorpe nesten momentant.
Jeg bruker en støpejernsgryte fra Staub, og den har et slags non-stick belegg så jeg har aldri hatt noe problem med dette.

Iveland desember 5, 2013 - 10:17

Dagens!

Lise desember 27, 2013 - 16:03

Leste at et knep for å sikre at brødet slipper gryta er å strø litt havregryn eller solsikkekjerner i bunnen av gryta før deigen lempes i. Det funka godt i en creuset-gryte.

Robert desember 30, 2013 - 18:01

Tusen takk !

Etter at dette brødet havnet på bloggen, har jeg oppgitt min hvileløse søken etter godt brød. Som jeg forøvrig bare har kunnet oppspore hos et lokalt bakeri med produksjon på tirsdager og torsdager…
Nå lages det brød med stor glede og stolthet annenhver dag her i huset. Enten til oss selv eller som medbragt gave til en fest eller lunsj.
Vi følger lysten, hjertet og sesong. Og sper på med nøtter, frø, honning og spennende melsorter vi kommer over på vår vei.

Tusen takk, og godt nytt år!

Espen Nersveen desember 30, 2013 - 19:17

Veldig godt å høre Robert. Lykke til med brødbakinga, gleder meg til ytterligere brødforsøk selv. 😉

Karina januar 1, 2014 - 15:57

Skal gryta stå på rist nederst eller midt i ovnen?

Espen Nersveen januar 6, 2014 - 09:48

Sånn ca. midt i ovnen er fint.

Tonje Bekken februar 5, 2014 - 13:00

Først – for en blogg du har!
Ramla over den ved en tilfeldighet (noe man vanligvis gjør med blogger til folk man ikke kjenner. Morsomt at vi kommer fra samme sted, da!) – og nå har jeg fått inspirasjon i bøtter og spann. Tusen takk!

Her i huset er det foreløpig bare jeg som spiser brød, men jeg elsker brød! Mannen er glutenallergiker og poden er ikke gammel nok til å spise noe annet enn morsmelk. Alt dette gjør at jeg ikke alltid gidder å lage trad. brød, og kjøpebrød smaker ofte ikke. Så:
Nå skal jeg ut og kjøpe gryte! Noen tips til en god en? (som også går på induksjon)

Ha en duftende god februar!
Tonje

Espen Nersveen februar 6, 2014 - 09:23

Hei Tonje

Takk for trivelige ord. Brødet er knallbra, og kan varieres i det uendelige.
Når det gjelder gryte så jobber jeg faktisk i Gastronaut, og der selger vi støpejernsgryter fra Lodge som vil fungere utmerket til det. Men alle solide støpejernsgryter vil funke til det formålet. Le Creuset, Staub osv.

Espen

Magnus februar 6, 2014 - 09:31

Hva tror du om å bruke en Rømertopf? Har prøvd to ganger med det, men kan ikke helt si at jeg får ønsket resultat. Noen erfaringer med bruk av det?

Espen Nersveen februar 6, 2014 - 09:36

Det har jeg ikke brukt selv, så nei, aner ikke om Rømertopf funker eller ikke. Hva er det som ikke blir bra nok?

Magnus februar 6, 2014 - 09:38

Første og største problemet er at det alltid fester seg fast i bunnen, og jeg må slite med å få det ut. Da blir det til at jeg nesten må «rive» ut bunnen av brødet for å få det ut.. Dette kan kanskje være at rømertopfen ikke er varm nok? Ellers synes jeg at brødet blir litt for kompakt. Blir ikke altfor luftig akkurat.

Espen Nersveen februar 6, 2014 - 09:40

Okey, det har ikke jeg opplevd. Mulig at bunnen er for grov, du kan jo prøve å ha mye mel i bunnen før du velter i deigen.
Brødet er litt kompakt ja, men jeg liker det sånn. Mer energi i hver skive. 🙂

Lars februar 25, 2014 - 12:11

Nå må du faan meg gi deg med den helvetes banningen din! Det er jo dritjævlig å lese :p

Men nok om det O:-)

Har du prøvd dette som surdeig, eller vet du om noen «formel» for å gjøre om sånne teite glutenbomber til herlige surdeigsbrød? (les: hvor mye surdeig i stedet for gjær)

Lars februar 25, 2014 - 12:15

Glem forrige spørsmål, men ikke slett det i tilfelle noen andre lurer. Her er nemlig svaret, siden du brukte mer enn fire minutter på å svare meg 😉

http://chocolateandzucchini.com/tips-tricks/converting-yeast-based-recipes-to-use-a-sourdough-starter/

Så da skal jeg prøve grytebrødet ditt nå i helgen!

Espen Nersveen februar 26, 2014 - 19:45

😉

Har altfor lenge hatt planer om å utforske surdeig mer i dybden, er kanskje på tide. Du får gi meg tilbakemelding på hvordan det ble da. 😉

Marianne mars 3, 2014 - 20:10

Hei….Åpent bakeri i Oslo har en kjempe fin bok om surdeigsbød og forskjellige typer startere. Anbefales.

Espen Nersveen mars 4, 2014 - 22:49

Kult. Takk for tipset.

Lars mars 9, 2014 - 10:13

Jeg hadde ikke giddet å kjøpe noen bok om surdeig med all den informasjonen som finnes på nett. Det meste kan man faktisk lese på surdeig.no og hobbykokkelauget. Den store diskusjonen går vel på hydrasjon, og der mener jeg 68% er optimalt – og så kan man heller spe den ut når man trenger 100%.

Men – for dette brødet: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=430420503758525&set=a.350940508373192.1073741825.211513625649215&type=1&stream_ref=10

Rita april 1, 2014 - 11:48

Heller du bare deigen over i gryten? Mener i andre at det i andre oppskrifter på grytebrød står at man skal brette deigen noen ganger.
Kjøpt meg gryte i dag og har planer om å lage deig i kveld!

Espen Nersveen april 1, 2014 - 11:51

Du må gjerne brette deigen noen ganger ja, det har kun positiv effekt på sluttresultatet. Jeg pleier selv å droppe den prosessen, og får veldig godt brød fordet. Du får prøve begge deler da vettu, og se hva som blir best. 🙂

Bakereinar april 19, 2014 - 07:41

Hei.
Noen tips iforhold til dette fantastiske grytebrødet.
1. Brødet bør stekes ca 50 min slik at det ikke blir rått i midten. Et tips for å sjekke at brødet er ferdig er å sette et steketermometer i midten av brødet. Er kjernetemperatur over 92 grader er brødet ferdig. Forklistringen av brød skjer på den temperaturen(brødet går fra å være deig til brød)
2 Det er lurt å stramme deigen før du leger brødet over i gryta. Brett da sidene inn mot midten med en stekespade eller slikkepott.( 4 – 5 brett)
Etter hev så i ca 45 min så kan du flytte brødet over i gryta. Du får da en tettere struktur og poring i brødet. Noe som gjør at brødet blir bedre
3. For å unngå at brødet sitter fast i bunnen av gryta, bruk litt olje eller formfett. Ønsker du et «grovere» utseende, strø litt havremel etter du har hatt på olje/fett.
4. Det er ingen problem å bytte ut gjær med surdeig. Mitt tips da er å bruke ca 50g aktiv surdeig og bruk rugmel i deigen. Brødet får en litt surere smak men fantastisk godt

Lykke til!!

Lars mai 17, 2014 - 22:34

Hei,

Jeg håper dette er «innafor», men siden jeg ser en del folk som sliter med å få brød til å slippe, både fra jern, emalje og leire, tenkte jeg å tipse om en test jeg kjørte på biotherm-kjeler. Saken finner man her: http://matformannfolk.blogspot.no/2014/03/test-av-gastrolux-kasserolle-perfekt.html

Kjelen er nonstick, så brødene faller ut med en gang man snur den oppned, og som regel er det ikke engang nødvendig å skylle ut av den. 🙂

Sol juni 22, 2014 - 13:32

Hei,
Angående jerngryter som ikke slipper: Vet alle at jerngryter/panner IKKE skal vaskes med oppvaskmiddel? – bare skylles i varmt vann etter hver bruk og tørkes! På den måten blir gryta/pannen etter hvert «impregnert» og slipper ganske godt det som stekes i den, og den vil da heller ikke ruste slik den gjør etter oppvaskmiddelbruk (ofte vanskelig å huske i starten. Har man glemt dette likevel, gnir man den inn med raps. eller kokosolje som er varmeherdige.) Synes man den begynner å lukte litt harskt fett, kan den bare skylles litt grundigere i kokende vann igjen og – den blir helt fin. Ved brødbaking er det lurt uansett å legge noe i bunnen for sikkerhets skyld slik man sier i tipsene her. Skal på basis av disse nå prøve denne oppskriften i min hvileløse jakt på det ultimate gode grovbrødet 🙂 ….. Spennende!

Magnus august 7, 2014 - 07:40

Jerngryter skal også gjerne settes inn med litt olje hver gang etter bruk før du setter den bort for å mette jernet. Det kan også muligens hjelpe mot brød som setter seg fast.

Tonje august 30, 2014 - 15:48

Heisann.

Sitter her å har så lyst til å prøve dette brødet. Men jerngryta min er bare 21 cm….. Blir det for smått tror du?

Fin blogg forresten 🙂

Espen Nersveen august 30, 2014 - 15:49

Gryta blir kanskje litt liten for denne oppskriften, men dersom du halverer den, eller regner om til 2/3 f.eks. så vil det gå supert.
En prøverunde også sitter det perfekt runde 2. 🙂

Rune september 7, 2014 - 14:40

Endelig fant jeg brødoppskriften jeg har googlet og ønsket å få til hjemme på kjøkkenet.
Ble vellykket på første forsøk i min Ikea jerngryte. Brukte for sikkerhets skyld et steketermometer i brødet og satset på en kjernetemperatur på ca 94 grader for å være sikker på at det var gjennomstekt da min ovn er litt ujevn på temperaturen.
Det viste seg å være helt perfekt stekt, med sprø fin skorpe og luftig og fint innvendig.
Måtte kaste meg over brødet før det rakk å bli kaldt, så med ekte smør og jarlsbergost ble det en perfekt søndagsfrokost.
Anbefales på det varmeste 🙂

Espen Nersveen september 8, 2014 - 08:13

Takk for herlig tilbakemelding Rune. Hyggelig at brødet falt i smak. Steketermometer er det beste for å få garantert bra resultat. Legger inn det som tips i innlegget også, det er jo stor forskjell på folks gryter og ovner og da er det greit å ha noe konkret og forholde seg til.

Hege oktober 10, 2014 - 17:51

Hei, kul blogg og herlig jordnærhet!

Jeg har nå prøvd denne oppskriften to ganger; første gang ble brøde ganske seigt i midten, da fulgte jeg oppskriften her, andre gang ble det litt seigt i midten, da hadde jeg endret til temp. 200 grader i 45 min, 180 grader uten lokk i 15, pluss ca. 15 min (til steketermometer nådde 92 grader. ) Har du noen tips til endringer for totalt gjennomsteikt?

Espen Nersveen oktober 11, 2014 - 13:35

Hmm. Det er rart. Hos meg blir det veldig bra når jeg sjekker temperaturen. Det er jo forskjell på gryter og ovner, kanskje du rett og slett skal lage et noe mindre brød? 3/4 av oppskriften. Eller så må du steke lengre. Du bruker støpejernsgryte eller? Og lar den bli ordentlig varm før du har i brødet?

Lars oktober 11, 2014 - 15:35

Jeg synes 92C er for lite og pleier å la brødet få bli opptil 98C før jeg tar det ut. Kanskje prøve med litt høyere kjernetemp? Når det gjelder varmen på gryta er min erfaring at det har mest å si for hvor sprø skorpen blir, så om du ikke er misfornøyd med den ville jeg heller latt brødet stå i litt lengre…

irene fett november 11, 2015 - 21:52

Liten glipp i oppmålingen, og det ble en ca 200g for mye rugmel og tilsvarende for lite hvetemel. Synes deigen ble tørrere enn ellers. Kan det ordnes med mer vann eller risikerer jeg et steinhardt brød?

Espen Nersveen november 12, 2015 - 15:03

Heisann
Nå er vel kanskje brødet ferdigstekt allerede? Hvordan gikk det?

Ann-Merethe januar 17, 2016 - 12:47

For et fantastisk brød. Jeg bytta ut finmalt rugmel med havremel, fantastisk resultat 🙂 Endelig lykkes jeg med brødbakst og 🙂 Satte termometeret i og var nokså spent på brødet i min nye jerngryte. Perfekt på tiden. Tror nok jeg kommer til å kombinere oppskriften med kjøleskap «lagring» en dag eller 2 ekstra ettersom tidsklemma har et godt tak på oss her i huset. Takker 🙂

Jan oktober 8, 2016 - 09:40

Om noen ønsker en vri prøv med 2 teskjer honning og 2 teskjeer karve.
Da blir det litt ekstra ?

Malin januar 30, 2017 - 11:30

Hei og hå! Brødet ble laget og stekt i helga, men vi opplevde at deigen ble litt klissete! Altså at det sitter igjen litt på kniven etter at vi har skjært. Brukte steketermometer (viste 96 grader når vi tok ut brødet), så det er ikke rått.. kan deigen ha vært for våt?

1 2

Det går ikke å kommentere