Hjem MINE OPPSKRIFTERFUGL YDMYKET KYLLING

YDMYKET KYLLING

av Espen Nersveen

Det er mange som mener at kylling-industrien ikke er noe særlig og at kyllingene ikke akkurat stortrives imens de klargjøres for våre mager. Jeg er helt uenig, jeg mener de har det altfor godt og at det er vår plikt som forbruker og både ydmyke, latterliggjøre samt semitorturere de post mortem.

Lite visste denne nusselige fjærkledte skapningen at kort tid etter dens død så ville den havne på Jar, der den kom til å få en sylskarp ølboks presset godt opp i rompa for så å bli stekt sakte, men sikkert og til slutt konsumert. Det er kanskje like greit at de lever lykkelig uvitende om hva som vil skje de etter at gardinene trekkes ned.

Dette var en Stange-kylling, så selv om den sikkert hadde hakket bedre oppvekstvilkår enn de fra Prior-familien så lever de vel ikke akkurat et liv i luksus de heller.

INGREDIENSER

  • 1 hel Stange-kylling
  • 1 ølboks
  • diverse urter
  • hvitløk
  • sitron
  • salt og pepper
  • en lettere sadistisk personlighet

SLIK GJØR DU DET

– Først jekker du en ølboks og drikker opp ca. 2/3 av den. Finn frem en kniv eller saks og kutt av øverste 1/3 av boksen.

– Finhakk noen urter som f.eks timian og rosmarin og bland dette sammen med litt mykt smør. Dette smøret dytter du inn under skinnet til kyllingen. Gni så hele kyllingen godt inn med salt og pepper.

– Ta noen hvitløksfedd og et par sitronskiver og legg dette oppi ølet.

– Med en stø hånd og uten å kutte deg så trer du nå kyllingen elegant over ølboksen.

– Grilles så på lav og indirekte varme til den er ferdig. Det kan du finne ut ved å snitte kyllingen der låret møter brystet, væsken som kommer ut skal være klar, ikke rosa. Jeg vil anbefale å legge et stykke aluminiumsfolie under kyllingen som tar imot alt fettet.

– Jeg hadde gassgrillen på ca. 180 grader og stekte kyllingen i bortimot en time. Perfekt og enkel grillmat. Namnam.

Mer snacks

64 kommentarer

Hege juli 12, 2012 - 10:18

Ikke morsomt.

Lars juli 12, 2012 - 10:48

Patetisk. Får da håpe at noen leker med kroppen din når du er død.

Amanda juli 12, 2012 - 11:31

Vi gleder oss til Sandøya besøk av dere og håper du tar en reprise av denne:-) Magnus melder seg til å drikke 2/3 av ølet..

Monika juli 12, 2012 - 12:32

For et tragisk mennenske du er.

Espen Nersveen juli 12, 2012 - 12:39

Det var da voldsomt da. Dette er jo en velkjent rett og tilberedingsmetode? At jeg velger å formulere meg hakket annerledes enn Fru Hovig ville gjort det spiller vel ingen trille?

Marianne M juli 12, 2012 - 12:47

For en utrolig kvalm lesing!! Og for en forferdelig egoistisk og lite etisk måte å fremstille seg selv på. Du VET om alle lidelsene som kyllinger opplever i dagens kylling og eggproduksjon, det skrives store saker om det i leia nå (til toss for Prior sitt forsøk på å dysse det ned) og så kommer man over et sikt blogginnlegg? Flaut! Og forkastelig.

Espen Nersveen juli 12, 2012 - 12:55

I utgangspunktet ser jeg ikke helt hvorfor jeg skal bry meg med å svare på tiltale, men jeg gjør det allikevel. Denne kyllingen er produsert hos Stange, kjøpt inn av meg, tilberedt og spist blant gode venner. Dette gjør vel folk flest hver eneste dag? Metoden den ble tilberedt på er viden kjent, og jeg tilberedte den med kjærlighet og prøvde å få den så velsmakende som mulig. Når jeg så legger ut fremgangsmåten så velger jeg å «spice» opp språket litt så det ikke skal bli nok et kjedelig, stereotypt og anonymt blogginnlegg som det er så altfor mange av.

Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig å unngå å se at innlegget er skrevet på en særs fleipete måte, men vi er tydeligvis (og heldigvis?) skrudd sammen på forskjellige måter. Jeg mener nå uansett at det er hakket ydmykende for en kylling, og alt annet for den saks skyld, å få en ølboks opp i rompa.

Tobias Johan Karlsen juli 12, 2012 - 12:50

Forfriskende og morsom vri på en velsmakende kyllingoppskrift! 😀

Olav Birkeland juli 12, 2012 - 12:59

Hvis Espen hadde gjort noe fælt mot en kylling som faktisk var i live skulle jeg også ha kastet meg på hylekoret.

Alt som skjer med et dyr før det avvlives er produsentens ansvar, og hvis vi ikke liker måten de behandler dyrene på kan vi være med å styre dette gjennom vår egen forbrukeratferd. Faste lesere av Espens fantastiske matblogg vet at gode råvarer går som en rød tråd gjennom hele bloggen.

Når det gjelder selve retten er dette en meget kjent metode som får det beste ut av råvaren. Den beste måten å vise respekt for et dyr som har dødd for at vi skal spise det er å tilberede det på en god måte og det har jo i alle høyeste grad skjedd her.

Måten teksten er formulert på er som vanlig spissformulert og morsom, noe som har gjort HeiaMat til en av norges mest leste og populære blogger. Første gang jeg selv førte en ølboks opp i enden av en kyllingen synes jeg også det var litt spesielt og det synes jeg blir veldig treffende beskrevet her.

Morsomme og til tider politisk ukorrekte måter å formulere seg på skaper interesse og engasjement og er det noe norsk mat trenger som er det nettopp det.

Espen Nersveen juli 12, 2012 - 13:03

Takk til Olav og Tobias. Jeg er nok en litt for naiv og optimistisk sjel da jeg regnet med at alle som leste dette innlegget ville oppleve det på samme måte som dere. 😉

Ståle juli 12, 2012 - 13:13

Jeg synes dette var morsomt og bra skrevet som vanlig.
Jeg setter stor pris på bloggen din med gode oppskrifter, velformulerte/morsomme tekster og fine bilder.

Jeg ble mer opprørt over at det var lenge siden sist oppdatering, men godt å se at du når er tilbake!

Takk for en bra blogg!

Espen Nersveen juli 12, 2012 - 13:15

Takk ass. Har vært lovlig lenge siden sist oppdatering ja, sorry Ståle. Får håpe jeg klarer å skjerpe meg. 😉 Så sant jeg ikke blir tatt av dage av en gjeng kristne veganere først.

E.Foss juli 12, 2012 - 13:14

Stå på! Formuler deg som du vil! Kylling er mat og jeg heier på mat! hilsen x-kokk!

Monika juli 12, 2012 - 13:24

Jeg for min del synes det er like lite morsomt å spøke med dyremishandling (og med dyremishandling mener jeg det du refererer til i første avsnitt, nemlig dyreholdet) som det er å spøke med voldtekt, incest og annen menneskemishandling. For la én ting være klart; uansett hvor mye interesseorganisasjoner og ignorante mennesker nekter for det, så er kyllingkjøttproduksjonen gjennomsyret av dyremishandling. Og noen av oss synes ikke det er så mye å le av. Derav kommentarene her.

HC juli 12, 2012 - 13:24

Hehe. Dette skal prøves!

Kimm Saatvedt juli 12, 2012 - 13:33

Jeg har en drøm for denne sommeren;
En kylling med en boks opp bak – på grillen.

Det heter carpe diem visstnok.

Er det stor forskjell på hva slags øl man skal kjøre opp? Bayer vs IPA vs Weiss?

k

Espen Nersveen juli 12, 2012 - 13:37

Jeg hadde bare vanlig pils, men jeg vil anbefale å kjøre en ganske mørk en opp der bak. Også kan du drikke IPA til maten etterpå. 😉

Erlend juli 12, 2012 - 13:43

Folk er faen meg sprø. Stå på, Espen, og gi beng i dem som ikke forstår en fleip. Alt kan spøkes med! Det er ikke annet å gjøre enn å synes synd på dem som oser negativ energi og bruker sine gravalvorlige liv til å spre eder og galle på andres blogger. Dét er patetisk, det. Men mest trist.

JonasB juli 12, 2012 - 13:49

Konge innlegg!

Jeg tror jeg vet grunnen til hvorfor det er så lenge siden forrige innlegg og jeg godtar den 🙂

Denne måten å lage kylling på er helt konge og er en opplevelse, både å tilbrede og spise.

Stå på videre!

Espen Nersveen juli 12, 2012 - 13:51

Du vet definitivt grunnen Jonas. Får håpe jeg klarer å skvise inn et innlegg innimellom alle turene ut. 😉

steinar juli 12, 2012 - 13:56

Det var da fælt da. Som vegetarianer selv så må jeg nesten skrive noe her, føler jeg. Espen spiser kylling som de aller fleste, men erkjenner i alle fall at produksjonen kanskje ikke er så sinnsykt trivelig; noe som er mer enn de fleste gidder å bry seg om en gang. At han spøker med det MÅ man jo ikke like, men produksjonen blir vel ikke bedre av at en haug med hippies klikker på Espen. Monika: kan man ikke spøke med voldtekt og incest? det kan man vel: man kan spøke med ALT.

Won’t someone think of the children!!!

Birger juli 12, 2012 - 14:06

Espen Nersveen juli 12, 2012 - 14:10

Lol @youtube

steinar juli 12, 2012 - 14:18

testify @youtube.

Kunne du mekka en oppskrift hvor du må stappe en magnumflakse i rævva på robin van bæsji, forresten? «heng først rasshølet i sine egne tarmer, kutt han så ned å gi han et par unødvendige -men meget deilige og forfriskende- nyrespark. finhakk så litt vårløk…»

Furali juli 12, 2012 - 14:20

På 70-tallet var dyrevern ansett å være en tullete og barnslig aktivitet. Ikke fordi man ikke var så nøye med dyra, men fordi man skulle fremme arbeidernes rettigheter, og dyrevern ble derfor ansett som overklassens verdialibi og et svik mot selve menneskeheten. Syns vi skal lage en slik kylling hver og gi til romfolket utenfor Sofienberg kirke, så kan hver enkelt bestemme selv om de vil spøke om sigøynere eller kyllingproduksjon.

Erlend juli 12, 2012 - 15:19

Han standup-komikeren må ha møtt Monica, og så laget den sketsjen.

Helene juli 12, 2012 - 16:39

For et usmakelig innlegg. Å le av andres lidelse er aldeles ikke morsomt, det er kvalmt.

kjetil juli 12, 2012 - 20:12

DU ER ETT SYKT MENNESKE!!.. kan du ikke kjøpe maten din i frysedisken på kjøpesenteret hvor INGEN DYR BLE SKADET ELLER DREPT..

Rodi juli 12, 2012 - 20:49

NAM NAM RÆVKJØRT KYLLING SMAKER BEST MED EN ØL INNABORDS!

Ola juli 12, 2012 - 21:46

Selv politisk korrekte sv-vegetarianere må vel skjønne at teksten er ment humoristisk og ironisk.

Sondre juli 12, 2012 - 22:05

Hahaha, håper den siste der (kjetil) var en spøk. Er nok mange fler som lider av maten i frysedisken (via dårlige vilkår. Sprøytemiddel, kobber osv osv) enn stange kylling.

Skulle ønske det var mulig å ha nyanserte meninger i kommentarfelt, men tydeligvis ikke. Den største trusselen mot dyrevern er dyrevernere. Sad but true.

Digger bloggen din, så ut som en veldig digg oppskrift. Skjønner på en måte at folk reagerer litt, for det er mye kjip behandling av dyr og særlig kylling og høns, tilogmed i Norge. Og dét er selvsagt ikke kult eller noe å ufarliggjøre (det er en litt sånn sart linje hvor det er greit å si «grr, slem kylling, skal kjøre en ølboks opp i ræva di» men ikke «jaja, om den hadde det fint er ikke så farlig») men jesus, come on people, sykt menneske? Om du kjøper billig-kylling fra rema 1000 full av salt og vann fra de mest shabbye gårdene i Norge vel vitende for å ha det i lørdags-toro-curryen din, mens du fryder deg over hvor mange penger du sparte, DA kan vi snakke.

Men ja, synes ordlyden i posten din er på kanten, men redda av en useriøs tone. Så jo, personlig mener jeg at vi kan gjøre mye for å bedre levevilkårene til høns sålenge de lever, så kan vi heller voldta dem skikkelig post mortem 😀

(og, eh, siden denne posten tydeligvis trekker endel sort-hvitte PK kommentarer så se bort fra voldtekt-kommentaren, mente det ikke altså *kremt*)

Sondre juli 12, 2012 - 22:27

Ps: stange er et av de mer etiske kyllingprodusentene, de er økologiske og dreper alle kyllingene med drone-angrep, etisk både for folk og fe 😀

Marit juli 12, 2012 - 22:59

Jeg ønsker VGs kommentarfelt velkommen inn hit! Mye morsommere å lese innleggene nå. Humorløse flyktninger, jeg tar dere vel imot. Heia Espen!

Bjørg juli 13, 2012 - 01:35

Don`t feed the trolls Espen, hmhm.

Stine juli 14, 2012 - 10:34

For et festlig kommentarfelt! Det er utvilsomt en brutal og billedlig tilberedningsmetode, men du skal være ganske sneversynt for å ikke skjønne at Espen ikke alvorlig talt mener at dyr skal tortureres. Har dere lest andre innlegg på denne bloggen?

Ama juli 15, 2012 - 12:29

…er kristen, IKKE veganer, leve kyllingen! Altså ølrompebokskyllingen, som føde! Gleder meg!

KokkNroll juli 19, 2012 - 10:28

Fantastisk blogg! Både nydelig mat og en visuell glede å lese.

Må le av alle hysteriske dyreaktivister som har kommentert her. Gå hjem med dere!

Fortsett med det gode arbeidet, og spre inspirasjon og matglede.

Ha en knall dag!

Eli juli 19, 2012 - 17:49

Favorittblogg blant topp ti og en spennende oppskrift som definitivt skal prøves!

Kristin juli 20, 2012 - 07:22

Heia Espen! Tenkte jeg skulle ydmyke litt kylling i morgen, men hva foreslår du jeg har som tilbehør?? Kaldkvelt kål? Sønderskutt salat? Neida. Hjelp 🙂

Knivslipern juli 21, 2012 - 10:28

Leser bloggposten og ler så tårene triller. Leser alle kommentarene og ler enda mer. Herlig! Heia Espen og Heia Mat! PS. Variasjon: bytt ut øl med hvitvin. Eller cola.

EspenT juli 22, 2012 - 12:24

Dette er en velkjent måte å grille hel kylling på. Jeg håper dere som er krasse i kommentarfeltet her er ironiske. Kyllingen blir dampet innvendig av ølet og blir derav veldig saftig. Skinnet kommer ikke i kontakt med grillristen og blir revner derfor ikke.

Det må være lov å tøyse litt som Espen her gjør. Å kalle «beer can chicken» for dyremishandling eller lignende blir for dumt.

Fortsett med ordspill og innovative navn på matrettene du omtaler i bloggen din Espen!

Jan Sørensen juli 22, 2012 - 23:59

Fantastisk måte å beskrive en kyllings vei til grillen. De som ikke tåler dette, bør lese med andre briller en gang til. Først er det realiteter, så er det humor.

Mennesket er ikke vegeterianere og dermed er også fisk og kjøtt på menyen. Vær vennlig og se realitetene i øynene og la deg more av en god skribent og kokk.

Takker for fantastiske inspirasjoner til matkunstens gleder.

Maj-Britt B. Aagaard juli 27, 2012 - 09:45

Elsker teksten, elsker ironien, elsker oppskriften, elsker bildet, elsker den sodomiserte kyllingen på boks, elsker at jeg ler og ler mens jeg blir sulten…kort fortalt: Love is all around! Takk for at jeg som en novise i matbloggverden har funnet deg! Du vil bli bli hyppig besøkt (på nettet, ikke på Jar…).

Espen Nersveen juli 29, 2012 - 13:33

hehe. Takk Maj-Britt. 😉

Mariann juli 30, 2012 - 21:04

Ha ha. Hysterisk morsomme kommentarer. Du er vel ikke den første som har tredd en DØD kylling over en ølboks. Ser kjempegodt ut!

Ina august 6, 2012 - 19:36

Enda godt den ikke var levende da du tredde den på ølboksen. Da kunne vi begynt å snakke!

Endre august 7, 2012 - 12:20

Syns dette så helt sykt godt ut, jeg!

Sara august 7, 2012 - 12:28

Jeg skjønner ikke hvorfor folk reagerer så sterkt på dette? Kyllingen var jo ikke i live da ølboksen ble stappet inn? Åssen folk tilbereder maten sin får da være opp til dem. Dere er teite asss.

Eirik august 7, 2012 - 12:29

Har det noe som helst å si hvilken øltype man bruker her, eller er det mer en gimmick å bruke boksen? Hvis ølet setter distinkt smak er det jo såklart en fordel å bruke noe annet enn Grans Bare, kan jeg tenke meg.

Heidi august 7, 2012 - 12:40

Er det mulig med enkelte kommentarer her?
Forhåpentligvis er de ikke seriøse, og er de der, så bør de jammen få seg ett liv!

1 2

Det går ikke å kommentere