Det er vel bare å innse at vi er inne i årets tredje årstid. Jeg er en fyr som trives best i skyggen om sommeren, og syntes egentlig at høsten er helt topp. Så lenge den er nogenlunde tørr. Sommeren er veldig sjeldent et kulinarisk høydepunkt her i huset, men når høsten kommer, og vi trekker oss inn til stearinlys og rødvin. Da våkner kokkefar til liv igjen.
Jeg fikk plutselig lyst på en skikkelig rustikk, mektig og smaksrik kjøttgryte med en flaske god rødvin til. Jeg gikk til innkjøp av oksekjøtt av høyrygg, litt god kraft og masse gode grønnsaker. Noen timer med putring og man har et helt fantastisk måltid foran seg. Denne vil nok bli repetert flere ganger utover høsten.
Denne mengden er til 2 store og 1 liten.
INGREDIENSER
- 600 g høyrygg u/ben
- 5 dl rødvin
- 3 dl oksekraft
- gulrot
- småløk
- fennikel
- sopp
- stjerneanis
- laurbærblad
- bacon
- timian
- salt og pepper
SLIK GJØR DU DET
– Kutt opp kjøttet i mindre biter. Ha en god klump smør i en varm panne og brun kjøttet godt. Ta litt og litt kjøtt av gangen. Legg kjøttet så over i en kjele. Salt og pepre godt.
– Etter bruningen så har du i en skvett rødvin for å koke ut panna. Skrap opp alt som har satt seg fast og hell dette over i kjelen.
– Legg en hel stjerneanis og et par laurbærblader i kjelen og hell over rødvin og kraft. Gi det et lite oppkok, skru ned varmen og la putre på svak varme i ca. to timer, gjør ikke noe om det blir litt lengre. Det er viktig å titte innom gryta i ny og ne og eventuelt fylle på med litt væske dersom det trengs.
– Imens kjøttet putrer så skyller, renser og kutter du opp grønnsakene. Gulroten i staver, småløken holdes hel og fennikelen kuttes i mellomtykke skiver. Finn frem en bunt med timian. Og finhakk litt timian som du kan bruke til pynt helt til slutt.
– Bacon kuttes i små biter og freses i panne til det er supersprøtt. Soppen kuttes i mindre biter og stekes i en panne med en god klump smør.
– Etter at kjøttet har putret i to timer så har du i gulrot, fennikel, timianbunten og småløk. La dette putre videre i en halvtime.
– Rett før servering så har du i bacon og sopp. Etter et par minutter nå så er gryta klar for servering. Husk å ta ut både laurbærblad, stjerneanis og timianbunten før du serverer maten.
– Jeg serverte denne gryta med en raus porsjon potetmos og et godt brød. Dette smakte nydelig og er for meg en skikkelig velkomstmiddag til høsten. Til maten så drakk vi en utrolig fersk og fruktig Cornas Granit 30. En match made in gryteheaven.
25 kommentarer
[…] har akkurat fortært en fantastisk høstgryte med høyrygg av okse, gulrot, fennikel, sopp og andre godsaker. En skikkelig rustikk, smaksrik og varmende matrett. At det kun var et par plussgrader og fossregn […]
hei
ser veldig innbydende ut. Minner litt om Osso Bucco da egentlig, bare du har brukt høyrygg istedenfor klaveskank eller bogstyker av okse
Absolutt, osso bucco kommer på bloggen etterhvert. Da med risotto som er den klassiske komboen. 😉
Denne lagde jeg igår. Nydelig gryterett som passet utmerket på en grå og våt høstdag i Trøndelag. Kommer absolutt til å lages flere ganger:-)
Bra at det smakte. Elsker sånne smaksrike retter som denne. Nam. Og heia høst.
Har du et alternativ til rødvinen her? Er kjempeallergisk og kan ikke bruke det i mat, og i alle fall ikke drikke det uansett hvor godt det lukter. Vil jo likevel ha god kraft og mye smak, så……….. Noe lurt på lager?
Hva er du allergisk mot da? Er vel ikke veldig mange alternativer tror jeg, men du kan jo kjøre mer kraft, men du trenger jo syren fra vinen.
Jeg har med hell brukt knuste tomater fra boks når jeg ikke har hatt rødvin.
Super blogg, Espen!
Hei.
Laget masse fra bloggen din, og denne helgen skal jeg lage denne gryten til 4 pers. Det jeg lurte på er hvor mye jeg skal bruke av de forskjellige grønnsakene? Tusen takk for inspirerende blogg:)
Heisann
Så hyggelig at du benytter deg av oppskriftene mine da.:-)
Når det gjelder mengde på grønnsaker i en sånn rett så tar jeg det stort sett på øyemål, ser for meg hvor mye hver person kommer til å spise. Men det viktigste er jo at det er nok. Men f.eks. 2 gulrøtter, 2 fennikel, 8 sjalottløk og en stor neve med sopp?
Lykke til. 🙂
Hei. Står nå å lager denne retten. Har putret en time,men kraften smaker nesten bsre rødvin og ellers smakløs. Vil dette endre seg etter noen timer? Eller har du noen tips?
Hei Thomas
Hvordan kraft har du brukt? Smaken vil jo utvikle seg i løpet av tiden, men det er også viktig å smake til med salt og pepper til slutt. Viktig at kraften småputrer så den også blir noe redusert.
Har lagd denne mange ganger med stor suksess så forhåpentligvis blir det bra også hos deg. 🙂
Jeg brukte oksekraft fra jocobs utvalgte. Den hadde en geleaktig form. Får gjester om en time. Krise. Hehe. Klarer ikke helt å identifisere hva som mangler. Smaker mye rødvin og litt stramt. Kan jeg prøve med litt salt eller kanskje litt sukker? Eller en buljongterning?
Saltet du kjøttet før steking? Den kraften du har brukt er super. Jeg ville hatt is i magen og smakt det til helt til slutt med salt og pepper. Visp gjerne inn litt smør helt til slutt også.
Og kraften har putret hele tiden? Du kan ikke ha hatt for lite varme så kraften ikke er blitt redusert? Kanskje sette opp temperaturen litt og koke inn kraften litt på slutten. Det er jo uansett kjøttet som er hovedpersonen, kraften er jo bare litt deilig saus.
Hei, jeg har lyst å prøve denne retten ser deilig ut 🙂 men jeg har oksestek, tror du det blir godt hvis jeg skjærer oksestek i små biter? Tenkt jeg og bruke litt lammkjøtt i gryte sammen med oksegryte til å få fett smak , høres rart ut 🙂 men jeg vil prøve,jeg skal ikke bruke beacon .
Det kommer litt an på hva slags stek du har. Det som er viktig er å bruke et kjøttstykke som i utgangspunktet ikke er så mørt. Dersom en bruker et allerede mørt stykke som ytrefilet eller lignende så vil det bli ekstremt hardt og seigt etter så lang tilberedning.
Å blande lam og okse bør i seg selv ikke være noe problem.
Flott blogg Espen!
Har du noen tips til noen kraftige røde å drikke til denne retten?
Det kommer litt an på hva en kraftig rødvin er. Selv liker jeg viner fra Nord-Rhone til gryteretter, men Barolo/Barbaresco fra Piemonte vil jo også være snasent. En litt aromatisk og rik rød burgunder vil heller ikke være feil.
Har du på lokk deler av koketiden, eller er det uten lokk hele koketiden?
Hei
Jeg har på lokk hele tiden jeg. Da kan jeg ha gryta på svært lav varme og samtidig putre.
Elsker denne gryta.
Har nettopp laget den med en ny vri. Droppet rødvinen til fordel for Gunness + litt brunt sukker. Droppet timian og brukte bladpersille som garnityr, eller var alt det samme, fremgangsmåten også. Smakte fortreffelig det også.
Høres godt ut. Bruker ofte mørkt øl når jeg braiserer svinekjaker.
Fantastisk gryte. Hjertelig takk! Kokken fikk sprudlevann underveis. Til maten satt en Planeta Syrah (2008) som en kule.
Knallbra. 🙂
Det går ikke å kommentere