Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT LAMMESKANK BRAISERT I TOMAT

LAMMESKANK BRAISERT I TOMAT

av Espen Nersveen

Etter hvert som matinteressen har blitt større og større så har det også blitt mer interessant å følge de forskjellige sesongene og hvilke råvarer som hører til. Høsten er for meg synonymt med treig mat, gryter som står og godgjør seg i timesvis og marinerer hjemmet med fantastisk duft. Hvem bryr seg vel om regn og kalde gufs, når hjemmet er fylt av varme og god mat. 🙂

Lam er uten tvil blant de mest populære råvarene for denne sesongen, og godt er det, for lam er fantastisk. Da årets første lam skulle serveres her hjemme falt valget på skanken, den nederste delen av lammelåret.
Lammeskanken er et stykke som trenger lang behandlingstid for å få det mørt. Men gi det noen timer i ovnen med litt godt tilbehør og det smelter på tunga og smaksløkene dine er deg evig takknemlig. Denne oppskriften fant jeg i Maison Mat & Vin og den ble en stor suksess. Prøv sjæl.

Oppskriften her er nok til 2 personer.

INGREDIENSER

 • 1 stor lammeskank ca. 750 gram (eventuelt to små)
 • 1 ss tørket rosmarin
 • 1 ss knust koriander
 • 1 ts chili
 • hvetemel
 • salt og pepper
 • 2 løk
 • 5-6 fedd hvitløk
 • 1 gulrot
 • 1 liten kålrot
 • 1 fennikel
 • 2 bokser hermetiserte tomater
 • 2 dl hvitvin
 • 6 store poteter til potetstappe
 • 3 dl fløte
 • 100 gram smør

SLIK GJØR DU DET

– Bland sammen alt krydderet, mort det sammen om det ikke er malt fra før. Gni først skanken godt inn med salt og pepper, ikke vær blyg med mengden og sørg for å få det inn i eventuelle kriker og kroker. Rull så kjøttet i krydderblandingen og press det godt inn i kjøttet. Dryss så et tynt lag med mel over og brun kjøttet i en panne sammen med litt olje på høy varme.

– Finn frem en kjele som er stor nok til å romme lammeskanken stående på høykant. Ha noen spiseskjeer med olje i kjelen og fres finhakket løk, hvitløk, gulrot, kålrot og fennikel. Fres dette i noen minutter og hell så over hvitvin. Gi det et oppkok før du tilsetter tomatene, legg kjøttet i gryta slik at benet peker oppover. Sett på lokk og og sett gryten i ovnen ved 175 grader. La det stå i minst 2 timer, jeg hadde min i 3 timer og det ble veldig bra. Kjøttet skal løsne lett av bena når det er ferdigstekt.

– Ha noen skrelte poteter i en stor gryte med vann, gi det et oppkok, skru ned varmen og la potetene trekke på svak varme til de er helt gjennomkokt. I en mindre kjele så koker du opp 3 desiliter fløte sammen med noen fedd hvitløk. Sil av vannet fra potetene, tilsett gradvis hvitløksfløten og temperert smør og visp potetene til stappen har ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.

Mer snacks

8 kommentarer

Tweets that mention Treig lammeskank | Heia Mat -- Topsy.com oktober 12, 2010 - 20:58

[…] This post was mentioned on Twitter by Hanne Stensvold and Heia Mat, Heia Mat. Heia Mat said: Lam er essensielt for at høsten skal bli en trivelig årstid, jeg anbefaler lammeskank, en fantastisk råvare – http://bit.ly/9moaUp […]

fattus norvegicus oktober 13, 2010 - 16:20

Lammeskank er godt. Det er for øvrig okseskank også, og selvsagt kalveskank (osso bucco). Fin blogg, liker særlig bildene.
Sjekk gjerne ut min også. 🙂

Espen Nersveen oktober 13, 2010 - 18:21

Skank er topp. Misunnelig på den grillmaskintingen din, den så sweet ut. Fått meg hus og hage sjæl nå så må begynne å lete etter noe slikt jeg og.

Gabriel august 7, 2011 - 14:50

Takk for oppskrift!! Det ble en suksess av en søndagsmiddag. Hadde ikke hvitvin, men rose funket bra;) Har du tips til noe crunchy som en kan ha som garnityr? Tenkte at dersom en lager det til en finere anledning kunne det vært fint med en annen tekstur i tillegg til det myke…

Lisa september 10, 2012 - 07:16

Espen, dette var helt nydelig! Jeg blir så glad hver gang favorittmatbloggeren min har en oppskrift klar på det jeg har lyst til å lage 🙂

Espen Nersveen september 10, 2012 - 08:00

Takk for fine ord, og så hyggelig at det smakte. 😉

Sølvi november 26, 2014 - 22:15

Hei 🙂

Her var det mye god mat, og artie innledninger. Min nye «matblogger-favoritt», tror 🙂
Men jeg har et spørsmål om koking av lammeskanken. Går det ann å bruke leirgryte i stedet for gryte på ovnen?

Sølvi

Espen Nersveen november 26, 2014 - 23:12

Så hyggelig da.
Jeg har aldri brukt leirgryte selv, men ser ikke noen grunn til hvorfor ikke det skulle funke. Kjør på. 🙂

Det går ikke å kommentere