Hjem MINE OPPSKRIFTERBRØD OG BAKST PANNEKAKER

PANNEKAKER

av Espen Nersveen

Pannekaker, hverdagskost nummer en i min barndom hvertfall. Noe av det enkleste man kan få servert, allikevel vekker det gode minner. Bare jeg tenker på pannekaker får jeg sinnsykt lyst på et stort og kaldt glass melk. Livet består jo stort sett av hverdager så er jo greit å ha noen retter i ermet man kan servere på disse dagene også. 🙂

Det fins jo ferdige poser med pannekakerøre som det gjør med alt annet, men er det egentlig noe poeng å kjøpe halvfabrikata når det er så latterlig enkelt å lage selv. Memoriser 5,4,3-regelen så sitter oppskriften utenat på null komma niks, altså 5 dl melk, 4 egg og 3 dl hvetemel.. Pannekakerøre består jo av ingredienser de fleste har hjemme til enhver tid, har man et godt syltetøy og kanskje en sitron og litt bacon også så er denne middagen alltid tilgjengelig. Selv uten at man må i butikken, fantastisk.

INGREDIENSER

  • 5 dl melk
  • 4 egg
  • 3 dl hvetemel
  • 1 ts salt
  • syltetøy, sukker og bacon
  • smør til steking

SLIK GJØR DU DET

– Begynn med å blande hvetemel og salt med ca. halvparten av melken, vispes godt sammen.

– Spe så i resten av melken og visp inn eggene. Bland godt så du får en jevn og fin røre uten klumper. La stå i ca. 30 minutter.

– Ha litt smør i en panne, jeg liker å bruke klarnet smør så slipper man å bekymre seg for at smøret svir seg. Hell i litt røre og stek i noen minutter til den har fått en fin gyllenbrun farge. Snu kaka ved å slenge den ut av panna med en kjapp håndbevegelse slik at den lander perfekt med den stekte siden opp, om du ikke har dreisen på dette så øv deg uten middagsgjester, dette er noe enhver hobbykokk bør mestre. Stekes raskt på den andre siden før den legges over på en rist for hviling, gjerne med et håndkle over seg for å holde varmen.

– Smør på et godt lag med syltetøy, skvis over noen dråper sitron og brekk over noen biter med sprø bacon. Nam nam nam. Og ikke minst, server med et stort glass iskald melk.

– Hverdag, velkommen skal du være.

Mer snacks

11 kommentarer

Olav Birkeland februar 28, 2011 - 18:42

Godt å se pannekaker her også -selv lager jeg aldri pannekaker uten kardemomme, men det er jo klart din oppskrift gir et bedre utengangspunkt for variansjon av smakstilsetninger.

Artig at du slår et slag for pannekake-flipping. Jeg er stolt av å si at jeg også får det til -med støpejernspanne! 😉

Espen Nersveen februar 28, 2011 - 18:57

Pannekaker er digg, kardemomme høres overhodet ikke feil ut. Hvor mye ville du hatt i forhold til det jeg har i røren?
Og pannekake-flipping er jo grunn i seg selv til å lage pannekaker. Veldig gøy når man bommer og den lander et sted den overhodet ikke skulle vært. 🙂

Karen Moe Møllerop mars 2, 2011 - 10:30

Pannekaker er svært undervurdert, spesielt som fredagsmat. Fikk lyst til å dele oppskriften jeg tar utgangspunkt i når jeg ikke vil ha middag, men dessert. Den er en modifisert Viestad.

2 egg (3 hvis de er små)
Halv teskje salt
Halv teskje kanel
2 teskjeer honning (eller mer hvis du har sweet teeth. Honningen kan med fordel varmes litt. Da er den lettere å blande i røra. Eller du kan bruke acacie-honning).
2 dl hvetemel
2,5 dl melk, type H
50 gram smeltet smør, helst usaltet

Visp eggene sammen med salt og honning. Bland kanel med mel og sikt og rør inn gradvis. Rør inn melk og smør til slutt. Hell røra gjennom en metallsikt for å fjerne klumper og la den svelle i en times tid. Konsistens på røra og størrelse på herlighetene er problemstillinger som har høyst individuelle løsninger. Til dessert liker jeg bra flytende røre og små, tynne kaker. Medium pluss varm stekepanne. Kanonbra med vaniljeis og bananskiver inni og gjerne honning over.
Tipper at kardemomme og sitron er finfint i denne røra også. Det skal jeg jammen forsøke neste gang.

Espen Nersveen mars 2, 2011 - 11:01

Frekt Karen.
En pannekakerøre kan jo tilsettes uendelige smakstilsetninger, hørtes svært lovende ut denne versjonen her. At pannekaker er undervurdert er jeg helt enig i, men jeg må innrømme at fredag ikke er helt dagen jeg forbinder de med. Kanskje jeg må revurdere det og koke ihop en dessertversjon en dag. 🙂

Pål Aamodt mars 2, 2011 - 11:18

Trenger ikke oppskrift for å lage pannekaker. Lev litt.

Espen Nersveen mars 2, 2011 - 12:24

Sorry Pål.
Som du vet er jeg blitt småbarnsfar på beste vestkant, her er alt planlagt, gjennomtenkt og strømlinjeformet. Livet som levemann er nok over for denne gang. 🙂

trude mars 2, 2011 - 12:27

Så bra at det er flere som bruker bacon til pannekaker!
-trodde ikke det var så vanlig i Norge?

Vi spiser middagspannekaker, ikke sånn tynne-dessert-norske-pannekaker, og da med ertesuppe til. Ingen oppskrift, alt på slump, men bruker både bakepulver og natron, for litt «løft».

Og på pannekakene har vi sirup OG bacon.
Ikke maple syrup men vanlig norsk «bake» sirup som smelter når man smører den utover.

Når jeg skriver dette, ser jeg at det muligens høres litt rart ut, men bare prøv! søtt & salt er digg sammen.

I helgene blir det amerikanske pannekaker, tykke små, med maplesyrup og… bacon! eeeelsker bacon 😉

Espen Nersveen mars 2, 2011 - 14:39

Her står jeg på i timesvis for å lage hjemmelaget iskrem, og ingen gidder å kommentere. Men så «klinkes» det til med pannekaker, og da renner kommentarene inn. Hmmm. ?? 🙂

Bacon på pannekakene er essensielt, søtt og salt er jo en perfekt kombo. En sprøstekt bacon bidrar jo også med en viktig tekstur.

Stine mars 2, 2011 - 13:56

Nei, man trenger kanskje ikke oppskrift, men det var uansett greit å bli påminnet om at pannekaker faktisk er en frokostmulighet! Spiste mine med ferskenmarmelade og en stor kopp earl grey. Dessuten lagde jeg en altfor stor porsjon røre, så nå har jeg til både middag og kvelds. Digg! 🙂

trude mars 2, 2011 - 14:58

Hehe, tipper pannekaker treffer nostalgi nerven hos de fleste av oss 😉 Og når det gjelder iskremen din, så HAR jeg altså sjekket ut oppskriften og fremgangsmåten din flere ganger men tror ikke helt på at det er så lett? skal den ikke ut og røres i mange gnggr?? anyway, skal prøve, men har ikke den fancy bollen din.. Og når det gjelder smak i is, så er jeg så harry/tantete at Baileys vinner nesten hver gang! går nemlig fint å røre litt inn i ferdig is = Brrr 🙂

Espen Nersveen mars 2, 2011 - 15:19

Må være nostalginerven som slo inn ja. Jeg har aldri lagd is uten ismaskin faktisk så vet ikke hvor vanskelig det er, tror ikke det skal være noe problem, og smaken blir nok fortsatt fantastisk, men like fløyelsmyk blir den nok ikke. Så jeg vil anbefale å gå til innkjøp av en ismaskin til kjøkkenmaskinen din, om du har da. 🙂

Det går ikke å kommentere