Fy faen som jeg er glad i godt brød. Det er ikke pent å banne, men noen ganger er det det eneste som funker. Jeg elsker brød. Intenst. Alltid gjort det. Med litt rask hoderegning så vil jeg anslå at jeg har spist i overkant av 40.000 brødskiver. Stable de oppå hverandre så snakker vi fort et brødtårn på rundt 800 meter, eller Empire State Building + Empire State Building + Monolitten + Monolitten + Meg + Meg. Det er tårnet sitt det.

Visste du at en brødskive er ca. 100 kalorier? Med litt smør og pålegg så snakker vi fort 150 kalorier. Om man da tar utgangspunkt i at 7000 kalorier tilsvarer 1 kg så betyr det at jeg har lagt på meg ca. 857 kg bare ved å spise brød. Eller motsatt, dersom jeg aldri hadde rørt disse brødskivene så hadde jeg hatt en vekt på -737 kg. Min indre anorektiker feller en uforløst tåre.

Egentlig vil jeg jo bare lire av meg masse usammenhengende brødtøys, brødmetaforer og brødhistorier fra brøddommen, unnskyld, barndommen. Men bloggen min er jo ikke for meg, den er for deg, og jeg antar at grunnen til at du har trykket deg inn hit er fordi du er på jakt etter oppskrift på brød. Et jævlig godt brød. Og det skal du få.

Grytebrød, eltefritt brød, no-knead-bread, en etterhvert velkjent brødbakingsteknikk. Den er enkel, fleksibel og så og si feilfri. Kan man si at man har en matblogg uten å ha minst en oppskrift på et slikt brød? Jeg er usikker, men i ren frykt så kommer min oppskrift her. Og du skal ikke se bort ifra at det kommer flere.

De fleste oppskrifter rundt omkring på webben har utgangspunkt i en deig med 500 gram mel. Det er bare sløsing av arbeidskraft og tid, skal du først bake et brød så baker du med 1 kg mel. De fleste oppskriftene har også en rutine etter den lange kaldhevingen, der brødet legges ut på benken med masse mel, brettes et par ganger og hever videre i 2 timer. Dette er også helt unødvendig, skaper bare masse søl og krever ekstra innsats. Hele poenget med dette brødet er jo at det er så utrolig enkelt, så dermed stryker vi den biten av oppskriften. Det du sitter igjen med er da i all sin enkelthet; bland sammen noen ting, vent et døgn, stek, spis. Huleboerbrød.

Halvparten av melmengden bør bestå av siktet hvetemel, den andre halvparten gjør du akkurat som du vil med. Og så er det helt opp til din medfødte/opptrente fantasi å finne ut hva slags finurlige smaker og ingredienser du ønsker å tilsette brødet i tillegg.

Oppskriften nedenfor er et brød jeg har hatt stor suksess med. Det blir luftig, fuktig, semigrovt og smaksrikt.

grytebread02

INGREDIENSER

  • 700 gram siktet hvetemel
  • 100 gram grovmalt sammalt hvetemel
  • 200 gram finmalt rugmel
  • 1/2 teskje tørrgjær
  • 3 teskjeer salt
  • 8 dl kaldt vann

SLIK GJØR DU DET

– Finn frem en stor arbeidsbolle. Vei og mål opp alle de tørre ingrediensene og ha de over i denne bollen. Røres lett sammen.

– Hell så over det kalde vannet, og rør dette sammen med en sleiv. Deigen skal være ganske våt. Dekk så arbeidsbollen med plastfilm, og legg over et kjøkkenhåndkle. La deigen stå i romtemperatur.

– De neste 24 timene skal livet ditt leves akkurat som før, dog gjerne litt bedre. Få ut potensialet ditt. Gjør moren din stolt. Vær en god kjæreste, mann, hustru, datter, sønn, osv.

– Etter noe rundt 18 til 24 timer så er brøddeigen din ferdig. Da setter du en solid gryte med tilpasset lokk, gjerne støpejernsgryte, inn i ovnen, og setter den på 250 grader. La gryta stå i en halvtimes tid.

– Ut med gryta, dryss litt mel i bunn og hell, skrap, få deigen over i gryta. Jeg drysset også over litt solsikkefrø. På med lokket og inn i ovnen.

grytebread03

– La brødet steke på 250 grader med lokk, i 30 minutter. Ta så av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek i ytterligere 15 minutter.

– Sannsynligvis er brødet ditt perfekt stekt nå, men det kan være stor forskjell på gryten man bruker, og ikke minst ovnen. Så om du har et nøyaktig digitalt steketermometer så kan du sjekke kjernetemperaturen på brødet. Når den viser 96 grader så er du i mål. Selv bruker jeg en thermapen.

– La brødet hvile på rist en halvtimes tid. Frem med brødkniven, kviteseidsmøret og et stort glass melk.

– Eureka, brødet ditt er ferdig. Uten å tråkke Jesus på tærne, for det å lage vin av vann er kult, men å lage brød av mel er om mulig enda fetere.

There are people in the world so hungry, that God cannot appear to them except in the form of bread.
Mahatma Gandhi, India
Print Friendly, PDF & Email