Dette blir første gang jeg presenterer en belgisk klassiker her på bloggen, mon tro om det også blir den siste? Dette er en usedvanlig frekk kombinasjon som passer urovekkende bra sammen, herlig sprø pommes frites dyppet i aioli sammen med saftige og smaksrike blåskjell. En kg med blåskjell koster ca. femtilappen, en svært god pris og mye god mat for pengene.
Jeg har tidligere skrevet om hvordan man lager perfekt pommes frites så jeg lar det ligge denne gang og fokuserer på skjellene.
INGREDIENSER
- 1 kg blåskjell pr. 2 pers.
- bladpersille
- sjalottløk
- hvitløk
- chili
- timian
- stjerneanis
- 1 dl hvitvin pr. kg blåskjell
- olivenolje
- et par spiseskjeer creme fraiche
- pommes frites
- aioli
SLIK GJØR DU DET
– Aioli er grei skuring nå eller hur? Hiv den ihop og sett den i kjøleskap, denne er ofte bedre dagen derpå så lag den gjerne en stund i forkant om mulig.
– Så lager vi potetene, når de er fritert kan de settes i ovnen på 60 grader så de forblir varme til skjellene er klare.
– Gå over skjellene, fjern «skjegget» og kast skjell som er åpne eller har en sprekk eller lignende i skjellet.
– Finhakk 1-2 sjalottløk samt et par fedd hvitløk. Del en chili i to, fjern frøene og finhakk. Skyll og finhakk en neve bladpersille og en neve timian.
– Hell en god slump olivenolje i en varm kjele, tilsett så hvitløk, sjalottløk, chili, urter og kanskje det viktigste, to hele stjerneanis. Disse setter en fantastisk spiss på smaken som jeg er blitt helt avhengig av.
– Fres dette i et minutt eller to før du tilsetter skjellene. Sett på lokk og la dampe i 1 minutt. Hell så over hvitvinen og damp videre i en 3-4 minutter.
– Slå av varmen, tilsett et par spiseskjeer creme fraiche og rør litt rundt i kjelen, sett på lokket igjen og la stå i et minutt eller to.
– Rør litt rundt i kjelen før du siler av væsken, men sparer på den. Ha skjellene over i en stor serveringsbolle og hell kraften i en annen bolle.
– Legg påmmfri’n på et annet serveringsfat og server med en stor skål aioli.
– Gjør gjerne som oss, inviter folka på besøk, jekk et par pils og skaff litt barnevakt-goodwill. Bon appétit.
8 kommentarer
Dette så fantastisk godt ut.
Da blir det belgisk spesialitet til lørdagsdigg.
Så bra. 🙂
Creme fraiche istedet for fløte høres spennende ut, elsker den syrlige smaken i kombinasjon med vin.
Jeg lurer på hva du gjør med kraften/væsken, siden du sier at man skal ha den i en annen bolle og spare på den : – Spiser du den ved siden av skjellene som en suppe eller sparer du den til en annen anledning ?
Spiser den sammen med skjellene, men det kan være greit å kunne dosere det litt og enklere å servere den ved siden av.
Øl eller vin til? Og i isåfall hva?
Øl kanskje? En god India Pale Ale er min favoritt hvertfall.
For en fantastisk oppskrift! Jeg har spist Moules Frites i Sør-Frankrike noen ganger, og har laget det selv tidligere med en 3-4 forskjellige oppskrifter. Men denne tar kaka. En klar vinner. Så takk takk…
Tenkte jeg skulle teste hva slags drikke som fungerte best til.
Vin : Doisy Daene Grand Vin Sec 2010 (Bordeaux)
Øl : Gueuze Tilquin (Belgia)
og den belgiske øl`en ble en klar vinner…
Din Moules Frites med belgisk øl kommer til å bli ett fast innslag her i huset fremover 🙂
Dette ble kveldskosen i kveld, så herlig godt, absolutt en høydare, skal definitivt lages igjen, og stjerneanis ga en herlig smak som gikk hjem hos alle, tusen takk:)
Det går ikke å kommentere