Hjem MINE OPPSKRIFTERKRAFTER OG SAUSER HJEMMELAGET KETCHUP

HJEMMELAGET KETCHUP

av Espen Nersveen

Ketchup er vel kanskje det tilbehøret som blir brukt mest rundt om i de tusen hjem. Noen har det på alt, mange har det på mye og resten har det på litt. Hos oss er den ikke så veldig flittig brukt, men det hender at vi kliner en dæsj med Heinz på en pølse eller en burger eller så.

Jeg syntes butikk-ketsjup smaker litt fabrikk og som oftest er den altfor søt, da særlig Idun sin versjon. Det er vel nettopp derfor barna elsker den. Den aller første oppskriften på ketsjup kan spores helt tilbake til 1801 og det har vært svært populært helt siden midten av 1800-tallet. Heinz er uten sidestykke verdens største ketsjup-produsent og startet opp i 1876. Så jeg vil anta at siden den gang har ingrediensene og oppskriften til denne konsentrerte tomatsausen forandret seg hyppig. Det var med andre ord på høy tid å snekre sammen sin egen versjon. Heia Ketchup.

Med denne oppskriften får du nok ketchup til å fylle litt over et halvt syltetøyglass.

INGREDIENSER

 • 7 store tomater
 • 1 løk
 • et par hvitløksfedd
 • 1 chili
 • 2-3 ss rødvinseddik
 • saften av en halv sitron
 • 2 ts paprikapulver
 • 2 ts karripulver
 • 2 ss tomatpure
 • sukker
 • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Kok opp en kjele med vann og fyll opp en bolle med isvann ved siden av. Skjær et lite kryss i hver ende av tomatene, ha de i det kokende vannet i ca. 30 sekunder før du tar de over i isvannet. Nå skal det være en enkel sak å dra av skallet. Del så tomatene i fire.

– Ha litt olje i en varm kjele og tilsett grovhakket løk, hvitløk og chili. La det surre i et par minutter, tilsett et par teskjeer med paprikapulver og karripulver samt et par spiseskjeer med tomatpuré. Bland alt sammen og la det surre videre i ca. 1 minutt. Ha i tomatene, noen spiseskjeer med rødvinseddik og sukker samt litt salt og pepper. La det stå og småputre i en 30-40 minutt til mesteparten av væsken er kokt ut. Smak til med sitron, sukker, salt og pepper.

– Hell blandingen over i en blender og kjør den til en fin og jevn puré. Om du er fornøyd med både konsistens og smak så heller du det over i en lufttett beholder og kjøler ned. Om ikke kan du ha den tilbake i kjelen og koke videre inn samt smake den frem til perfeksjon.

– Målet er ikke at det skal smake som industriketchup, men som en konsentrert, søtsyrlig, smakskraftig og utrolig fresh tomatsaus.

Lykke til.

Sleng gjerne over egne erfaringer, samt tips og triks for å lage den ultimate ketchup!

Mer snacks

4 kommentarer

Eirik juni 21, 2010 - 09:29

Det skal prøves..

e.

Henrik juni 21, 2010 - 09:46

sinnsykt delikat bilde, ser skikkelig godt ut!

Kristin juni 21, 2010 - 20:26

Ellers har Jamie Oliver en knallgod oppskrift på sin hjemmeside, med grønne tomater og worchester sauce som er en slæger…

Snasen hamburger | Heia Mat juli 7, 2010 - 17:25

[…] ønsket salat som rødløk, isbergsalat, tomat, osv. Plasserer burgeren på plass, dekker denne med hjemmelaget ketsjup og hugger […]

Det går ikke å kommentere