Hjem VIN TIL MATENFRANSK VIN DOMAINE ALAIN LABET FLEUR DE CHARDONNAY 2010

DOMAINE ALAIN LABET FLEUR DE CHARDONNAY 2010

av Espen Nersveen

Det å smake eller servere andre vin blindt er blitt noe av det morsomste jeg vet. Man analyserer, fokuserer og vurderer vinen på en helt annen måte enn når man vet hva man blir servert. Hva får man inn på duft, hvilke nyanser er tilstede eventuelt fraværende, referanseminnet jobber i høygir, hva pokker har jeg i glasset? I dag var det en Chardonnay, fra Jura.

Côtes de Jura ligger helt øst i Frankrike, midt mellom Burgund og Sveits. Dette kjølige klimaet gjør at vinene kan minne om hvite burgundere, men særlig på vinteren kan kulda bite langt hardere fra seg. Så hvorvidt druene vil modne er bøndenes største bekymring, og innhøsting skjer så sent som mulig, som regel rundt midten av oktober. Vinmarkene ligger mellom 250 og 400 meters høyde og jordsmonnet er som regel leire i de lavtliggende områdene og kalkstein høyere opp. I noen av de beste vinmarkene finner man også mye mergel i jordsmonnet.

Domaine Alan Labet holder til sør i Jura med 12 hektar vinmark. Over 1/3 av plantene er over 60 år gamle. Alan Labet sine viner kan minne om burgundere, med samme krispe mineralitet, men med en mer krydret aroma og en kraftigere syre. Driften er økologisk og avkastningen er lav, alt lagres på gamle fat og de bruker kun naturlig gjær. Legg til gamle vinstokker og det unike jordsmonnet i Jura så er det tilrettelagt for produksjon av gode viner.

Fleur de Chardonnay kommer fra 30 år gamle vinstokker som gror på kalkholdig leire med marin opprinnelse. Innhøstingen er manuell og vinen lagres i 12 måneder på gamle (4-12 år) fat.

FAKTABOKS

  • Produsent: Domaine Alain Labet
  • Land: Frankrike, Jura
  • Drue: 100% Chardonnay
  • Årgang: 2010
  • Alkohol: 13,5%
  • Utvalg: Bestilling
  • Varenummer: 9863001
  • Pris: 220,-
  • Poeng: 88

SMAKSNOTATER

Kjølig, frisk og tiltalende frukt på duft. Epler, lime og mineralitet. Litt kamferdropsaktig.
På smak så er det mineraliteten som er hovedpersonen, balansert med en saftig og fyldig frukt. Konsentrert og fokusert. Aromatisk smak med et snev av bitterheten til grapefrukt. Avslutningen er tørr, stram og mineralsk med god og syrlig lengde.

Vinen drikker godt til fisk, skalldyr og lyst kjøtt. Vi drakk den til denne retten bestående av laks og sopp. En match som både var tipp og topp.

Ta deg en tur til Jura neste gang du besøker polet. Et vinområde som trenger litt mer oppmerksomhet og kjærlighet.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Mer snacks

1 kommentarer

Laks & Sopp | Heia Mat desember 4, 2012 - 13:29

[…] denne retten så drakk vi en Fleur de Chardonnay fra Domaine Labet, ifra Jura i Frankrike. En nydelig vin, som med sin krispe mineralitet og friske syre passet veldig fint til. Print […]

Det går ikke å kommentere