Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR PANNESTEKT HAVABBOR

PANNESTEKT HAVABBOR

av Espen Nersveen

Det jeg liker aller best med fisk er at du får produktet inn på kjøkkenet akkurat slik det så ut når det svømte rundt i havet. Eller muligheten er jo hvertfall der, ferdige fileter har nok fortsatt rundt 99% av markedet, men selv syntes jeg det er langt morsommere å kjøpe hele fisk.
Sløying, rensing og filetering er noe jeg trives med og det bidrar til høyere selvtilfredshet ved ferdigstilt måltid. Så når jeg var på Meny nå sist så stod det mellom uer og havabbor, valget falt på sistnevnte grunnet passende størrelse.

INGREDIENSER

 • 1 hel havabbor
 • potet
 • sellerirot
 • rødbete
 • bladpersille
 • 1 liter appelsinjuice
 • 1 dl fiskekraft
 • 1 sitron
 • smør
 • olje
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Pannestekt fisk er noe av det aller beste jeg vet, og det minner meg også om somre på hytta med selvfisket torsk eller flyndre til middag. Nam nam.

– Start med å sløye fisken og skyll den godt, dersom du skal steke og spise fisken med skinn så må skjellene skrapes vekk. Dette gjøres enkelt med baksida av en kniv, skyll godt.
Så skjærer du ut to perfekte fileter med en fileteringskniv. Fjern eventuelle ben med en pinsett.
Det kan også være lurt å lage noen snitt i skinnet så fisken ikke bøyer seg ved steking.

– Begynn med å skrelle og skylle potet, sellerirot og rødbeter. Del selleri og potet i relativt store biter, salte og pepre godt og ha de i en ildfast form sammen med litt olje. Sett formen i en forvarmet ovn på 200 grader og stek i ca. 1 time.

– Rødbetene skjærer du i litt store terninger og har i en kjele sammen med 1 liter appelsinjus, kok i ca. 1 time. Sil av rødbetene, spar på væsken, og ha de over i en blender sammen med en klatt med smør. Kjøres til pure, spe med væske til ønsket konsistens er oppnådd, smak til med salt og pepper.

– Ha fiskekraften og saften fra en sitron i en liten kjele, reduser dette til ca. halvparten. Tilsett ca. 50 gram smør som du pisker inn, smak til med salt og pepper. Denne sausen skal være ganske syrlig.
Gni fisken godt inn med salt og pepper, ha litt olje i en varm panne og legg stykkene i med skinnet ned. La de steke i noen minutter til de er nesten gjennomstekt. Skru av varmen, ta platen til side og snu fiskestykkene.

– Anrett på tallerken, vær varsom med den syrlige sausen, pynt med litt persille og nyt av havets gleder.

Mer snacks

4 kommentarer

Lars oktober 5, 2010 - 21:28

Dette så bare godt ut! Havabbor er fantastisk 😉

Espen Nersveen oktober 6, 2010 - 21:18

Thanks dude. Det var faktisk svært digg. 🙂

Ellen Vik november 23, 2017 - 20:04

Hei (A)!
Jeg bor lange perioder i Catalonia, og LUBINA har blitt yndlingsfisken min her. I dag ville jeg prøve noe annerledes enn den måten de lager den på her. (Helsyekt med potet- og tomatskiver pluss mye hvitløk). Jeg googlet og fant din oppskrift. Har nettopp spist og er mett og fornøyd. Hadde en verdejo-vin i glasset (K-naia). Men… jeg måtte jo eksperimentere litt, så jeg hadde litt ingefær i rødbetene og saft fra appelsiner. Den ble en smule bitter, så det var kanskje ikke lurt? Uansett; takk for fin oppskrift. Sånn lager jeg Lubina/ havabbor heretter, og i fiskebuikken fileteterer de. GRACIAS😗

Espen Nersveen november 24, 2017 - 09:45

Velbekomme, artig hvordan gamle oppskrifter plutselig dukker opp igjen. Bra at den falt i smak da i det minste. 😉

Det går ikke å kommentere