Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR HJERTESKJELL

HJERTESKJELL

av Espen Nersveen

Min mor fylte nylig år og min gave til henne var å invitere hele familien hit på middag. Siden hun er svært glad i sjømat mens pappa er en mer klassisk kjøtteter så var det naturlig, da det var mammas dag i dag, med en handletur på fantastiske Fjelberg. Det ble handlet inn superferske hjerteskjell i tillegg til diverse annet snacks som skal bli behørig omtalt siden.

Hjerteskjell er en del av muslingfamilien og består av over 100 forskjellige arter. De er ganske like blåskjell både i smak og tilberedningsmetode. Det er litt mindre mat i hvert skjell, men er jo uansett fint å variere litt. I motsetning til blåskjell som ofte holder seg godt over sjøbunnen så lever hjerteskjellene nede i sanda. Så man bør være litt ekstra nøye med å skylle disse, selv om de jo kommer rengjort fra butikken.

INGREDIENSER

  • hjerteskjell
  • hvitvin
  • sjalottløk
  • hvitløk
  • chili
  • bladpersille
  • olje
  • sitron

– Ha skjellene over i en sil, sett i vasken og la det renne kaldt vann over i en 20 minutt for å være sikker på at all sanden er skylt bort. Som med blåskjell så må alle døde skjell kastes, det vil si skjell som er åpne eller som har tydelige hakk eller hull i skjellet.

– Finhakk sjalottløk, hvitløk, chili og bladpersille. Sett bladpersillen tilside og ha resten over i en varm kjele sammen med litt olje. Dette freses raskt til det har fått en blank overflate. Hell så over litt hvitvin, gi det et lite oppkok. Ha i bladpersillen og skjellene. Rør litt forsiktig rundt i gryta. Ha på lokk og la det dampe i noen minutter til skjellene har åpnet seg.

– Sil væsken over i et litermål f.eks. og ha skjellene over i en mer presentabel serveringsskål. Hell så væsken tilbake over skjellene jevnt og forsiktig slik at alle skjellene får litt væske over seg. Skvis over saften av en sitron. Sett skålen på bordet og spis med fingrene.

– Spar på og frys ned det som blir igjen av væsken, det er en vanvittig smaksrik kraft som kan benyttes ved en senere anledning.

– Server med en god hvitvin og litt brød som kan dyppes i kraften. Dette er nydelig sommermat som tar null tid å lage, men som smaker fantastisk.

Mer snacks