Jeg er glad i marka, og tilbringer hvertfall en og annen helg i den. Men jeg er også en kontrollfrik, jeg liker å vite hvordan dagene og livet skal forløpe seg. Det er sikkert trivelig å traske i terreng for å finne sopp, jeg derimot foretrekker å spankulere langs stien i skauen for så å velge fritt blant diverse sopptyper i butikken. Garantert suksess, ingen tilfeldigheter.

Risotto ass. Hvor skal man begynne? Hvorfor har ikke denne retten tatt over for frossenpizzaen? En risotto tar nøyaktig 20 minutter å lage. Legg til noen minutter for rensing av sopp og kutting av løk og hvitløk og vi er i mål på drøye 25 minutt. Det er fantastisk godt med masse smak. En innertier.

INGREDIENSER

  • 180 g risottoris til 2 pers
  • sjalottløk
  • hvitløk
  • kyllingkraft/buljong
  • en god sopp eller to
  • parmesan
  • smør
  • litt fersk estragon
  • hvitvin/eplejuice/sitron
  • olivenolje
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Frem med fjøla og go’kniven. Vi kutter opp løk og hvitløk og slenger det i en varm panne med litt olje.

– Samtidig koker du opp kyllingkraften, måler opp risen(jeg bruker carnaroli) og finner frem litt hvitvin.

– Når løken er blitt blank og fin så har du i risen og freser denne i et par minutter i panna.

– Hell en klunk hvitvin, eventuelt litt eplejuice, i panna og kok dette nesten helt inn.

– Så sper vi med kyllingkraft, jeg pleier å ta ganske mye av gangen nå slik at risen som regel er ferdig etter en 3-4 øser.

– Mens risen putrer så renser vi soppen for eventuell jord og lignende. Kutter den opp i passende biter og har den i en varm panne med litt smør. Den trenger ikke så mange minuttene i panna så prøv å time det etter risen. Smak til med salt og pepper.

– La risen småputre til den er ferdig. Den skal være kokt gjennom med litt tyggemotstand. Som regel tar dette i underkant av 20 minutter. La kraften koke nesten helt inn før du sper på med mer.

– Når risen er tilnærmet ferdig slår du plata nesten helt ned, har i en god klunk olivenolje, masse finrevet parmesan og så mye smør du har samvittighet til. Ha på lokk og la det stå i et par minutter.

– Ta av lokket, smak. Smaker det digg? Kanskje trenger det litt mer salt, en skvis sitronsaft? Smak deg frem til retten er god som gull.

– Hell risottoen over i to dype tallerken og anrett soppen over. Litt fersk estragon på toppen gjør susen. Velbekomme.

Print Friendly, PDF & Email