Hjem VIN TIL MATEN VINFEBER 2013

VINFEBER 2013

av Espen Nersveen

Tida flyr, og vi er kommet til februar. Det var igjen tid for Moestue sin årlige vinmesse på Doga. En hel rekke produsenter har tatt turen til iskalde Norge for å vise frem sine framifrå produkter. Det var jo omtrent på samme tid i fjor at jeg ble ekstra hardt bitt av vinbasillen, og bakteriene har ikke sluppet enda. Vinfeberen er kommet for å bli. Heia vin.

Med hele 35 produsenter tilstede var det viktig å være litt effektiv. Det var en lang rekke med fristelser, noe hadde jeg smakt før, noe var nye bekjentskaper. Og mye skal definitivt handles inn som kjellermat.

Vi begynner i Burgund, her var det to produsenter som presenterte noen helt nydelige flasker. Begge er nok kjente navn for de som er litt bevandret i området, Laurent & Solange Tribut fra Chablis, og Domaine Blain-Gagnard som holder hus i Chassagne-Montrachet. Uavhengig av hvilke flasker du måtte velge fra disse produsentene så har du 7,5 dl med væskenytelse foran deg.

feber01

En drue jeg har forsket litt på i det siste er Sangiovese, og det førte meg til bordet med produsent Poggio Antico. Med en liten håndfull forskjellige Brunello’er preget av frisk frukt, eleganse og nydelig balansert syrlighet var dette et svært hyggelig besøk. Jeg kommer garantert til å kjøpe inn et par av disse flaskene.

feber02

Jeg besøkte jo både Scarpa og Massolino når jeg var i Piemonte i høst så derfor hoppet jeg elegant over disse denne gang. Jeg valgte heller å ta turen til Antichi Vigneti Di Cantalupo, en produsent med hele 100 hektar vinmark i appelasjonen Ghemme i nord-Piemonte. Jeg har allerede flere flasker fra denne produsenten i kjelleren, og smakte meg gjennom godsakene. Produsenten er nok kjent for mange her hjemme med rosevinen Il Mimo, men la meg også anbefale enkeltvinmarksvinene Ghemme Collis Carellae og Ghemme Collis Breclemae.

feber03

Turen gikk tilbake til Frankrike, nærmere bestemt nord-Rhone. Jeg smakte en håndfull flasker Cote Rotie fra produsent Domaine Garon. Disse er dessverre kun tilgjengelig via spesialimport, men om du skulle komme over en flaske. Smak. En annen produsent som må noteres bak øret er Frank Balthazar som holder hus i Cornas. Her var det særlig en flaske som imponerte massivt, en Cote du Rhone til 199,-. Ekstremt god pris. Ifølge brosjyren skal denne vinen komme i salg fra 1 mars, la oss håpe den blir tilgjengelig for oss alle. Nam.

feber04

Man blir tørst av å skrive om vin, og jeg hadde ikke annet valg enn å åpne en flaske samtidig som jeg skriblet ned disse ordene. Til middag hadde vi skrei med chorizo-vinaigrette, og i den anledning åpnet jeg en Künstler Hochheimer Hölle Riesling 2007. En sødmefull og aromatisk vin med innslag av aprikos, ananas og honning. Fin balanse, noe kompleks og med en lang, lett syrlig avslutning. En finfin vin. Skål a folkens.

feber05

Mer snacks

1 kommentarer

Morten Pedersen mai 30, 2013 - 18:48

Vin er alltid kjempegøy og spennende. Flott blogg dette som jeg nettopp fikk et tips om å besøke.

Det går ikke å kommentere