Hjem SJØLVE LIVET KOKKELÆRE – TUSEN TAKK

KOKKELÆRE – TUSEN TAKK

av Espen Nersveen

Etter å ha lest meg gjennom boken Kokkelære av Tom Victor Gausdal så blir jeg nødt til å stille meg et spørsmål. Hva i all verden skal jeg gjøre med denne bloggen nå fremover? Enhver kokebok eller matblogg blir jo helt overflødig dersom man har denne mursteinen i bokhylla. En fascinerende komplett, lett forklarlig og inspirerende bok. Sjelden har en spiker blitt truffet mer treffsikkert på hodet.

kokkel01

Av og til skulle jeg ønske at jeg var 15 år og kunne begynne på fagutdanning og gå i lære. Få fagbrev, bli kokk, jobbe for inspirerende og kunnskapsrike folk, lære noe nytt hver eneste dag og se hvor langt maten kunne ta en. Fakta er at jeg oppdaget mat i slutten av 20-årene (nå er jeg 33), ble hekta og har prøvd å gjøre det beste ut av det siden. Mat er en interesse som varierer i intensitet, men når den først tar tak så er den altoppslukende. Da kaster jeg meg over alt av bøker, tv-serier og blogger. Jeg ser på Masterchef Australia og vurderer sterkt å melde flytting, jeg leser bloggen til Anders Husa og ser på muligheten for å selge hus, bil og familie for å vie tiden min til å spise, og jeg leser bøker som Kokkelære og drømmer meg bort til et annet liv og en annen karriere.

kokkel02

Dette er en bok som snakker til den matinteresserte, uten å snakke over hodet til mannen som ikke daglig beveger seg i matgata. Den er foklarende uten å være belærende. Dette er en bok som er så overøst med kunnskap, raushet og et ønske om å dele at man ikke kan annet enn å bli imponert. Det er et knippe kokker med norsk pass som har inspirert meg helt siden jeg kjøpte min første kokebok og Tom Victor Gausdal er en av de. Det begynner med filosofien rundt mat og matlaging, sentreres ved hvordan råvarer velges ut og tilberedes, og ender med hvordan det presenteres på tallerken. Han bruker selv begrepet «lette hender» og så enkelt kan det egentlig sies. Disse to ordene definerer særdeles presist en måte å koke på.

kokkel03

Denne boken dekker de viktigste teknikkene man bør beherske og hva man har behov for på kjøkkenet. Den går detaljert inn på alt fra salater og supper, via skalldyr og storfe til sauser og desserter. Over 1500 oppskrifter fordelt på 35 kapitler med et utvalg fantastiske matbilder av Ingvar Eriksson, som også har fotografert bøkene Mat og Drikke og Mer fra samme forfatter. Hvorvidt du ønsker å sylte fennikel, bresere lammebog eller koke en vaniljesaus så finner du oppskriften her. Et oppslagsverk uten like, en bok som definitivt vil tåle tidens tann og fremdeles stå som en bauta i bokhylla også når neste generasjon begynner å slipe knivene sine. Det er vanskelig å si så mye annet enn tusen takk, og løp og kjøp. Jeg ruller Yatzi med 6’ere til en bok jeg kommer til å stjele en bråte oppskrifter fra, gjøre ørsmå endringer på og legge ut her på bloggen som egne. Neida. Joda. Neida. Joda. Kanskje.

kokkel04

kokkel00

Mer snacks

1 kommentarer

Heia Mat – SCONES MED SJOKOLADE OG NØTTER mai 13, 2017 - 09:44

[…] oppskriften tok utgangspunkt i den du finner i verdens mest komplette og must-have kokebok Kokkelære. Slang inn litt sjokolade i tillegg jeg da. Naughty but nice. Denne oppskriften ble til rundt 25 […]

Det går ikke å kommentere