Dersom du ikke lager din egen skalldyrkraft så er du litt dust, men du får kjøpt gode varianter på butikken så du kan til nød få fortsette videre nedover oppskriften. Jeg brukte noen blåskjell og ferdig kokt krabbekjøtt som havsmak, men reker, kongekrabbe, sjøkreps, hummer og en rekke andre sjøbaserte råvarer fungerer selvfølgelig like bra. Risotto er basen, de potensielle smakene er det kun butikken og fantasien som kan sette grenser for.
Denne oppskriften er til to personer.
INGREDIENSER
- 8 dl skalldyrkraft
- 1 dl hvitvin
- 160 g risottoris
- sjalottløk
- fennikel
- stjerneanis
- blåskjell
- krabbekjøtt
- erter
- vårløk
- sitron
- smør
- salt og pepper
SLIK GJØR DU DET
– Hell skalldyrkraften i en kjele, kok opp, og la den stå og småputre.
– Kutt vårløken i mindre biter og forvell disse i ett minutt sammen med ertene. Å forvelle vil si at du forkoker grønnsakene for så å kjøle de ned med kaldt vann. Da kan de tilsettes i siste liten slik at de akkurat blir varme til servering.
– Finhakk en sjalottløk og en halv fennikel og fres dette blankt i en kjele sammen med en stjerneanis og litt stekeolje.
– Når løken er blank så heller du over 1 dl hvitvin, og ønskelig mengde blåskjell. Sett på lokk og damp skjellene i en 3 minutters tid.
– Når alle skjellene har åpnet seg (kast de som ikke har gjort det), plukker du blåskjellene ut av skallet og flytter de over i en skål til senere. Hell risen over i kjelen og la denne hvitvinsblåskjellkraften koke helt inn.
– Tilsett så skalldyrkraft gradvis, og la koke inn til risen har perfekt konsistens, det må være litt å tygge i, men ingen rå kjerne. Dette tar rundt en 15-20 minutt.
– Når risen er ferdig så slår du av platen, skviser over litt sitronsaft og rører inn noen biter med smør. Tilsett så ertene, vårløken, krabbekjøttet og blåskjellene og rør dette sammen. Smak til med salt, pepper og eventuelt litt mer sitron.
– Risottoen får en kraftig aroma av skalldyr med en fin syrlighet fra sitronen og en rekke gode smaker i form av krabbe og blåskjell. Et nydelig måltid spør du meg, og perfekt til en hverdag man vil unne seg noe ekstra godt.
5 kommentarer
Nice! Savner vintips 🙂
Det høres helt nydelig ut. Ja takk til vintips 🙂
riesling, riesling, riesling, riesling, riesling?
Prøvde risottoen din. Blir ikke en hel sitron litt mye? Ble litt for syrlig etter min smak, men smaken er jo som kjent som baken….
En hel sitron kan fort være for mye ja, det gjelder å smake seg til gradvis. Også er det jo stor forskjell på både sitroner og ganer. Jeg gjorde om teksten nå til «skvis over litt sitronsaft» så får vi håpe at det hjelper. Håper retten smakte selv om den ble noe syrlig denne gang. 😉
Det går ikke å kommentere