Hjem MINE OPPSKRIFTERDESSERT OG KAKER NAPOLEONSKAKE

NAPOLEONSKAKE

av Espen Nersveen

Tradisjoner er rare greier, hvertfall noen av de. I vår familie så har vi så lenge jeg kan huske fått servert napoleonskake til frokost når gutta i familien hadde bursdag. Så tre dager i året så fikk vi napoleonskake og cola før vi dro på skolen. Merkelig hvor fantastisk godt det var med kake om morgenen.

Denne har dog aldri vært hjemmelaget, så når pappa nylig fylte år tenkte jeg at jeg skulle mekke den selv. Jeg gikk faktisk til innkjøp av en ny kokebok for anledningen, Den store kakeboka av Sverre Sætre. Og jaggu ble det ikke godt, svært enkelt var det også. Kaken består jo av 3 elementer og i realiteten er det kun 1 av disse man faktisk lager. Det er butterdeig oppe og nede, vaniljekrem i midten og melis på toppen.

INGREDIENSER

  • 2 plater butterdeig
  • 2 gelatinplater
  • 1 vaniljestang
  • 2+1 dl h-melk
  • 60 g sukker
  • 2 eggeplommer
  • 2 ss maisenna
  • 4 dl kremfløte
  • 3 dl melis + vann

SLIK GJØR DU DET

– Forvarm ovnen til 170 grader. Kjevle ut butterdeigen på et melet bord til den er ca 2 mm tykk. Kjevle to like store leiver på 20×25 cm.

– Prikk deigen med en gaffel. Legg dem på bakepapir og stek til de hever seg og blir gylne, ca. 15 minutter. Ta ut av ovnen og avkjøl.

– Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.

– Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 15 minutter.

– Ha 2 dl melk, vaniljestang + frø og sukker i en kjele. Rør det sammen og varm til kokepunktet.

– Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp så inn eggeplommer.

– Hell 2/3 av den varme blandingen litt etter litt over i eggeblandingen mens du visper. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen.

– La blandingen koke opp og småkoke i 1 minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp, slik at kremen ikke setter seg.

– Ta ut vaniljestangen etter at kremen har kokt. Hell kremen over i en bolle og ha så gelatinplatene over i den varme blandingen. Rør til gelatinen er smeltet i kremen. Avkjøl, rør i kremen fra tid til annen.

– Pisk fløten til krem. Rør den kalde vaniljekremen glatt og vend inn det piskede kremen forsiktig.

– Legg den ene butterdeigsbunnen på en skjærefjøl. Legg på vaniljekremen og stryk den utover slik at den blir jevn og fin. Legg den andre butterdeigsleiven på toppen.

– Bland sammen melis med vann til en glatt og fleksibel struktur. Fyll på toppen av kaken og stryk ut. Sett kaken i kjøleskapet til avkjøling slik at kremen får satt seg før servering.

Mer snacks

24 kommentarer

Camilla mai 12, 2011 - 15:00

Den ser kjempegod ut! Jeg har faktisk selv fått bursdagsfrokost med napoleonskake og cola en gang. Det var ikke dumt. Og hjemmelaget er supergodt! (…jeg baker meg gjennom hele Den store kakeboka på bloggen min, hvis du vil ta en titt på min napoleonskake… 😀 )

Reply
Espen Nersveen mai 12, 2011 - 16:38

Napoleonskake er knall. Du skal bake deg gjennom hele boka ja, det er imponerende. Skal selvfølgelig titte inn og følge med. 🙂

Reply
Ally M mai 12, 2011 - 19:17

Den ultimate napoleonskaken har de på Backlunds konditori i Strömstad! ..men når jeg så din oppskrift ble jeg inspirert til å prøve selv.

Den skiller seg fra tradisjonell napoleon ved at den har et ekstra lag – På bunnen har den ett lag eplemos og deretter et nytt lag butterdeig og så vaniljekremen (altså totalt 3 lag butterdeig), og i melisen på toppen er det bringebærsyltetøy.

Kaka blir rosa og fin, og eple og bringebærsyltetøyet bryter av den ellers veldig mektige kremen. Anbefales!

Reply
Espen Nersveen mai 12, 2011 - 20:12

Ally: Napoleonskake er og blir Halvorsens Konditori på Stortinget. Den er sikkert veldig god på Backlunds også, men det fins ikke en bedre kake og kaffe opplevelse enn på Halvorsens.
Er så absolutt en kake som er lett å variere, og må vel leke litt med klassikeren etterhvert jeg også. 🙂

Trine: Det syntes jeg så absolutt du bør. Godt og enkelt.

Reply
Trine ;) mai 12, 2011 - 19:24

Har siklet på Sætres oppskrift selv, og nå tror jeg jammen jeg skal prøve! Ser kjempeflott og godt ut!

Trine 😉

Reply
Jeanette mai 13, 2011 - 07:03

Dette har jeg hatt lyst til å prøve meg på lenge:)
Ser at du har kuttet de pent opp før servering, hvordan klarte du det?
Du tar forresten veldig delikate bilder.

Reply
Espen Nersveen mai 13, 2011 - 09:12

Takk for det Jeanette.
Det var ganske så enkelt å kutte de opp, men du må ha en skarp brødkniv også på en måte “sage” opp kaken. Om kniven er sløv eller du presser ned vil du nok ødelegge den.

Lykke til. 🙂

Reply
Magne D. Antonsen mai 13, 2011 - 12:51

Hei Espen, Magne fra VG Nett her. Jeg har lagt innlegget ditt som anbefaling på helgens Lesernes VG. Det kan være jeg poster det på Facebook-siden også: http://www.facebook.com/lesernesvg

Reply
Kari mai 13, 2011 - 13:45

Jeg har alltid trodd at Napoleonskake skal ha smak av rom. Har i det siste lest flere oppskrifter hvor det er brukt kunn vanilje og det forundrer meg litt.

Reply
Espen Nersveen mai 13, 2011 - 14:29

Magne: Toppers det, lesernes vg for the win. 🙂

Kari: Vet ikke rom er med i selve klassikeren. Men litt brunt sprit er jo generelt sjelden feil i fete og søte kremer. Så en dæsj rom vil nok kun gjøre godt i denne oppskriften.

Stella: Jaggu bra du fant en måte å få i deg napoleonskake på, ville vært trist å se den skuta gå for siste gang.

Reply
Stella mai 13, 2011 - 14:02

Å. Nei. Så synd at det snart er bursdag her i huset igjen…

Da jeg var lita jente gikk jeg og mamma på konditori en gang i måneden og da fikk jeg napoleonskake.
Jeg fikk som voksen diagnosen cøliaki og i mange år måtte jeg bare se på at andre spiste napoleonskake, noe av det beste jeg vet.
I fjor fant jeg glutenfri butterdeig i Sverige og bestemte meg for å prøve. Og ble ekstremt overraska over hvor enkelt det var!
Denne gangen skal jeg prøve med fersk vanilje (har brukt ferdig krem).
Tusen takk for fristende oppskrift og bilde!

Reply
Malwina Steen mai 13, 2011 - 21:40

Har ti tommeltotter når det kommer til baking jeg.. så jeg må bare spørre.

Hvordan får man egentlig stykkene fine og rektangulere? Stekekantene på butterdeigen må vel kjæres til etter steking, ser bare for meg at dette med kremen blir bare søl?

Reply
Espen Nersveen mai 13, 2011 - 23:00

Man skjærer først ut stykkene når kaken er helt ferdig og har fått kjølt seg ned i kjøleskapet. Så skjærer man først bort ujevnhetene rundt hele kaken, så fine rektangulære stykker. Det er viktig å bruke en skarp brødkniv også på en måte sage opp kaken. Ikke bruk press for da kan man lett ødelegge. Gikk fint for meg med mitt første forsøk.

Reply
Sukkerogmel mai 13, 2011 - 23:56

Det så godt ut! Nam, bare elsker napoleonskake!

Reply
Espen Nersveen mai 14, 2011 - 07:06

Jeg ELSKER Napoleonskake.

Reply
Terje M. Thoresen mai 15, 2011 - 08:52

Svar til Kari.
For 50 år siden var det alminderlig og benytte Rom i både krem og melisen, og nå i senere tid var det et bakeri her i Vestfold som hadde Napolionskaker med Rom som de sogle i sixpack, disse er også borte så nå finnes det ikke gode Napolionskaker lenger.

Hilsen en Napolionskake elsker som har levd en stund.

Reply
Auden mai 15, 2011 - 09:37

Hei!
Må bare kommenter denne kaken.
Verdens beste napolionskake lages nemlig av
Kjelstad Bakeri på Lena, Østre Toten.

Hilen

Adicted

Reply
Espen Nersveen mai 15, 2011 - 11:38

Terje: Merker at jeg skulle gitt mye for å sitte på en kafe en søndagsformiddag i 1961 og kost meg med en sterk kopp kaffe og en napoeleonskake med rom. 🙂

Auden: Østre Toten it is.

Reply
Napoleonskake | Sverre Sætre Prosjektet mai 20, 2011 - 09:35

[…] Oppdatert mai 2011: Nå kan du finne oppskriften og fremgangsmåten på Napoleonskaken hos Heia Mat […]

Reply
Malwina Steen mai 28, 2011 - 15:19

Oppskriften utprøvd to ganger!! Like perfekt resultat hver gang!!!! Verdens beste oppskift!!! TAKK!

Reply
Espen Nersveen mai 31, 2011 - 12:13

Så bra da. 🙂

Reply
Kari juni 11, 2011 - 17:12

Til Terje M. Thoresen!

Jeg har ikke levd så lenge som i 50 år, men jeg husker tydelig at Napoleonskake smakte rom da jeg var liten. Faren min pleide ofte å kjøpe med seg disse kakene hjem. 🙂

Reply
Sindre juli 18, 2011 - 18:06

Tror faen meg jeg skal ta å bake meg ei litta Napoleonskake når jeg får lønn på onsdag!

Gledamai!

Reply
Espen Nersveen juli 19, 2011 - 10:46

Det blir onsdagen sin det. 🙂

Reply

Legg igjen en kommentar til Napoleonskake | Sverre Sætre Prosjektet Avbryt

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.