Hjem VIN TIL MATENFRANSK VIN VINCENT PARIS CORNAS GRANIT 30 2010

VINCENT PARIS CORNAS GRANIT 30 2010

av Espen Nersveen

Jeg har akkurat fortært en fantastisk høstgryte med høyrygg av okse, gulrot, fennikel, sopp og andre godsaker. En skikkelig rustikk, smaksrik og varmende matrett. At det kun var et par plussgrader og fossregn utenfor gjorde ikke akkurat maten mindre passende. Men god mat fortjener god drikke, så da åpnet vi en flaske Vincent Paris Cornas Granit 30.

Cornas er en appelasjon som ligger i Nord-Rhône, sør for Lyon, i Frankrike. Cornas er en av de mindre appelasjonene i regionen og produserer kun rødvin laget på Syrah-druen. I Nord-Rhône er det Côte Rôtie og Hermitage som er de to store, mens Cornas er den lille, men langt fra ubetydelige tremenningen. Tidligere har Cornas vært en vin som trengte lang lagring før den ble drikkeklar, dette har blant andre Vincent Paris ønsket å gjøre noe med. Dette er en flaske som beviser at han har fått til nettopp dette. Fersk, saftig og med mye frukt. Druene til denne vinen er plukket fra over 30 år gamle vinstokker, derav navnet, han produserer også en Granit 60 som da er høstet fra tilsvarende gamle vinstokker.
Svovelmengden holdes på lavest mulig nivå. Vinen lagres og modnes i velbrukte eikefat og tappes ufiltrert. Det er Moestue Grape Selections som importerer denne vinen, og Christopher Moestue lager også Cornas fra sin egen vinmark under navnet Vignobles Moestue i samarbeid med denne produsenten.

FAKTABOKS

  • Produsent: Vincent Paris
  • Land: Frankrike. Nord-Rhône, Cornas
  • Drue: 100% Syrah
  • Årgang: 2010
  • Alkohol: 13%
  • Utvalg: Bestilling
  • Varenummer: 4849301
  • Pris: 255,-
  • Poeng: 90

SMAKSNOTATER

På duft er det klassiske syrah-aromaer som bjørnebær og pepper, litt fat ligger også bak der og lusker. Fargen er tett, mørklilla.

Smaken er konsentrert og saftig med masse fersk fruktighet. Lang, syrlig og frisk ettersmak. Tanninene er tilstede, men runder bare av vinen på en utmerket måte. Smaker fantastisk allerede nå, men kan nok nytes i mange år fremover. Tar ikke skade av dekantering et par timer i forkant.

Jeg drakk denne til en oksegryte, men kan også nytes til alt av vilt, rype, hare, lam og storfugl. Som all rødvin så anbefaler jeg å drikke den en håndfull grader under romtemperert. Vinskapet mitt står på 12 grader, når vinen da blir skjenket i glasset så stiger temperaturen raskt til optimale 16-17 grader.

Se om de har flasken på ditt lokale pol, eller kjøp den på Vinmonopolet.no.

Mer snacks

4 kommentarer

marit august 29, 2012 - 11:41

En superfin kombo var det og!

Ulrikke september 1, 2012 - 10:02

Hei,
denne vinen skal jeg prøve, men hvor er oppskriften på høstgryten du fortærte til?
Hilsen Ulrikke

Espen Nersveen september 1, 2012 - 18:57

Den oppskriften kommer ut på bloggen før du aner. 😉

Gryte med høyrygg av okse | Heia Mat september 2, 2012 - 08:57

[…] fikk plutselig lyst på en skikkelig rustikk, mektig og smaksrik kjøttgryte med en flaske god rødvin til. Jeg gikk til innkjøp av oksekjøtt av høyrygg, litt god kraft og masse gode grønnsaker. Noen […]

Det går ikke å kommentere