Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR SALMASALAT

SALMASALAT

av Espen Nersveen

Når jeg skriver dette så sitter jeg utendørs, i hagen, det er nesten 30 grader i skyggen og kroppen min har vært under vann 5 dager på rad. Noe som jeg forøvrig vil tro er rekord i mai måned. Når det er så varmt så synker matlysten ganske kraftig, og jeg er ikke veldig keen på å bruke mange timer inne på kjøkkenet heller. Vi ville ha noe godt, gjerne sunt, og raskt. Akkurat som 5 millioner andre nordmenn med andre ord, bortsett fra de som lider av tvangsspising eller er sammen med en «feeder».

Sånn som de fleste andre raske hverdagsretter så kan jo også denne varieres noe så inni granskauen mye, men leser du videre så får du vite nøyaktig hva vi spiste denne gloheite mai-dagen. Vi fylte tortilla-lefser med salmalaks, salat, rødløk og en creme fraiche-dressing. Godt og enkelt. Nam.

INGREDIENSER

  • 200 g salmalaks pr pers
  • tortillalefse
  • blandet salat
  • creme fraiche
  • rødløk
  • hvitløk
  • wasabi
  • sitron
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Vi begynner med det morsomste, skylling av salat. Tørkes så på kjøkkenpapir.

– Finhakk rødløk og hvitløk.

– Ta noen store spiseskjeer creme fraiche i en bolle og tilsett hvitløken. Ha i ørlite wasabi, vær forsiktig og smak deg frem. For mye av dette kan ødelegge hele retten. Skvis over litt sitronsaft og gi den et par runder med pepperkverna. Smak deg frem til den er slik som du vil ha den.

– Pakk tortillalefsene i aluminiumsfolie og varm disse i 10 minutter på 150 grader.

– Salmalaksen deler du i strimler på lengde med lefsene, salte og pepre. Stekes forsiktig på begge sider til kjernen er rosa.

– Ta en tortillalefse, smør creme fraiche-dressingen utover og legg på ønsket mengde salat og rødløk. Legg så en laksebit over. En liten skvis sitronsaft samt et dryss med maldonsalt er sjeldent feil, ei heller denne gang.

– En fresh og lettvint middag for en i overkant varm dag, det er for sent å gjøre noe med fasongen til strandlivet 2012, men man trenger jo ikke forverre situasjonen heller. Hvertfall ikke hver dag. Til denne middagen så delte vi en flaske Laroche Chablis 2010.

Tudelu.

Mer snacks

6 kommentarer

Ina mai 26, 2012 - 22:57

Dette er den absolutt raskeste fast food-retten hjemme hos oss. Guttene digger den og henger med leppa dersom de ikke har mer Salma i butikken. (For det skjer av og til på bondelandet…)

Laroche Chablis 2010 | Heia Mat mai 27, 2012 - 14:47

[…] også på en av vårens varmeste dager vi konsumerte disse 75 cl med vin, og den ble drukket til denne retten bestående av salmalaks, salat og creme fraiche med hvitløk og wasabi. Det funket […]

Susanne K juni 1, 2012 - 21:20

Yum! Digg tips. Salma er den beste fast fooden -og den beste barnematen- som finnes!

Espen Nersveen juni 6, 2012 - 10:34

True dat!

Alexander Viken juni 22, 2012 - 14:13

Hei Espen, du har en fin blogg og en åpenbar og smittende matglede og interesse for matkultur! Men det betyr ikke at du ikke har et ansvar for det du spiser. Når det kommer til havnaturen er det ingenting som forurenser kyst-Norge så mye som oppdrettsfisken og salmalaks er intet unntak. Oppdrettsfisken er ikke bra for hverken menneske eller natur og ikke smaker den ikke nærheten av så godt som villfisk, ikke minst villaks, som du nå kan få kjøpt på f.eks. Fiskeriet i Sandvika. Salmalaksen ligger også på bunnen hva angår næringsinnhold som Omega-3:

http://www.nrk.no/helse-forbruk-og-livsstil/1.7487978

Her kan du lese info fra bl.a. WWF i en informativ artikkel om den økologiske katastrofen oppdrettsfisken utgjør:

http://www.kulturverk.com/2011/02/04/fiskeoppdrett-en-okologisk-katastrofe/

God mat, er ren og rettferdig mat, og salmalaks oppfyller ingen av kriteriene, selv om jeg er sikker på at din oppskrift i seg selv er god.

God matkultur handler om matglede, men og ansvar og bevissthet.

Maj-Britt B. Aagaard juli 27, 2012 - 10:05

Takk for all ny kunnskap! 🙂 Nå vet jeg for eksempel hva en «feeder» er. Og takk for mattips! Denne ser jeg for meg som matpakke på jobb til høsten, når vinterdepresjonen lurer rundt neste sving.

Det går ikke å kommentere