Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR SPRØSTEKT RØDSPETTE

SPRØSTEKT RØDSPETTE

av Espen Nersveen

Jeg var vrien i matveien som unge. Det er trist å tenke på all den gode maten jeg gikk glipp av i oppveksten. Jeg har noen år å ta igjen for å si det sånn, heldigvis er jeg godt i gang med nettopp dette. Men et av de beste fiskeminnene jeg har fra barndommen er med rødspette. Vi var på hytta og satte garn, og i ny og ne så festet det seg ei litta spette eller to. I motsetning til min far så var ikke min morfar redd for smør, så når han stekte fisk så var det omtrent 50/50 med smør/fisk i panna, lite visste jeg at dette var en vesentlig grunn til hvorfor hans sprøstekte rødspette var så forbaskanes god.

En god fiskedisk er veldig inspirirende, men også litt fryktinngytende. Jeg har lyst på det meste, men tør ikke. Det er dessverre alt for mye i denne disken som så altfor sjeldent havner hjemme på kjøkkenet. Akkurat der er jeg nok litt for vanedyr, noe jeg har planer om å justere. Så istedet for laks eller torsk så falt dagens valg på rødspette, med skinn selvfølgelig. Sprøtt fiskeskinn er jo som godteri å regne, herregud så sjukt digg det er.
Okey, fisken er i boks, så var det tilbehøret da, vanedyret var jo satt i bur hjemme så jeg fikk tenke litt nytt. Det ble ertepure, råstekte poteter og gulrøtter og chunky biter med hel bacon fra grøstad gris.

INGREDIENSER

  • 200 g fiskefilet pr pers
  • litt hvetemel
  • 250 g frosne erter pr. 2 pers
  • et par faste poteter
  • et par gulrøtter
  • litt bacon
  • sitron

SLIK GJØR DU DET

– Du lager pureen først. Kok opp vann med litt salt, og tilsett ertene. La koke i ett minutt eller to. Sil av og putt ertene i en blender sammen med ønsket mengde smør og saften fra en halv sitron. Kjøres til pure. Ha det tilbake i kjelen, smak til med salt, pepper og sitron. Varmes opp like før servering.

– Skyll, skrell og kutt opp potet og gulrot i små terninger. Kutt opp bacon i tilsvarende terninger og stek disse på middels varme til fettet er brutt ned og bitene er sprø og gode. Legg baconet over på tørkepapir for å renne av seg. Stek så potet og gulrot i baconfettet til mørt, sleng inn en klatt med smør mot slutten. Smak til med salt og pepper. Legg baconet tilbake og hold varmt til servering.

– Før fisken stekes så fjerner du eventuelle ben og tørker den godt med papir. Snitt opp skinnet med en skarp kniv slik at fisken ikke krummer seg i panna. Dryss over litt hvetemel på skinnsiden. Legg fisken med skinnsiden ned i en glovarm panne med masse olje. Sleng på litt salt på kjøttsiden og la fisken steke til nesten gjennomstekt. Trekk panna tilside, legg i en klump med smør og snu fisken. La den stå i et minutt til.

– Legg opp noen spiseskjeer ertepure på hver tallerken. Så litt potet, gulrot og bacon rundt pureen. Legg så fisken over pureen med skinnsiden opp. Dryss over litt nykvernet pepper og maldonsalt. Lukk øynene, hør skinnet knase og innse samtidig hvor viktig tekstur er i matlaging. Hurra for spettene.

Mer snacks

18 kommentarer

Magne D. Antonsen mars 23, 2012 - 16:09

Bra blogg!

Det er Magne fra VG her. I dag har jeg valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg

Jan-Henrik Opsahl mars 23, 2012 - 16:45

Et bilde, og noen få ord: solgt! Blir definitivt rødspette på meg i morgen. Takk for fin blogg – titter innom med jevne mellomrom. Hilsen ivrig mat- og vinentusiast :o)

Espen Nersveen mars 23, 2012 - 16:52

Magne: Kjempemessig. Det settes det stor pris på. 😉

Jan-Henrik: Tusen takk. Rødspette er knakanes digg, så det blir nok en bra middag skal du se.

villy olsen mars 23, 2012 - 21:08

DETTE så virkelig styggt ut!
Jeg har aldrig sett fisk med BLÅ stekeskorpe før.
Ser ut som SOT!
Forøvrig er lovlig fangst størrelse på rødspette 27 cm.
Denne fiskyngelen er langt fra det!

Hilsen Fisker

torturertmenn mars 24, 2012 - 00:28

antagelig kommer Norge til å ligne på gamle-russland noen år til.

kanskje det begynner en intelligent person på politihøgskolen med livsserfaring, bortsett fra at personen ikke kan ha det for å starte på skolen i utgangspunktet.

en liten lille på kvelden.
god natt røde og blå.
lyse-lys 🙂

Espen Nersveen mars 24, 2012 - 09:10

Jeg må jo godkjenne kommentarene før de blir lagt ut, men jeg hadde ikke hjerte til å la disse to havne rett i søplekassen. Det jeg lurer på er hvor sånne som Villy er i virkeligheten, eller fins de bare på nettet? Uansett, jeg elsker dere alle sammen. Jeg er lei for at jeg laget stygg mat. Unnskyld.

apples mars 24, 2012 - 18:45

Blå mat gitt, mye rart man skal få klager på 😛

Den rødspetten så nydelig ut, får bokstavlig talt vann i munnen her. Tror jeg må lære meg å steke fisk snart, det er jo så ufattelig godt.. 🙂

Philip mars 24, 2012 - 20:05

Mmmmm. Så godt ut, og veldig spennende!

Har selv bare spist laks, torsk, og ørret de siste 10 årene.
På tide med noe nytt nå merker jeg =D Rødspette.. hadde jeg ikke hørt om en gang.
Takk for at du deler denne spennede oppskriften med oss =)

Bente Monsen mars 24, 2012 - 20:40

Du har ikke laget stygg mat! men helt nydelig mat se den herlig skorpen da det er sånn det skal være:)ååååååå nå må jeg lage fisk i morgen du fikk frem smaksløkene mine;)det så veldig godt ut så skriver du så levende som virkelig gjør at du nesten kjenner smaken av fisken og de andre godsakene og det sprø skinnet.
Så tusen takk for oppskriften og bestefaren din hadde rett! med mye smør blir det virkelig sprøtt og godt.
Bon apetit.

Ina mars 24, 2012 - 20:42

Haha, fantastisk! Og maten ser digg ut.

Espen Nersveen mars 25, 2012 - 11:03

Hjertelig takk til alle dere som faktisk syntes maten ser OK ut. 🙂
Håper det bidrar til at flere tar med seg en flyndre-fisk hjem fra fiskehandleren en dag i nær fremtid. Smaken og teksturen er fantastisk.

heia fisk!

Jenny Ottestad mars 25, 2012 - 15:33

Fantastisk inspirerende blogg du har. Spennende oppskrifter og delikate bilder gjør at det er mye her som skal forsøkes på mitt kjøkken i nær fremtid.
TAKK for at du deler!

Espen Nersveen mars 25, 2012 - 21:46

Takk skal du ha Jenny. Er så trivelig med sånne hyggelige ord. 😉

Dan F Leinslie-Walsøe mars 26, 2012 - 15:13

Fy f… det der så digg ut!!!

båten blir sjøsatt denne uka, da er det bare å gå i gang med fisket!!

Espen Nersveen mars 26, 2012 - 15:20

Så bra. Du får si ifra om du skulle få for mye fisk. 😉

Sonja Ruud mars 26, 2012 - 15:32

Blå stekekant og sot du liksom! Pffft. Fyren er kanskje fisker, men KOKK er han ikke!

En ekte kokk med matglede i brystet steker fisken akkurat slik. Sprø og knasende god skorpe. For ikke å snakke om det deilige tilbehøret da. Nam! Du er en ekte kokk du, Espen Nersveen ^_^

Kanskje neste gang kan du prøve min rotfruktpurè til spetten din (vintervarianten)?

1 middels stor Kålrot

1 stor Persillerot

1 stor Gulrot

1 middels stor potet

1 tsk raspet fersk Ingefær

Litt Salt og grovmalt Pepper

Litt kajennepepper (kan droppes hvis du ikke liker det sterkt)

1 ltr vann (sånn omtrent)

ca 1 1/2 dl ren fløte (ikke tenk kalorier nå!)

Kok, mos, krydre og kos deg!

Espen Nersveen mars 27, 2012 - 12:06

Sonja ass. Du redder dagen. Tusen takk. 😉

Hanne april 12, 2012 - 10:01

Nam! Det ser helt nydelig ut! I sommer blir det rødspette på menyen helt klart ( men ikke før, da rødspeta er fredet fra 1.mars til tidligst 31.mai over hele landet,OBS OBS) 😉

Det går ikke å kommentere