Hjem VIN TIL MATENITALIENSK VIN ROAGNA LANGHE ROSSO 2005

ROAGNA LANGHE ROSSO 2005

av Espen Nersveen

Hvis det er et område jeg begynner å få en liten oversikt over, og noen druer jeg begynner å få litt tak på så er det i vinene fra Piemonte. Men det å få oversikt over alle de bra produsentene i området er en langsiktig og tidkrevende prosess, heldigvis kjenner jeg til noen som jeg kan drikke imens jeg finner resten. I dag havnet vi på en Langhe Rosso produsert av Roagna som nå holder til i Castiglione Faletto.

Luca Roagna kom med i familiens vinproduksjon mot slutten av 90-tallet, og som femte generasjons vinmaker tar han med seg slektens lange erfaring og møysommelig opparbeidede vinmarker med seg inn i fremtiden. En viktig faktor i Roagnas vinmarker er biodiversitet. Et mangfold av urter og gressarter mellom rankene og busker og trær i nærheten av vinmarkene sikrer den balansen insekter, fugler og andre dyr skaper. Naturen lager selv de beste druene, mener Roagna. Vinstokkene i alle Roagna-vinmarkene er til dels svært gamle, og de gjødsles aldri.
Deres første vineri lå midt i landsbyen Barbaresco, men på 90-tallet flyttet de og er nå etablert i et helt nytt anlegg i Castiglione Faletto. I tillegg til sine egne vinmarker har Roagna avtale med en rekke vinbønder om kjøp av druer fra nøye utvalgte vinmarker i området. Disse tappes som «Selezione di Luca Roagna». I Norge er nok Luca Roagna mest kjent for sitt samarbeid med musiker og vinkjenner Sigurd Wongraven. Viner som hvertfall står på min to-taste liste.

Langhe Rosso betyr blant annet at vinen er rød og fra det relativt store området Langhe som omfatter blant annet Barolo og Barbaresco. Drue-innholdet kan variere veldig, og det samme med kvaliteten på både druer og vinmark. Så med denne relativt vide klassifikasjonen så blir det fort stor forskjell i kvalitet fra produsent til produsent, dette er en flaske som er i øverste sjiktet av kvalitet innen denne type vin.
Til denne konkrete flasken så kommer druene fra vinstokker som er i gjennomsnitt 30 år gamle, druene som er 100% nebbiolo blir håndplukket og maserasjonstiden er hele 30-50 dager. Vinen får så 3-4 år på gamle franske og slovenske eikefat før den havner på flaske. Alt dette er ganske uvanlig for en Langhe Rosso.

FAKTABOKS

  • Produsent: Az. Agr. Roagna
  • Land: Italia, Piemonte
  • Drue: 100% Nebbiolo
  • Årgang: 2005
  • Alkohol: 14%
  • Utvalg: Bestilling
  • Varenummer: 5112801
  • Pris: 230,-
  • Poeng: 89

SMAKSNOTATER

Vinen har en klar og ganske lys rødbrun farge, med klar, frisk og mørk frukt på nesa. Særlig kirsebær og morell kommer tydelig frem med hint av lær og tobakk. Idet den treffer tunga er den nesten søtlig, med en sødmefull og fyldig fruktighet, en behagelig og rund munnfølelse. Så kommer friskheten før en fast og langvarig avslutning fyller munnen med en herlig syrlighet og fine, runde tanniner.
En smaksintens, konsentrert, strukturert og karakterfull vin som samtidig er åpen, tilgjengelig og drikkeklar nå.

Vinen bør nytes lettere nedkjølt i store burgund-glass og da gjerne til okse eller vilt. Til 227,- kroner på polet er dette et veldig bra kjøp selv om det er dyrt for en Langhe Rosso. Jeg drakk min flaske til et bedre stykke ytrefilet, og en ung nebbiolo og litt storfe slår jo sjeldent feil.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Mer snacks

3 kommentarer

Ytrefilet Sous Vide | Heia Mat desember 14, 2012 - 15:38

[…] Jeg nøt dette kjøttstykket med en flaske Roagna Langhe Rosso 2005, en veldig fin […]

May Kristin desember 14, 2012 - 15:47

Jeg var så heldig å få være med på vinsmaking med Luca da jeg var i Piemonte i fjor. Virkelig en opplevelse for livet, særlig når Luca etter 8-9 viner pratet engelsk, fransk og italiensk i et herlig sammensurium 🙂

Espen Nersveen desember 15, 2012 - 15:23

Det høres finfint ut, han er en engasjert type han Luca.

Det går ikke å kommentere