Hjem MINE OPPSKRIFTERKJØTT BIBRINGE SOUS VIDE

BIBRINGE SOUS VIDE

av Espen Nersveen

Bibringe har mye ben, sener, bindevev og isprengt fett og er spekket med smak. Et stykke som trenger lang koketid, og dermed perfekt for tilberedning sous vide. Altså under vakuum i et vannbad. Bibringe og denne typen kjøtt kan tilberedes på flere forskjellige temperaturer avhengig av tiden du har til rådighet. Jeg lot det ligge i 12 timer på 85 grader, og det ble helt fantastisk. Legg til sautert grønnkål og en rotmos bestående av pastinakk og persillerot og du har en rett. En jæskla god en.

Denne mengden er beregnet til 4 personer.

bibringe02

 

INGREDIENSER

  • 3-400 gram bibringe per person
  • 6 pastinakk
  • 2 persillerot
  • 1 grønnkål
  • kremfløte
  • smør
  • salt og pepper

SLIK GJØR DU DET

– Når kjøtt skal ligge såpass lenge i et vannbad så pleier jeg å drysse over litt salt, men ellers la kjøttet være som det er, uten verken krydder eller eksterne smaker. Dette tilføres i etterkant.

– Vannbadet settes på 85 grader, og kjøttet vakuumeres. Ett stykke per pose.

bibringe03

 

– Kjøttet legges i, og blir liggende i 12 timer. Når det nærmer seg middag så lager du rotmosen, her kan du bruke det du måtte ha tilgjengelig av sellerirot, persillerot, pastinakk, søtpotet, potet, kålrot osv. Jeg pleier å ta litt av ditt og litt av datt, koke det mørt i vann, sile det og spe inn en raus mengde fløte og smør til passende konsistens. Smak til med salt og pepper.

bibringe04

 

– Grønnkålen skylles og sauteres raskt i en panne med litt smør. Dette tar kun et par minutter. Når kjøttet har ligget i 12 timer så løfter du ut posen og tar ut kjøttet.

– I en varm panne så har du i en raus bit med smør og litt olje. Noen knuste hvitløksfedd og ferske urter er også godt å ha i pannen. Brun kjøttet godt på alle sider, og øs over smøret underveis. Dryss over havsalt ved servering. Kjøttet faller av benet og smelter i munnen. Helt sykt saftig, mørt og digg.

– Knallgod middag for kjøttelskere.

bibringe01

 

Mer snacks

10 kommentarer

Morten O januar 27, 2015 - 18:35

Deler du opp i serveringstykker før du hiver den i badet?

Espen Nersveen januar 28, 2015 - 18:41

Ja. Men det får du de du kjøper det av til og gjøre for deg. 🙂

Ellen Roberg Askim mars 8, 2015 - 12:39

Kan grønnkål byttes med spinat?

Espen Nersveen mars 8, 2015 - 12:44

Så absolutt. Litt sautert spinat er jo konge.

Fredrik mai 20, 2015 - 23:27

Hei . Takk for fin inspirasjon og påminnelse om hvor godt bibringe er! Vil du si at 12 timer på 85 grader er best, eller kan jeg legge den på lavere temp i flere timer?

Espen Nersveen mai 28, 2015 - 20:05

Hallais
Jeg liker 85 grader og 12 timer veldig godt på mye grovt kjøtt. Funker sikkert på lavere temp også, men på 85 grader blir det en ekstremt digg tekstur som jeg kan like. Pluss at man ikke trenger så ekstremt med planlegging.

Lisa-Marie oktober 23, 2015 - 19:38

Takk for inspirasjon til denne. Med frykt-glede gikk jeg på oppgaven men 85 grader og 12 timer på et frossent stykke bibringe var perfekt det. Jeg har nok fått noen stykker som hadde mye flesk på seg, synes ikke flesket smakte så veldig godt. Men kjøttet var veldig bra.

Men det er kanskje ikke meningen å spise flesket…

Espen Nersveen november 12, 2015 - 15:07

Flesket kan være litt vanskelig å få brutt den på en bibringe, så de største bitene vil nok de fleste legge til side. Men kjøttet er nydelig, og fettet er veldig viktig i form av å gi smak til kjøttet.

BørgeA juni 20, 2020 - 14:13

Hvor lenge kan den ligge?
Kan jeg la den ligge 20 timer? Kan legge den da før jeg legger meg.

Eivind Lando Skaatun mars 22, 2021 - 19:52

Wow! Dette skal jeg prøve meg på til helga. Hva slags vin ville du valgt til dette da? Barolo, barbaresco, brunello eller en bordeaux? En burgunder blir kanskje litt for sped til alt fettet?

Det går ikke å kommentere