Jeg var vrien i matveien som unge. Det er trist å tenke på all den gode maten jeg gikk glipp av i oppveksten. Jeg har noen år å ta igjen for å si det sånn, heldigvis er jeg godt i gang med nettopp dette. Men et av de beste fiskeminnene jeg har fra barndommen er med rødspette. Vi var på hytta og satte garn, og i ny og ne så festet det seg ei litta spette eller to. I motsetning til min far så var ikke min morfar redd for smør, så når han stekte fisk så var det omtrent 50/50 med smør/fisk i panna, lite visste jeg at dette var en vesentlig grunn til hvorfor hans sprøstekte rødspette var så forbaskanes god.

En god fiskedisk er veldig inspirirende, men også litt fryktinngytende. Jeg har lyst på det meste, men tør ikke. Det er dessverre alt for mye i denne disken som så altfor sjeldent havner hjemme på kjøkkenet. Akkurat der er jeg nok litt for vanedyr, noe jeg har planer om å justere. Så istedet for laks eller torsk så falt dagens valg på rødspette, med skinn selvfølgelig. Sprøtt fiskeskinn er jo som godteri å regne, herregud så sjukt digg det er.
Okey, fisken er i boks, så var det tilbehøret da, vanedyret var jo satt i bur hjemme så jeg fikk tenke litt nytt. Det ble ertepure, råstekte poteter og gulrøtter og chunky biter med hel bacon fra grøstad gris.

INGREDIENSER

  • 200 g fiskefilet pr pers
  • litt hvetemel
  • 250 g frosne erter pr. 2 pers
  • et par faste poteter
  • et par gulrøtter
  • litt bacon
  • sitron

SLIK GJØR DU DET

– Du lager pureen først. Kok opp vann med litt salt, og tilsett ertene. La koke i ett minutt eller to. Sil av og putt ertene i en blender sammen med ønsket mengde smør og saften fra en halv sitron. Kjøres til pure. Ha det tilbake i kjelen, smak til med salt, pepper og sitron. Varmes opp like før servering.

– Skyll, skrell og kutt opp potet og gulrot i små terninger. Kutt opp bacon i tilsvarende terninger og stek disse på middels varme til fettet er brutt ned og bitene er sprø og gode. Legg baconet over på tørkepapir for å renne av seg. Stek så potet og gulrot i baconfettet til mørt, sleng inn en klatt med smør mot slutten. Smak til med salt og pepper. Legg baconet tilbake og hold varmt til servering.

– Før fisken stekes så fjerner du eventuelle ben og tørker den godt med papir. Snitt opp skinnet med en skarp kniv slik at fisken ikke krummer seg i panna. Dryss over litt hvetemel på skinnsiden. Legg fisken med skinnsiden ned i en glovarm panne med masse olje. Sleng på litt salt på kjøttsiden og la fisken steke til nesten gjennomstekt. Trekk panna tilside, legg i en klump med smør og snu fisken. La den stå i et minutt til.

– Legg opp noen spiseskjeer ertepure på hver tallerken. Så litt potet, gulrot og bacon rundt pureen. Legg så fisken over pureen med skinnsiden opp. Dryss over litt nykvernet pepper og maldonsalt. Lukk øynene, hør skinnet knase og innse samtidig hvor viktig tekstur er i matlaging. Hurra for spettene.

Print Friendly, PDF & Email