Hjem MINE OPPSKRIFTERFUGL VÅRRULL MED AND OG SVIN

VÅRRULL MED AND OG SVIN

av Espen Nersveen

Det vi nok savner mest etter overgangen fra Markveien på løkka til Kringsjåveien på Jar er den fantastiske maten på East Kitchen som lå i gata vår. De hadde allverdens asiatisk mat til en billig penge, og de har verdens beste vårruller. Fantastisk mye smak, crispy og saftige. Så skal man deppe og savne, eller skal man ta ansvar og skape? Som regel ville jeg nok valgt det første, men denne gangen tok jeg ansvar.

Jeg kjøpte meg jo en billig frityrkoker for et par uker siden, og inntil nå har den kun hatt besøk av potet. Det var på tide at også den ble innviet i vårt kjøttetende matregime. Den rullen vi alltid kjøper på East har svinekjøtt som hovedingrediens, det ville jeg også ha, men jeg ville også lage noen med and.

INGREDIENSER

 • vårrull/rispapir
 • kvernet svinekjøtt
 • andebryst
 • kyllingkraft
 • vårløk
 • gulrot
 • hvitløk
 • grønn chili
 • ingefær
 • koriander
 • chilipulver
 • fishsauce
 • selleristang
 • peanøtter
 • maisenna
 • enorme mengder sursøtchilisaus

SLIK GJØR DU DET

– Svinekjøttet jeg brukte var svinenakke som jeg fikk kvernet opp på butikken. Når det gjelder tilbehøret så hadde jeg alt unntatt peanøtter sammen med svinet, også hadde jeg alt unntatt fishsauce sammen med anda. Men her har man jo full frihet, det er ingen grunn til at du skal forholde deg til det jeg har brukt, kjøp de ingrediensene du selv vil ha.

– Finhakk eller riv alle grønnsakene og fordel de i hver sin bolle. Jeg har ikke oppgitt noen mengdeforhold da jeg selv ikke forholdt meg til det. Bland sammen det du måtte ønske, og ta mest av det du liker best. 🙂

– Brun svinekjøttet i en panne, la det kjøle seg ned før du blander det inn i sin grønnsaksbolle.

– Kok opp ca. 5 dl kyllingkraft i en kjele, når det koker så har du i andebrystet(uten skinn), gir det et kjapt oppkok og setter kjelen til side. La trekke i ca. 30 minutter. Ta så ut anda og la den kjøle seg ned noe.

– Del andebrystet i mindre biter og ha det i en blender sammen med sin grønnsaksbolle. Kjør til det ser kvernet ut og er godt blandet.

– I en liten skål så blander du sammen 1 teskje maisenna med litt vann, dette er «limet» du skal bruke på papiret.

– Jeg brukte rispapir som må bløtlegges i en 10 sekunders tid før du legger det over på et fuktig håndkle. Vanlig vårrullpapir er filodeig som man kan få kjøpt frossent. Ta så ca. en spiseskje med enten svineblandingen eller andeblandingen og legg den midt på arket.
Dypp fingrene i maisenna-blandingen og gni langs kantene på papiret. Rull sammen så fint og stramt du klarer, vi vil ikke ha luftbobler i rullen.

– Gjenta denne prosessen til du enten er tom for vårrull-papir eller innhold. Samtidig så varmer du opp olje enten i en kjele eller i en frityrkoker til ca. 180 grader.

– Friter til de har fått en crispy overflate, det er viktig at vårrullene ikke har noe vann/fukt på seg når de havner i oljen for da kan de fort revne.

– Når du har fritert opp rullene så fyller du en svær bolle med sursøt-chilisaus, dypper og gomler. Fytti grisen så godt det er med vårruller, og det var nok også grisen som stod for det beste innholdet.

varrull03

Mer snacks

8 kommentarer

Mats L Høilund september 13, 2011 - 21:12

hmm bløtlegg vårrull papiret’?
Betyr dette da at du bruker rispapir, og ikke vanlig vårrull papir? 🙂 fantastisk oppskrift og innlegg som vanlig Espen. Kudos

Espen Nersveen september 14, 2011 - 14:01

Hmm, kanskje jeg brukte rispapir? De kunne hvertfall friteres. Om det fins noe eget vårrull-papir så hadde de ikke det på Meny hvertfall. Hvordan er de i forhold?

mats september 14, 2011 - 14:06

vanlig vårrull pastry er jo firkanta filo deig lignende ark.kjøpes frossent Rispapir er runde glassaktige stive ark som skal bløtlegges flrst. Kan friteres, men er vanligst til kale ufriterte ricepaperrolls

Espen Nersveen september 14, 2011 - 14:33

Jaså ja. Da har jeg lært noe nytt. Da var det definitivt rispapir jeg brukte. Filodeig it is ved neste korsvei, regner med at det vil funke enda bedre?
Har jo brukt rispapir tidligere også, men da uten å fritere de og det var de perfekte til.

Mats L Høilund september 14, 2011 - 16:00

Ja rispapir brukes som sagt oftest til denne typen: http://www.taste.com.au/recipes/17608/vietnamese+rice+paper+rolls

Det blir veldig «karamell»aktig sette-seg mellom tenna aktig når det friteres 🙂

Springroll pastry (filodeigarkene) du skal ha er firkanta pakker i forskjellige størrrelse du finnnner i frysedisken i din lokale innvandrersjappa eller ultra, meny etc. Denne pakka (kommer i forskjellige størrelser)
http://asiatenmat.no/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage-ask.tpl&product_id=35&category_id=23&option=com_virtuemart&Itemid=56

Espen Nersveen september 14, 2011 - 16:36

Jeg brukte det samme rispapiret som når jeg lagde digg duck.
Jeg følte ikke at det ble noe karamellaktig, syntes det funket helt fint jeg. Tenkte ikke over at jeg hadde brukt «feil» papir hvertfall.

Men skal prøve filodeig neste gang og se om det blir noen forskjell. Blir kanskje enda mer crispy?

Mats L Høilund september 14, 2011 - 16:53

rispapir blir ofte ‘MER crispy faktisk. ikke noen grunn til å ikke bruke det istedenfor om du vil 🙂
Jeg bare ser på det som min kokke-plikt å informere om den Egentlige metoden hehe 🙂 Det heter jo ikke «spring roll pastry» uten grunn 😉 Det er dette som blir brukt i 90 prosent av alle vårruller du får kjøpt, enten det er på restaurant, ferskvarediske eller frossenpose 😉 jeg har alltid noen pakker liggende i fryseren 🙂 flotte til små baklavaaktige bakverk, samosaer og lignende også 🙂 for ikke å snakke om deilige dessertvårruller!! 🙂 med kirsebærkompott foreksempel ! mmm…eller vaniljekrem og karamellisert ananas fyll! DIGG. (etter en Diiiger saftig svineribbe heheheeh)

Litt praktiske tips 🙂 De skal IKKE bløtlegges hehe. men de tørker fort ut, så det lønner seg å legge bunken på benken og legge ett fuktig håndkle over mens du holder på. eggeplomme er finfint lim. Vær enda mer påpasselig med å ikke ha for vått fyll nå, da vanlig springroll pastry fort kan bli bløtt, og vanskelig å få crispy 😉

Monica september 27, 2011 - 13:50

Jeg drister meg med å komme med et vårrulltips jeg har lært meg etter litt kokkelering – Sesamolje er nam i fyllet til vårruller (spesielt i kyllingvårruller).

Og noen vårrulldipper du bør prøve:)

No1: Sambal oalek + riseddik + sukker (smak deg frem). Ca beregening er 1stk toppet spiseskje Sambal O til en ss riseddik.

No2: Soyasaus + limesaft + limeskall + sukker (skal smake mye lime).

Det går ikke å kommentere