Hjem MINE OPPSKRIFTER POTET- OG SELLERIROTSUPPE

POTET- OG SELLERIROTSUPPE

av Espen Nersveen
Av og til drømmer jeg om et liv langs ekvator et sted, med sol, sommer og fint vær hver eneste dag. Det hadde på mange måter vært fantastisk, men en ting er sikkert, og det er at jeg neppe hadde spist sellerirotsuppe til middag. Det er 30 grader i skyggen, lukten av solfaktor 15 har tatt et godt tak i nesa, vi har sand mellom tærne, en pina colada i hånda, og vi planlegger middag. Sjansen er relativt liten for at forslaget om en varm, fyldig og aromatisk suppe hadde vunnet frem. Så da er det vel noe fint med denne årstiden allikevel da, for denne suppa er jo dritdigg.

Suppe som lages på en base av purert rotfrukt er alltid en vinner. Det er enkelt, billig, fyldig nok til å gi en fin metthetsfølelse og smaker nydelig. Noen som sa en vinn-vinn-vinn-vinn-situasjon? Dagens suppe består i hovedsak av sellerirot og potet, men råvarer som pastinakk, kålrot og persillerot kan også med fordel benyttes. Suppen rundes av med litt melk og fløte og smakes til med salt. Et par ingredienser legges i suppen til slutt for god smak, tekstur og finesse. Middagen er klar. Og vet du hva? Det er faktisk bedre enn posesuppe, ferdig frossen suppe og alle andre suppe-produkter butikk-kjedene prøver å pushe på deg.

Denne oppskriften passer fint til 2 store og 2 små.

sellerisuppe02

INGREDIENSER

 • 500 gram sellerirot
 • 200 gram potet
 • 1-2 sjalottløk
 • 1 liter grønnsaksbuljong
 • 3 dl melk/fløte
 • 2 norske epler
 • noen skiver med tørrsaltet bacon
 • et par tørkete aprikos
 • 1-2 vårløk
 • timian
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Kok opp 1 liter med grønnsaksbuljong i en kasserolle og la den koke i 5 minutter. Dette er en hverdagsmiddag så her bruker vi buljongterninger. Funker helt fint.

– Grovkutt sjalottløk, sellerirot og potet, og fres dette i en stor kjele.

– Etter noen minutter med fresing så heller du over grønnsaksbuljong til det dekker grønnsakene, det er ikke sikkert du trenger alt. La resten stå og småputre i kasserollen, mulig du behøver mer for å tynne ut suppen ved ferdiggjøring.

– Etter en 15-20 minutter er grønnsakene møre, og da finner du frem stavmikseren og kjører det hele jevnt og fint.

– Spe suppen med en blanding av melk og fløte, alt ettersom hvor god/sunn du ønsker suppa. Her kan du også spe på med mer av grønnsaksbuljongen avhengig av hvor tykk du ønsker suppa. Smakes til med salt og pepper.

sellerisuppe03

– Imens rotgrønnsakene koker så steker du bacon i en panne på middels varme, jo sprøere bacon, jo bedre. Når baconet er ferdig, og rett før servering så har du i aprikos og vårløk, fres dette i et par minutter og tilsett eplebiter og litt fersk timian. Ta pannen vekk fra varmen og bland sammen. Det er essensielt at eplet beholder sin friskhet og tekstur.

– Hell suppe over i noen dype skåler, legg eple og bacon-blandingen i midten og drissle litt god olivenolje over. Server sammen med deilig hjemmelaget brød og kviteseidsmør.

Mer snacks