Hjem MINE OPPSKRIFTER GRESSKARSUPPE

GRESSKARSUPPE

av Espen Nersveen
For noen dager siden så var jeg en tur på Meny ute på CC Vest, en fantastisk matbutikk med gigantisk utvalg, og der kom jeg tilfeldigvis over et lite lass med gresskar. Denne grønnsaken er jo et visuelt mesterverk og da jeg aldri hadde lagd noe med gresskar før så måtte jeg jo ta med meg et. Så jeg plukket med meg en lekkerbisken på 4,8 kg mens jeg funderte på hva jeg skulle bruke den til.

Gresskaret hadde nå tilbragt noen fine dager på kjøkkenbenken vår og sikkert fundert over når det skulle konsumeres. Så når vi i dag fant ut at vi skulle spise middag med noen venner etter en strålende tusletur i et perfekt høstvær så dukket den ideelle muligheten opp. Hva er vel hyggeligere enn en råvare man både kan ha det moro med og spise på engang.

Vi kjøpte inn ingredienser til suppe og slipte kniven for litt god gammaldags utskjæringsmoro. Jaggu veit jeg om det var suppa eller lykten som ble best, en trivelig kveld var det hvertfall.
Vi kunne nok fått en god del mer kjøtt ut av gresskaret, men med denne oppskriften og med litt brød ved siden av så ble det akkurat nok til 6 stk.

INGREDIENSER

 • 1 gresskar på nesten 5 kg
 • 1 purre
 • 1 løk
 • 1 bit ingefær
 • 5-6 fedd hvitløk
 • 3 dl creme fraiche
 • bacon
 • gresskarkjerner
 • gressløk
 • 2 liter kraft/buljong
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Begynn med å skjære av toppen på gresskaret, gjør det med kirurgisk presisjon slik at det vil passe perfekt på toppen igjen når all innmaten er tatt ut. Fjern kjerner og det myke i midten, skjær så ut alt kjøttet og grovhakk det.

– Gi så selve gresskaret til en som ikke er involvert i matlagingen og gi vedkommende ansvaret for dagens kunst-innslag, den veldig viktige utskjæringen. Grovhakk purre, løk, hvitløk og ingefær. Ha litt olje i en kjele og fres gresskar og grønnsaker i noen minutter. Kok opp kraften og hell over grønnsakene til det dekker.

– Gi det et oppkok og la det småkoke til alt er mørt. Sil av væsken, men spar på den, kjør så alle grønnsakene i en blender og ha det tilbake i kjelen. Spe med væsken til du har fått ønsket konsistens. Ha så i creme fraiche og smak til med salt og pepper. Hold suppa varm til servering.

– Sett en panne på svak varme og la baconet steke i en halvtimes tid, ta det så over på litt kjøkkenpapir og la det renne av seg. Baconet blir fantastisk sprøtt og godt når det får kost seg i panna på svak varme over lengre tid kontra hurtigsteking på høy varme. Knekk baconet i små biter og ha de over i en bolle på bordet.

– I en tørr panne så rister du gresskarkjernene, ha også de over i en bolle på bordet.

– Rett før servering så blander du en god neve med gressløk inn i suppa, anrett i skåler og strø gresskarkjerner og bacon over. Nytes med godt brød og god utsikt til den fantastiske lykta.

 

LagreLagre

Mer snacks

4 kommentarer

Werner oktober 18, 2010 - 19:12

Med eller uten lykt, gresskarsuppe er dritgodt. Når det er sagt fikk du til en rimelig evil lykt!

Tweets that mention Gresskarsuppe | Heia Mat -- Topsy.com oktober 19, 2010 - 18:36

[…] This post was mentioned on Twitter by Heia Mat, Heia Mat. Heia Mat said: Om det var suppa eller lykten som bidro mest til god stemning vites ikke, men gresskar er hvertfall både digg og gøy – http://bit.ly/bjNr1t […]

Anna oktober 30, 2010 - 17:49

Jeg lagde denne til Lars. Han fikk ikke bacon, men blei glad likevel. Dødsgodt med ingefær!

Espen Nersveen november 4, 2010 - 17:24

Det er godt å høre, som koneemne er det viktig å kunne brødfø sin mann.

Det går ikke å kommentere