Hjem MINE OPPSKRIFTER RISOTTO MILANESE

RISOTTO MILANESE

av Espen Nersveen

Rent smaksmessig er det få ting som kan matche en god risotto, om det gjøres riktig så kan du fremkalle noen helt usedvanlig mektige og rike smaker. Jeg syntes også en risotto kan være vakker, og det blir ikke akkurat mindre elegant ved å tilsette et av verdens dyreste krydder, safran. Da blir den automatisk til den italienske klassikeren, risotto alla milanese. Jeg ødela den selvfølgelig litt ved å tilsette spansk chorizo.

Safran er et krydder som består av de tørkede arrene fra safrankrokusen. Disse plukkes og renses for hånd og til en kilo med safran så trengs det smått utrolige 70.000 krokuser. Og all safranen blir høstet i løpet av to svært hektiske uker i månedskiftet oktober/november. Ca. 95% av safranen kommer fra Iran selv om jeg kjøpte min på Meny, tror jeg betalte ca. 40 kroner for 0,75 gram. Det er frekt.

INGREDIENSER

  • 160 g risottoris til 2 pers
  • kyllingkraft ca. 6 dl
  • 1 dl hvitvin
  • sjalottløk
  • hvitløk
  • fennikel
  • 0,5 g safrantråder
  • parmesan
  • smør
  • olivenolje
  • sitron
  • chorizo
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Hell kyllingkraften i en kjele, kok opp og la småputre.

– I en annen kjele så varmer du opp hvitvinen, har i safranen og blander dette lett sammen.

– Ha litt olje og smør i en panne eller kjele og fres finhakket sjalottløk, hvitløk og fennikel til det er blankt. Anissmaken til fennikel passer perfekt til safran, du kan også frese med noen fennikelfrø. Tilsett risen og fres denne i et par minutter, rør godt rundt så alt blir blandet godt sammen.

– Hell over safranhvitvinen og kok dette helt inn. Om du ikke har hvitvin så kan du skvise inn litt sitronsaft mot slutten av prosessen istedet. Jeg liker å gjøre begge deler.

– Spe så med varm kraft til risottoen er blitt myk, men med tyggemotstand. Dette tar som regel ca. 20 minutter.

– Mens risen koker så deler du opp chorizoen og steker den i panne. Holdes varm til servering.

– Like før risen er helt ferdig så slår du plata ned på minimum. Legger over en god neve med revet parmesan, et par spiseskjeer med smør, litt sitron og litt olivenolje. (Nå kan du også tilsette litt finhakkete urter om ønskelig). Ha på lokk og la stå i et par minutter. Her er det viktig å være raus med ingrediensene da det er nå smakene virkelig får utvikle seg.

– Ta av lokket, og vend sammen alle ingrediensene. Smak til med salt, pepper og sitron.

– Anrett risottoen i dype tallerkener og ha over stekte chorizobiter.

– Værsegod, nyt en matrett med safran, krydderet hvor kiloprisen er ca. halvparten av prisen på gull.

Mer snacks

10 kommentarer

Kristin mai 21, 2011 - 20:37

Hei!

Jeg har også blitt svært glad i risotto, men følger Hellstrøms oppskrift: Frese løk, hvitløk, safran i olivenolje til den er gjennomsiktig, tilsetter risottoris, freser i et par minutter, tilsetter hvitivn, og så litt etter litt kraft. Selv om kylling eller hønsekraft er godt, vil jeg anbefale kraft av flyndre, steinbit, reke og krepseskal, og laksehoder. Eventuelt kan man skaffe seg hummerfond fra meny som også er en knallsmak på. En sjømatrisotto er såpass lite hverdagslig og lett og lage at når man setter tennene i føles det ut som akutt ferie:)

Ellers er det endel innvandrersjapper som selger safran adskillig rimeligere enn meny.

Salig morro blogg:)

Espen Nersveen mai 27, 2011 - 11:33

Hei Kristin
Har tidligere brukt kraft fra piggvar og skalldyrkraft i risotto og det er så absolutt veldig godt. Men jeg tror at kyllingkraft er favoritten min sålangt faktisk.

Hyggelig at du liker bloggen hvertfall. 🙂

Superkokken juni 4, 2011 - 08:53

Ingenting er som en god risotto!! takk for en super oppskrift 🙂

Espen Nersveen juni 5, 2011 - 17:01

Værsegod. 🙂

Marianne juni 15, 2011 - 09:07

Denne risottoen med safran og parmesan er bare helt himmelsk! 🙂 Takk for super oppskrift (og super blogg)!

Jeg heier på deg!

Espen Nersveen juni 15, 2011 - 15:15

Jeg antar at du har prøvd den. 🙂
Så godt at den smakte, gul mat er gøy.

JonKanon september 27, 2011 - 00:36

Hei,

ville bare tipse om at hvis man ikke vil bruke hvitvin eller sitron, så er eplejuice ganske rafft 🙂

Espen Nersveen oktober 3, 2011 - 12:05

Absolutt, eplejuice funker veldig fint.

cecilie februar 2, 2012 - 23:59

Den så sykt god ut. Noen tips til hvor du får kjøt Safrantråder? Tilgi meg hvis det er dumt spørsmål:)

Espen Nersveen februar 3, 2012 - 10:43

Safrantråder får man hvertfall kjøpt på Meny, de ligger sammen med krydderet, gjerne i en liten boks.

Det går ikke å kommentere