Hjem MINE OPPSKRIFTERFUGL KYLLINGLÅR MED POTET OG CHORIZO

KYLLINGLÅR MED POTET OG CHORIZO

av Espen Nersveen

«Hei, er jeg kommet til Heia Mat’s oppskrift-bestilling?» «Ja, det stemmer, hva kan vi hjelpe deg med?» «Nei, du vet, det er jo denne tidsklemma da. Vi vil gjerne spise godt, men med begrenset tid. Noen tips?» «Tja, vi har akkurat fått inn en ordentlig frekkas av en rett, tar ca. 5 minutter med forarbeid også lager den seg selv i løpet av en times tid. Hvordan høres det ut?» «Perfekt, da kan jeg hjelpe pjokken med lekser, vaske noen klær og kline litt med typen mens maten steker. Jeg bestiller gjerne den». «Topp, oppskriften er gjengitt nedenfor og faktura på vei i posten. Håper det smaker.»

Nå skal ikke jeg late som om jeg er opphavet til denne oppskriften. Om det i det hele tatt kan kalles oppskrift, det er vel bare nok en metode å tilberede den mest populære fuglen i landet, kyllingen. Jeg kjøpte meg nylig en kokebok ført i pennen av den heiteste 50-åringen i matindustrien, the one and only Nigella. Og det var i denne boka jeg kom over denne oppskriften, og jeg angrer virkelig ikke på at jeg ga den et forsøk.
Ting som lager seg selv og som kun krever en form, altså minimum oppvask, er jo alltid populært. Dette smakte også fortreffelig og er nok noe vi kommer til å lage mang en gang her hjemme.

INGREDIENSER

  • 1 stange kyllinglår pr. pers
  • poteter
  • chorizopølse
  • appelsin
  • tørket oregano
  • rødløk
  • olje
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Finn frem en passende ildfast form og hell litt olje i slik at det såvidt dekker bunnen. Sett på ovnen på 200 grader.

– Så skyller vi potetene godt og deler disse i passende biter og har de over i formen. Salte og pepre godt og rør de rundt i formen slik at alle potetene får både olje, salt og pepper på seg.

– Salte og pepre kyllinglårene og legg de over i formen med skinnsiden opp.

– Del opp chorizoen i ca. 4 cm lange biter og ha de i formen.

– Riv over skallet fra en appelsin, skvis gjerne litt av saften over i formen også.

– Kutt en rødløk i skiver og ha over i formen.

– Krydre med tørket oregano og eventuelt andre krydder. Du kan også ha i noen gulrøtter, pastinakk osv. om ønskelig.

– Sett så formen inn i ovnen og la den stå i 1 time. Bruk denne tiden til akkurat det du måtte ønske.

– Retten kan serveres rett fra formen og du kan bruke stekesjyen som saus. Jeg valgte allikevel og lage denne sausen til.

Mer snacks

23 kommentarer

Monica juni 20, 2011 - 12:56

Nam! Denne skal prøves til middag i dag. Super mat for å bli kvitt røtgrønnsakrestene mine og chorizo-snabben:) Også lager jeg den litt sommerlig med å servere en tyrkisk yoghurt/hvitløk dressingsaus til:)

Espen Nersveen juni 20, 2011 - 13:18

Så bra. Den er perfekt for å bli kvitt de potetene som synger på siste verset og den persilleroten som ble til overs. Smaker nydelig og den yoghurt-dressing vil jeg tro passer utmerket. 🙂

Magne D. Antonsen juni 20, 2011 - 15:36

Hei! Nå ligger dette innlegget som dagens anbefaling på Lesernes VG, og jeg deler det muligens på Facebook også: http://www.facebook.com/lesernesvg Hilsen Magne og VG Nett.

Espen Nersveen juni 20, 2011 - 15:40

Tipp topp tommel opp til det Magne. 🙂
Lesernes VG er gøy.
Takk skal du ha.

Malin Slyngstadli juni 20, 2011 - 17:04

Denne så veldig kjent ut. Det var nok Nigella Lawson som hadde den idèen 😉

Espen Nersveen juni 20, 2011 - 18:09

Det stemmer vettu Malin. Og om du leser gjennom innlegget en gang til så skal du se at jeg har notert det jeg og. 🙂

arild kokkelur juni 20, 2011 - 18:13

Denne retten minner meg mye om jamie olivers spanske kylling, den er hvertfall helt fantastisk:)

Espen Nersveen juni 20, 2011 - 18:17

Det er jo langt fra noen unik oppskrift så fins sikkert veldig mange lignende varianter. Er jo bare å slenge inn litt chorizo så er det en «spansk» kyllingrett med engang. 🙂

Sivert Sæterbø juni 20, 2011 - 20:16

Trur ikke man finner denne oppskriften i chorizoens hjemland.. som er syd og mellom-Amerika…

Var det noe jeg lærte etter mange år der nede i flere land, så var det at man blandet ikke kylling pølser, og man ødela i alle fall ikke chorizoen med kylling.

Men kylling alene med alskens tilbehør som ikke var av kjøtt, var helt OK…

Man kunne også bestille dem mest utsøkte biffen på en de mest utsøkte restaurantene med en chorizo ved siden av. Men altså sammen med kylling er den bannlyst…

I syd-Amerika «ødelegger» de heller ikke kjøtt med marinering, da blir de om mulig enda sintere…

Kjøtt skal stekes, men aller helst grilles bare med salt. Dersom jeg bare brukte litt pepper eller noe annet hadde jeg kjøttet alene…ingen ville smake engang… det har de gjort før…

Og jeg lærte etter hvert. Det er når man bare bruker salt at man beholder væsken i kjøttet.. Man kan grille, snu og vende på store eller mindre kjøttstykker, men det kommer aldri ut noe fuktighet.

Når kjøttet er ferdig setter man kniven i det og «saften» nesten spruter ut. Nå er det viktig at man er litt rask. Man skjører raskt opp strimler en 3-4 cm tykke og griller de litt på begge siden, bare sekunder med sterk varme og serverer det herligste kjøttet verden har å by på.

Den som griller stenger igjen for saften ved å vende skjøresiden ned mot varmen en stund… for så å legge den på modningsvarme igjen……

Men altså i syd-Amerika er alt annet en salt bannlyst…

I Mexico kan man klokken syv om morgene få en halvkilos grillet biff til frokost..Sånn sett var det noe bedre å bo i Argentina og Brasil..

Espen Nersveen juni 20, 2011 - 20:55

Det var kommentaren sin det Sivert. 🙂
Takk for både innspill og kunnskap, tror kanskje jeg må spontanreise til syd-amerika gitt. Mer biff til frokost.

Maria juni 21, 2011 - 09:29

Nigella er dronninga over alle dronninger, bøkene hennes er flittig brukt her i heimen. Hun er genial til å finne på slike lyn-middager med lite oppvask.
Takk for påminnelsen, nå skal jeg bla gjennom bøkene hennes igjen 🙂

Maria

Espen Nersveen juni 21, 2011 - 11:15

Kjøpte meg akkurat Nigellas Kjøkken, må innrømme at jeg har vært ganske skeptisk til dama. Men som du sier, hun er flink på enkle hverdagsmiddager og det kan man jo alltids trenge. Flott dame. 🙂

Werner juni 21, 2011 - 18:36

Vel Sivert, mulig chorizo ikke blandes med kyllig i Sør-Amerika, men det virker noe rart, ettersom det er helt vanlig å smakssette gryteretter med spicy pølser både i Portugal og Spania, land som har hatt en smule innflytelse der borte. F.eks. Cataplana, Paella og marokkansk inspirert Cous-Cous. – Kyllig, chorizo (e.l.), fisk og skalldyr i skjønn forening.

Herlig å se at du durer på Espen, fin ny logo og greier. Ny sjef i huset her gjør at det er vanskeligere å planlegge matlaging, samtidig har jeg masse tid innimellom, og ikke minst er jeg tidlig oppe, så matlaging, sylting og brødbaking er blitt en del av den daglige rutinen:)

Werner

Espen Nersveen juni 21, 2011 - 20:38

Grattis med ei lita ei. Vi koser oss plenty med vår 6 månederes pike. Hverdagen blir definitivt annerledes, men som du sier så er man jo mye hjemme og tidlig oppe og det åpner jo nye muligheter. Stas at du popper innom her i ny og ne hvertfall. 🙂

Erlend juli 6, 2011 - 08:06

1 time på kylllinglårene? Vil ikke det bli litt vel lenge? Eller er det noe jeg ikke har fått med meg her…

Espen Nersveen juli 6, 2011 - 09:29

Det trodde jeg også, men tydeligvis ikke. De blir supersaftige og smakfulle. Nå skal det sies at jeg bruker store kyllinglår fra Stange. Nesten 400 g per stykk.

Erlend juli 6, 2011 - 15:38

Får prøve meg da. 350 gram lår er handlet inn. Kutter tiden ned til 50 min og satser på stormiddag i morgen. Får lage en Chimichurri til. Tror det kan bli godt.

Christoph Schmitz juli 6, 2011 - 21:57

Usedvanlig flaks for meg at jeg akkurat har kommet hjem fra Barcelona og La Bouqeria med kofferten full av Chorizo og har en fryser full av kyllinglår.

Jeg bare nevner det!

Espen Nersveen juli 6, 2011 - 22:54

Det var rett og slett j…. flaks ja. 🙂
Dersom lårene dine ikke er store og saftige stangelår så kanskje du må kutte ned noe på tida.
Men det årner seg.
God fornøyelse.

Johanne mars 15, 2012 - 21:22

Testet denne i dag sammen med kjæresten. Maten ble utmerket! Kjæresten var spesiellt fornøyd med tid til klining underveis 🙂

Espen Nersveen mars 16, 2012 - 09:11

Toppers. Mat og klining er jo det som gjør livet verdt å leve. 😉

David oktober 21, 2012 - 21:45

Ser väldigt gott ut, hälsningar från Sverige!

Espen Nersveen oktober 22, 2012 - 19:09

Godt å høre at også våre bedre naboer kan like maten.

Det går ikke å kommentere