Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT SALTLAKE TIL SVIN

SALTLAKE TIL SVIN

av Espen Nersveen

Indrefilet av svin er et undervurdert produkt. Man snakker alltid om det rosa kjøttet, men en riktig tilberedt svinefilet kan være minst like smaksrik og saftig. Og det til svært lavere pris. Jeg har tidligere lagt ut en oppskrift på saltlake til kylling, og her kommer en liste med ingredienser som passer perfekt til svin. Som med kylling så får svin utrolig mye mer og saftig smak av noen timer i saltlake først.

Denne mengden holder til opptil 2 kg kjøtt.

INGREDIENSER

  • 130 gram honning
  • 12 laurbærblad
  • 3 rosmarinkvister
  • 1 neve timian
  • 1 neve bladpersille
  • 1 neve hvitløk
  • 2 spiseskjeer hel pepper
  • 250 gram havsalt
  • 2 liter vann

SLIK GJØR DU DET

– Grovhakk urtene, og knus hvitløken, la skallet sitte på. Ha alle ingrediensene i en kjele, sett på lokk, og kok opp. Kok i 1 minutt og rør rundt slik at saltet løses opp. Ta kjelen vekk fra plata og la stå til romtemperert, settes så i kjøleskap til helt nedkjølet. Husk alltid å dekke til med plastfolie eller lignende.

– Selv om selve prosessen går veldig fort så trengs det ganske så lang tid for at det skal kjøles ned så det kan være lurt å lage den dagen før den skal brukes. La den stå på benken over natta og så inn i kjøleskap om morgenen f.eks. Når du har laget laken så kan den fint stå 3 dager i kjøleskap før bruk.

– Og når det gjelder ingredienser så kan du selvfølgelig legge til eller ta bort det du måtte ønske. Det som er viktig er balansen mellom mengde vann, salt og søtt(honning).

– Kjøtter lar du ligge i en 3-4 timer.

Her er en oppskrift hvor indrefileten blir brukt.

Mer snacks

17 kommentarer

Indrefilet av svin | Heia Mat juni 6, 2011 - 14:21

[…] vakuumpakket det så ville det ikke dannet seg nok smak. Så jeg lagde først opp en porsjon med saltlake, og lot kjøttet få kose seg her i ca. 4 […]

Jonas september 10, 2011 - 21:25

Prøvde denne i går og synes at kjøttet ble alt for salt etter min smak. De andre gjestene var fornøyde, men det var kanskje bare for å vær høflig:) Jeg hadde kjøttet i 3t mot dine 4t. Hvordan har kjøttet blitt når du har brukt denne oppskriften? Det er vel en stor mulighet for at jeg har målt opp feil. Har tidligere prøvd saltlaken for andebryst og var veldig fornøyd med den. Takk for en inspirerende blogg!

Espen Nersveen september 11, 2011 - 05:20

Hei Jonas
Det var jo synd å høre da, jeg har kun brukt denne saltlaken en gang og da syntes jeg det ble veldig riktig saltet. Men det er jo selvfølgelig relevant at alt er målt opp riktig og at man ikke har droppet honningen f.eks. Også avhenger det jo av hvor store kjøttstykkene er.
Får håpe det funker bedre neste gang da. 🙂

Ivar april 4, 2020 - 13:19

Fantastisk oppskrift! Anbefales på det sterkeste. Kan fint varieres med ulike krydder!

Jeg syns personlig saltmengden er litt høy her, Pleier vanligvis å bruke 200g salt til 130g honning og 2l vann.

Lisa Karlsen desember 22, 2012 - 11:45

Hei:)

Kan jeg bruke denne på en 2kilos juleskinke? Trenger jeg lengre tid enn på din indrefilet?

Hilsen Lisa

Espen Nersveen desember 23, 2012 - 13:30

Det går helt sikkert fint, og du kan forholde deg til den tiden som står i oppskriften. 😉

Trond mars 13, 2013 - 09:08

Strålende tips. Ble deilig svinekjøtt – passe salt! Jeg halverte oppskriften og brukte laken på en indrefilet(600 gram)

Geir juli 18, 2013 - 20:53

Takker for en lærerrik og flott blogg! 🙂

Har alltid vært litt skeptisk til saltlake fordi jeg det får meg til å tenkte på svenske kyllingfileter som er injisert med saltlake.
Men etter å ha lest om «brining» (saltlake) og tillaging av mat sous vide på diverse nettsider – er jeg overbevist! Smak og konsistens er vesentlig forbedret, med en saftig og god kjøttsmak. Det ble ikke som jeg fryktet – at det skullle ende opp som oversaltet kjøtt.

Jeg bruker nå saltlake ofte til kyllingfileter og svinekjøtt.

Jeg ser at du har laget en 12,5 % saltlake (250 gram havsalt til 2 liter vann)?
Slik jeg forstår det, holder det med 5-7%, altså 50-70 gram salt per liter vann?
Selv tilsetter jeg også et par lauvbærblad og 2 ss brunt sukker.

Kyllingfiletene lar jeg ligge i ca. 3 timer, spare-ribs i 1-2 døgn.

Eivind november 2, 2013 - 17:51

Kul oppskrift, gleder meg til å prøve!

Et tips om nedkjøling: det går veldig fort ved å ta ev lokket på kjelen og sette gryta i en kjøkkenkum fylt med kaldt vann, en slags omvendt sous vide.

Så får kjøleskapet en enklere jobb når man setter inn gryta der.

Ole januar 6, 2014 - 01:49

Hei! Tenkte å prøve med ribbe i denne laken. Tror du 4 timer er tilstrekkelig da?

Espen Nersveen januar 6, 2014 - 09:53

Hvor stor er ribba di da? Jeg kan ikke si så mye annet enn at dersom den er rundt 2 kg så håper og tror jeg det. Men du må nesten bare prøve.

Ole januar 6, 2014 - 18:06

Har ikke kjøpt ribba enda, men ser jo at di fleste salter den 2 dager i kjøleskap. Hva vil du tro gir best effekt av dette og saltlake?

Espen Nersveen januar 8, 2014 - 11:31

Ikke godt å si, har aldri prøvd ribbe i saltlake. Ser ingen grunn til at det ikke skal gå bra, men ikke skyld på meg om det går skeis. 😉

Joar Venaas mars 30, 2014 - 16:09

Oppskriften på saltlaken er god. Jeg halverer den i fht. den kjøttmengden jeg skal bruke. Jeg også hurtigkjøler ved å ha kasserolle i kaldt vannbad. Bruker 70 gram salt til fileene(3 timer), og 90 gram til bogskinka(24 timer). Helpepperen jeg bruker, har fått seg en tur i varm stekepanne, til de popper. Får mere nøttesmak av pepperen da. Når saltlaken er kaldt, tømmer jeg den i en brødpose, legger kjøttet i, og knytter igjen. Legger brødposen med kjøttet i en avlang skål, og så inn i kjøleskapet. Snur posen noen ganger under veis.

Tone Eng august 6, 2016 - 15:13

Hei. Jeg skal ha indrefilet av svin i konfirmasjon. Selskap er en lørdag.
Tenkerne legge det i saltlake
Kan jeg gjøre dette torsdagen , 4 timer, så ta ut alt kjøttet. Og la dette hvile i kjøleskap til lørdag morgen ?
30 personer, 8…? kg kjøtt?
Takk

Espen Nersveen august 10, 2016 - 12:02

Hei
Beklager sent svar. Det går helt fint å legge det i saltlake torsdag for så å tilberede kjøttet på lørdag. Men jeg ville pakket det inn i noe lufttett. Kanskje aller helst vakuumert det, hvertfall om du skal tilberede det sous vide.

Inge Johan Kjærstad november 7, 2019 - 18:07

lurer på en ting angående saltingstid.
Om man lager en 9% laka, blir kjøttet saltere om det ligger i 6 dager eller i 2 dager, mener at det er styrken på laken som er avgjørende.

Det går ikke å kommentere