Tidligere i våres så ble jeg den stolte eier av en bunnsolid pelletsgrill fra Yoder Smoker. Jeg jobber i Gastronaut.no, og vi importerer mange av de feteste grillene tilgjengelig på markedet. Jeg skal i en senere post gå nærmere inn på hva en pelletsgrill er, og hvorfor det er så bra, men inntil videre så er alt dere trenger å vite at det er knallfett.

Mitt første prosjekt på denne nye grillen var en råvare som jeg er ekstremt glad i. Jeg tror jeg har tilgode å møte noen som ikke elsker BBQ-ribs. Deilige baby back ribs som har fått ligge lenge på lav temperatur og godgjort seg, mens røyken sakte, men sikkert trenger inn i kjøttet. Herregud, jeg får vann i munn bare av å skrive om det.

ribs02

 

Så lenge man har en ok grill der du kan grille indirekte, bra råvarer og god tid så er det ekstremt enkelt å lage ribs. Og det er vel verdt ventingen. Resultatet ble helt fantastisk, og jeg og et par av mine matglade venner spiste oss inn i et matkoma, og klarte knapt å reise oss fra stolen i etterkant. Det eneste som er viktig å passe på er at grillingen foregår indirekte, og at temperaturen er mer eller mindre jevn og lav hele tiden, men det er en råvare som tåler litt juling så sjansen er stor for at sluttresultatet blir knallbra uansett slingringsmonn.

If there is one person I’ve always been faithful to, it has been Freddie. I’m afraid that friendship is now screwed as well. These ribs are the most amazing, mouthwatering, fingerlickin’ deliciousness that I’ve ever tasted. I’m hiring this tall, dark and handsome man godammit.
Francis Underwood

 

INGREDIENSER

  • 500 g baby back ribs pr. pers
  • krydderblanding
  • bbq saus

SLIK GJØR DU DET

– Du bør helst begynne dagen før for best mulig resultat. Aller først så finner du frem en skarp kniv og lager et lite snitt helt i enden av ribsene, på baksiden. Så tar du tak i membranen, og river den av. Det gjøres enklest dersom du holder tak i den med litt kjøkkenpapir.

– Når membranen er av så er det tid for å gni inn krydderet. Finn frem den hjemmelagde krydderblandingen og gni kjøttet inn med rause mengder. Det kan knapt bli for mye. Rub det godt inn i kjøttet.

ribs03

 

– Pakk kjøttet inn i litt aluminiumsfolie, og la ligge til neste dag.

– Ribsene trenger oppimot 6 timer på grillen, så det gjelder å være tidlig ute. Grillen tennes, og varmes opp til den holder ca. 110 grader. Legg på kjøttet, lukk lokket på grillen og la ligge i 2,5 timer.

– Etter 2,5 timer så legger du kjøttet over i en aluminiumsform, eventuelt bare litt aluminiumsfolie, og pensler det med bbq-saus. Igjen kan du gjerne være raus med mengden.

ribs04

 

– Når alt kjøttet er penslet med saus så pakker du kjøttet godt inn med folie, og legger pakkene tilbake på grillen. Denne gangen holder det at de ligger i ca. 2 timer. Fortsatt på 110 grader.

– Etter nye 2 timer så tar vi kjøttet ut av form/folie, og legger det direkte tilbake på grillen. Der skal det nå få ligge i en times tid til sausen er godt karamellisert.

– Så etter 5,5 timer er altså ventingen over, men den er på ingen måte forgjeves. Det du nå har foran deg er sannsynligvis noe av det beste du har laget, ja rett og slett noe av det beste som fins. Ekstremt mørt, saftig og smaksrikt kjøtt som smelter på tungen. Hallelujahmat.

– Tilbehør er for pyser, men siden vi er litt femi av oss så hadde vi en god porsjon smør- og fløterik potetmos til som vi dyppet grisen i. Dæven. Matorgasme.

ribs05

 

Print Friendly, PDF & Email