Hjem MINE OPPSKRIFTERFISK OG SKALLDYR FISH & CHIPS

FISH & CHIPS

av Espen Nersveen

Jeg er en svært anglofil mann, tror jeg har besøkt de britiske øyer en 13-14 ganger og har alltid hatt en positiv opplevelse. Men utrolig nok har jeg så og si aldri spist fish & chips der borte, kanskje et par ganger maks. Men det er jo nesten som en nasjonalrett og regne, så det føltes riktig å gi det et forsøk. Og tro meg, det skal gjentas.

Fritering er jo sjelden feil, det er noe med den crispy overflaten, gjerne godt saltet, myk inni. Nam nam. Jeg hadde aldri fritert fisk før så jeg var veldig spent på hvordan fisken og oljen ville samarbeide, men dæven døtte, det tok dem 5 minutter før de var bestevenner.

INGREDIENSER

 • 250 g hvetemel
 • 1/2 pakke tørrgjær
 • 3 dl mørkt øl
 • 2 ss salt
 • 1 ss pepper
 • 400 g hyse/sei/torske-filet
 • poteter
 • 2-3 liter frityrolje
 • 1 sitron
 • hjemmelaget majones
 • kapers
 • ansjos
 • persille

SLIK GJØR DU DET

– Ta ca. halvparten av melet på et stort fat og den andre halvparten blander du ut i en bolle sammen med salt, pepper, tørrgjør og øl.

– Hell oljen over i frityrkokeren, eventuelt i en kjele dersom du er såpass snål at du ikke har en frityr. Varm opp oljen til 180 grader, her er det viktig å være litt nøyaktig så bruk et digitalt termometer om du skal fritere i kjele. Er oljen altfor varm kan det bli brent på utsiden før det er gjennomstekt og er oljen altfor kald så kanskje du ikke rekker å få sprø skorpe før den er gjennomstekt.

– Skyll og del opp potetene i pommes frites størrelse. Det gjør ingenting om størrelsene varierer, det blir bare en fin variasjon i tekstur. Jeg har tidligere skrevet om tilberedning av pommes frites her. Men da jeg ikke hadde så god tid denne gangen så satset jeg på en raskere variant. Og jaggu ble ikke resultatet vel så bra, om ikke enda bedre.

– Kok potetene til de nesten faller fra hverandre, hell av vannet og rist litt i kjelen så alle flatene blir hakkete og klare for oljen. Jeg satte så kjelen på verandaen i en halvtimes tid for nedkjøling. Rett i frityren og etter en 10-11 minutter på 180 grader så var det helt sjukt digge. Strø på masse salt og la de renne av seg på kjøkkenpapir. Nam.

– Del opp filetene i ønsket størrelse og gå over med en fiskeklype så du er sikker på at det ikke er noen bein igjen.

– Vend filetene først i melet og så dypper du dem i ølblandingen. Sleng de så rett i oljen og friter dem i ca. 5 minutter til de er ferdige. Det er ikke noe problem å bruke samme olje som du friterte potetene i. Fisken skal få en fin nøttebrun farge før de er ferdige. Ha de over på et fat dekket med et rent håndkle eller tørkepapir og la oljen renne av.

– Server med en hjemmelaget majones tilsatt finhakkete persilleblader, kapers og ansjos. Dryss enda litt mer havsalt over retten og skvis over litt sitron. Hugg innpå mens det fremdeles er varmt og sprøtt. You’re welcome.

– Hva er vel sikrere bevis på at det smakte enn en 11-måneder gammel jente som slukte maten. Og hva er vel mer politisk korrekt enn å gi barnet sitt fritert mat med masse majones. Nam.

Mer snacks

11 kommentarer

Gunn november 15, 2011 - 17:31

Herlig! Gjort på skikkelig Yorkshire-vis, dvs fritert i Beef Dripping (håpløst å få tak i her i landet) og med litt malteddik på, er det utrolig godt! The Magpie Cafe i Whitby er forresten vel verdt et besøk!

Espen Nersveen november 16, 2011 - 09:10

Gunn: Beef Dripping? Hørtes fænsi ut, hva er det for noe egentlig?

Espen: Det var et digitalt termometer du ødela? Er nok lurt å følge med fra starten av ja så man slipper å komme opp i de temperaturene.

Morten: Så snasent at du var fornøyd, jeg digger denne røra selv. Smakfull, salt og fin.

Ugla: Iben er ei stjerne. Satser på at hu blir bedre og bedre som åra går. 🙂 God tur til London. (misunnelig!!!)

Espen november 15, 2011 - 20:06

Jeg ødela målepinnen på termometeret ved forsøk på fritering i kjele, temperaturen ble litt for høy, nærmere 250 grader og målepinnen viste feil temp fra da av.

Morten november 16, 2011 - 00:08

Testet denne røren i dag. Vi var godt fornøyde. Takker.

ugla november 16, 2011 - 08:45

Så stor og søt hun har blitt! Jeg synes ikke det er lenge siden jeg leste at hun ble født.

Selv skal jeg til London i helga, tror ikke jeg rekker fish’n chips denne gangen. Vi har derimot bestilt bord på flere gode restauranter, så det blir nok mye mat og lite shopping 🙂

Ha en riktig fin novemberdag!

Gunn november 16, 2011 - 09:55

Beef Dripping er som smult, men på storfefett. Tradisjonelt er det oppsamlet fett fra ovnspanna etter steking av roastbeef og annet storfekjøtt, men det fås i hendige «klosser» i vanlige supermarked i England. Det er en nord-engelsk tradisjon, på vei ut, så de fleste chippies bruker olje. Og noen få holder på tradisjonene, slik som Magpie (tro meg, fish&chips blir aldri bedre enn her). Lager du noen gang Yorkshire Pudding må det også beef dripping til hvis den skal bli «ekte»… 😉

Espen november 16, 2011 - 13:16

Det var et digitalt termometer ja.

Så at en frityrkoker ikke var den dyreste investeringen så tror jeg må skaffe en sånn å prøve denne oppskriften.

Hvilke frityroljer er å foretrekke med tanke på smak osv?

EspenT november 17, 2011 - 10:02

Hei navnebror!

Som ivrig hobbykokk har jeg smuglest på bloggen din lenge. Først må jeg presisere at dette ser meget godt ut. Pleier selv å lage en ertepuré til å ha ved siden av fishen og chipsen, hvilket kan anbefales. Malteddik er forøvrig veldig veldig viktig! 🙂

Espen Nersveen november 23, 2011 - 14:20

Navnebrødre er fint. 🙂
Ertepure er svært godt og undervurdert. Passer til all fisk syntes nå jeg. Malteddik har jeg aldri smak før så det må jeg undersøke nærmere.

Miriam februar 2, 2012 - 14:29

Dette ble digg! Sjekket ut flere oppskrifter før jeg endte opp med denne, og angret ikke:-) Synes også det funket utmerket å forkoke potetene – veldig kjekt med løsninger som ikke tar så inmari lang tid!

Espen Nersveen februar 2, 2012 - 16:33

Så bra du likte det da. Er alltid like spennende å høre om folk som har prøvd ut rettene fra bloggen, kjedelig hvis det ikke funker. 😉

Det går ikke å kommentere