Hjem MINE OPPSKRIFTERDESSERT OG KAKER HJEMMELAGET VANILJEIS

HJEMMELAGET VANILJEIS

av Espen Nersveen

Få ting symboliserer glede og god stemning like tydelig som et berg av iskrem, men det er jo også, sammen med sjokolade, tidenes trøstemat. Det må jo være en grunn til at piker i kjærlighetssorg alltid tyr til en stor boks med Häagen-Dazs eller Ben & Jerry’s, det er vel ikke bare en myte? Så hva er vel bedre enn å kunne lage det selv, slik at man til enhver tid kan ha godstemning/trøstemat (stryk det som ikke passer) i fryseren.

Jeg har som nevnt diverse ganger tidligere en fantastisk fin Kitchen Aid maskin hjemme som brukes svært flittig, og til denne har jeg nå skaffet et tilbehør som gjør at jeg kan lage is. Det er i hovedsak en arbeidsbolle med doble sider med vann i mellom som til enhver tid ligger i fryseren. Så når selve isen er laget så tar man opp bollen og kjøler ned isen i denne mens det vispes, for så å helle det over i en beholder til frysing. Gi det noen timer i fryseren og isen er ferdig. Topp stemning.

Det er utallige smakskombinasjoner man kan tilføre isen, men siden dette var mitt aller første forsøk så valgte jeg å begynne med den mest elementære, vaniljeisen.

INGREDIENSER

 • 5 dl kremfløte
 • 5 dl h-melk
 • 200 g sukker
 • 10 eggeplommer
 • 1 vaniljestang
 • 1 ts salt
 • TILBEHØR
 • 8 pasjonsfrukt
 • 3 ss melis
 • mørk sjokolade
 • bringebær

SLIK GJØR DU DET

– Hell kremfløten, melken og 100 g sukker i en kjele.

– Del opp vaniljestangen, skrap ut frøene og ha de i kjelen sammen med selve stangen.

– Over middelshøy varme så varmer du opp melkeblandingen til det såvidt begynner å bevege seg i toppen. Ta da kjelen tilside og la stå i 20 minutter. Så plukker du ut vaniljestangen.

– I en arbeidsbolle/kjøkkenmaskin så har du 10 eggeplommer og de siste 100 gram med sukker. Vispes sammen til en luftig eggedosis.

– Gi melkeblandingen en ny oppvarming slik som sist før du heller den svært sakte og forsiktig over i eggedosisen mens du hele tiden lar vispa gå. Når det hele er godt blandet så har du det over i en ren kjele igjen og varmer blandingen sakte opp til det igjen såvidt begynner å bevege seg på overflaten.
En enklere og tryggere måte å gjøre dette på er og ha blandingen i en metallbolle som du har over en kjele med kokende vann. Ikke la bollen gå ned i vannet, men la dampen gjøre oppvarmingen.

– Dersom du valgte å gjøre oppvarmingen i en kjele så har du blandingen over i en metallbolle. Dersom du valgte å gjøre oppvarmingen i en metallbolle med damp så har du jo allerede blandingen der den skal være. Sett metallbollen med isblandingen over i et isbad. Altså i en litt større bolle fylt med iskaldt vann og helst også isbiter. Ble veldig mye is nå gitt. Dryss over en teskje salt. Grunnen til at man bruker metallbolle er at det frakter både kulde og varme fantastisk mye bedre enn f.eks. plastikk. Så både oppvarming og nedkjøling går langt raskere.

– Når blandingen er kjølt ned til romtemperatur så setter du bollen inn i kjøleskapet og lar den stå der til den har oppnådd kjøleskapstemperatur. Så ja, det er snakk om endel venting når man lager is. Dersom du ikke har ismaskin så fortvil ikke, du har ikke jobbet deg helt hit uten mulighet for å fullføre, meeeen jeg vil absolutt anbefale deg å gå til anskaffelse av et hjelpemiddel her.

– Dersom du vil gjøre det manuelt så setter du rett og slett bollen i fryseren, men da er du nødt til å røre godt rundt i blandingen ca. hvert kvarter i en 4 timers tid for å unngå iskrystaller. Ikke veldig fristende?

– Dersom du har en ismaskin eller som meg, iskremtilbehør til kjøkkenmaskinen, så finner du det frem nå. Slå den på slik at vispa går også heller du blandingen jevnt oppi. La den stå og blande i en 20-30 minutters tid. Nå har blandingen fått en myk iskonsistens og er klar for overføring til en passende beholder. Sett beholderen i fryseren og la stå i en 4 timers tid til den er godt fryst.

– Til servering så skraper du ut innmaten av pasjonsfruktene og koker opp dette med noen spiseskjeer med melis. Settes så kjølig til servering. Skyll noen bringebær og smelt litt mørk sjokolade over et vannbad.
Dander så lekkert du bare kan og kos deg med en blanding av fløte og sukker helt uten dårlig samvittighet. Smaker fantastisk godt. Heia iskrem.

Mer snacks

7 kommentarer

C´est parfait! | Hobbykokken.no februar 27, 2011 - 15:04

[…] Jeg er veldig glad i is og har de siste 15 årene lagd mange forskjellige varianter. Jeg har også skrevet en veldig grundig artikkel om iskrem tidligere – den kan du lese her: Iskrem – ikke så enkelt allikvevel. En av mine norske favoritt-matblogger, heiamat.no, har også laget en veldig fin artikkel om iskrem. Den kan du lese her: hjemmelaget vaniljeis. […]

Hjemmelaget jordbæris | Heia Mat mars 15, 2011 - 10:21

[…] er ikke lenge siden jeg lagde hjemmelaget is for aller første gang, det begynte med vanilje og det smakte fantastisk. Det var nå tid for runde nummer to, og vi holdt oss fortsatt til det jeg […]

Tore T mars 24, 2011 - 22:53

Har du tenkt på å bytte ut bringebærene med riflede sylteagurker (evt. pariseragurker), og bruke laken fra glasset i steden for H-melk?

… Hadde vært digg (og kult) fordi det er nytt.

Espen Nersveen mars 24, 2011 - 22:55

Jeg er enig i kulheten og at det er noe nytt, men jeg må si jeg er svært skeptisk til om det er noe godt?

Erik Fjell mars 25, 2011 - 09:41

Tore T er eni at de er deili med sylteagurk, men du kan ikke broke laken i stede for H-melk. Da blir de tull.

Ingvild august 25, 2012 - 09:47

Hei!
Jeg har fått inn ønsker om sjokoladeis, og tenkte å prøve meg på det i dag. Men er usikker på hvor mye sjokolade jeg skal ha i. Har du prøvd å lage det?

#272: C´est parfait! – Hobbykokken.no januar 20, 2019 - 09:59

[…] Jeg er veldig glad i is og har de siste 15 årene lagd mange forskjellige varianter. Jeg har også skrevet en veldig grundig artikkel om iskrem tidligere – den kan du lese her: Iskrem – ikke så enkelt allikvevel. En av mine norske favoritt-matblogger, heiamat.no, har også laget en veldig fin artikkel om iskrem. Den kan du lese her: hjemmelaget vaniljeis. […]

Det går ikke å kommentere